Čechočovice (tvrz)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Čechočovice
Skleník na pravděpodobném umístění tvrze
Skleník na pravděpodobném umístění tvrze
Základní informace
Výstavbapřed r. 1358
Zánikpo r. 1499
StavebníkHrut z Čechočovic
Další majitelépáni z Čechočovic, páni ze Slavic, páni z Rochova, Valdštejnové
Poloha
AdresaČechočovice, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Čechočovice (tvrz)
Čechočovice (tvrz)
Čechočovice (tvrz), Česko
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tvrz Čechočovice stávala v obci Čechočovice nedaleko Třebíče.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První zmínka o Čechočovicích je z roku 1358, kdy patřila Hrutovi z Čechočovic. Dále jsou jako majitelé uváděni Vok z Čechočovic, Ctibor z Čechočovic a Boček ze Slavic. Následně byla tvrz prodána bratrům z Rochova a roku 1499 ji získávají Valdštejnové.

Lokace[editovat | editovat zdroj]

Přesná lokalita tvrze není známa. Pravděpodobně stála v místech domu č. p. 19 nebo v nejbližším okolí. Nejpravděpodobnější se zdá být kopeček na zahradě tohoto domu, který je dnes z velké části porušený. Dnes zde stojí skleník.

Podle místních obyvatel stávala tvrz na přiléhající zahradě (dříve mokřina při potoku), kde ještě před nedávnem byly patrné zbytky valů. Do dnešních dní se ovšem nic nezachovalo a bez archeologického průzkumu bude těžké určit přesnou lokalitu.

Podoba[editovat | editovat zdroj]

V zahradě domu stojí porušená terénní vyvýšenina s mělkým valem s rozměry přibližně 10–12 metrů. Výška valu je cca 4 metry, místo je dnes však zastavěno skleníkem, směrem na západ od vyvýšeniny je snad vidět pozůstatek příkopu.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. NOVOTNÁ, Iva. Vybraná opevněná sídla nižší šlechty na jihozápadní Moravě. Brno, 2007 [cit. 2016-08-04]. Diplomová práce. Masarykova univerzita, Pedagogická fakulta. Vedoucí práce Bohuslav Klíma. s. 84. Dostupné online.