Úsťová brzda

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Úsťová brzda usměrňuje plyny při výstřelu ze 155 mm houfnice

Úsťová brzda je jednoduché zařízení, které se montuje na ústí hlavně palných zbraní. Mění směr proudění plynů, unikajících z hlavně při výstřelu, a tím částečně kompenzuje zpětný ráz a tlumí zášleh výstřelu. Obvykle má tvar válce s několika otvory po stranách. U některých ručních zbraní se asymetricky umístěné otvory úsťové brzdy používají i ke kompenzaci zdvihu zbraně.

Tvary podle užití[editovat | editovat zdroj]

Existují i trochu pozměněné tvary úsťových brzd, a to za účelem použití u jiných typů zbraní, např. samonabíjecí odstřelovací puška Barrett M82, M107, M99 využívá úsťové brzdy ve tvaru hrotu šípu, s dvěma otvory po obou stranách ve tvaru čtverce a to kvůli vysokému výkonu náboje 12,7 x 99 mm.

U jiných zbraní, např. u útočné pušky Tavor TAR-21, která je komorována na ráži 5,56 x 45 mm, je jednoduchá brzda ve tvaru válečku, je to trubice o délce něco přes 3 cm a má 2 vyřízlé otvory podélně s osou hlavně.

Instalace brzdy[editovat | editovat zdroj]

Barrett M99

Montování úsťové brzdy není nijak složitým procesem, zkušený puškař to zvládne během několika minut. Jedná se o jednu z lehčích prací při konstrukci zbraně.

U pistolí nebo revolverů se také užívá výraz kompenzátor, říká se také prodloužené ústí hlavně s kompenzačními otvory.