Přeskočit na obsah

ČVK Praha

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
ČVK Praha
NázevČeský veslařský klub
Praha
AdresaVeslařský ostrov 59
Praha 4 - Podolí
147 00
Založen1905
PředsedaJosef Blecha
Klubové barvybílá a červená (případně černá)
Webhttps://www.cvkpraha.cz/

ČVK Praha je pražský veslařský klub. Klub ČVK Praha byl založen v roce 1905, a měl úspěchy jak na domácí, tak na světové scéně. Pocházejí odsud dva juniorští mistři světa z roku 2002, jeden juniorský vicemistr světa z roku 2004, dále akademický mistr Evropy z roku 2005, účastníci mistrovství světa do 23 let 2005 a také několik mistrů republiky a vítězů dorosteneckých primátorek a 1. amatérská posádka Primátorek roku 2004. Každoročně reprezentuje několik odchovanců klubu Českou republiku na mistrovstvích světa a jiných mezinárodních závodech.

Mateřský přístav s platem a vory

Josef Renner, který vlastnil několik závodních a cvičných lodí, se rozhodl (po založení VK Slavia) založit nový klub. Zajistil bývalé místnosti VK Slavia v bývalé "Kartounce" u Palackého mostu na Smíchově. Místnosti potřebovaly úpravy, proto byla prozatím pronajata místnost v hostinci U Záboje, kde probíhaly pravidelné schůzky ve středu a v sobotu. Tam se také v sobotu 25. listopadu 1905 konala ustavující schůze ČVK Praha a předsedou byl zvolen Josef Renner. Klub na ustavující schůzi měl 32 členů, každý s povinným vkladem 50 korun. Když však mělo dojít k této platbě, počet členů se změnil na polovinu. Začátek byl opravdu těžký. Přistupovali však noví členové.

V únoru 1906, před zahájením první sezóny, měl ČVK Praha již 37 členů. Josef Renner přinesl do vínku novému klubu 4 závodní čtyřky, 1 gigová čtyřka, 1 holandská dvojka, 4 skify, 1 skul, 3 joly a 2 pramičky, celkem 16 lodí. Zařízení klubu bylo dokončeno v březnu 1906. Klubovní místnosti tvořily 2 velké loděnice, šatna a salónek. Nábytek do salónku daroval Josef Renner. V loděnici byla zařízena sprcha napájená ruční pumpou z Vltavy. Největší část prací na úpravě nové klubovny vykonali členové sami. V dubnu 1906 začal první trénink závodníků nového klubu pod vedením inženýra Richarda Dobrovského. ČVK Praha vstoupil do sportovního života a začal svou slavnou historii. Již v prvním roce získal několik vítězství a během několika let se stal předním veslařským klubem.

ČVK Praha je od roku 1996 členem Pražského veslařského svazu. Každý rok se podílí na pořádání pražských Primátorek.

Nová loděnice na Veslařském ostrově (stejnou má i VK Blesk) byla opravdovým mistrovským dílem architekta, který projektoval loděnici opravdu nadčasově a dodnes patří k nejmodernějším i nejhezčím[zdroj?]. Loděnice byla vybudována v období let 1954-59. Celých 50 let probíhalo veslování na Veslařském ostrově v klidném, velmi příjemném a také bezpečném prostředí. Roku 2024 proběhla menší rekunstrukce vnitřních prostor.

Povodně 2002

[editovat | editovat zdroj]

Povodeň z roku 2002 postihla všechny pražské loděnice i sportovní zařízení v blízkosti břehů Vltavy, nevyhnula se ani loděnicím na Veslařském ostrově. Voda v místě Veslařského ostrova stoupla přibližně o 5 metrů a budova loděnice byla zatopena do výše 1 metru nad úroveň podlahy 1. patra. Po opadnutí vody byly všude silné nánosy bahna, celý vnitřek budovy mokrý. Znamenalo to odstranění omítek, obkladů i dlažeb, o parketách nemluvě. Všechna okna a vrata rozlámána, zničena. Po přestálých mrazech došlo k poškození obou teras a opěrných zdí. V okolí budovy musí být odstraněna celá řada stromů.

Externí odkazy

[editovat | editovat zdroj]