Ústní ústrojí kousací

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ústní ústrojí mravence rodu Myrmecia

Kousací ústrojí je základní ústní ústrojí hmyzu, které se vyvinulo jako první, tudíž se s ním setkáváme hlavně u primitivnějších skupin hmyzu. Tvoří ho nepárový horní pysk (labrum), párová kusadla (mandibuly) a čelisti (maxily), spodní pysk (labium) a hypopharynx.

Kousací ústní ústrojí: (1) horní pysk, (2) kusadla, (3) čelisti s makadly, (4) spodní pysk, (5) Hypopharynx

Kousací ústní ústrojí mají hlavně brouci, švábi a termiti, dále vážky, sarančata a někteří blanokřídlí, jako mravenci. Některé druhy hmyzu mají kousací ústní ústrojí pouze v larválním stádiu (mol šatní).

Části[editovat | editovat zdroj]

Kusadla, obvykle největší část ústrojí, jsou k rozkousání pevné potravy, někdy také jako zbraně. Kusadla se pohybují pomocí svalů. Čelisti bývají slabší než kusadla, ale strukturálně složitější. Slouží k dalšímu zpracování a manipulaci s potravou. Obvykle se zde nachází chuťové receptory. Horní pysk přikrývá ústa shora a hmyz ho většinou používá k posouvání potravy. Spodní pysk uzavírá ústrojí zespod nebo případně, u hypognátního postavení hlavy, zezadu. Spodní pysk vznikl srůstem druhého páru čelistí. Hypopharnyx je orgán podobný jazyku, který produkuje sliny a pomáhá dostat potravu dál do trávicího ústrojí.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]