Zbytečnákapela.cz

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zbytečnákapela.cz
InterpretTotální nasazení
Vydáno2015
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zbytečnákapela.cz je desáté studiové album české punk-rockové kapely Totální nasazení vydané v roce 2015. Jedná se o první album, na kterém se podílel nový kytarista skupiny Karel „Karloss“ Máša, bývalý člen skupiny Jaksi Taksi. Ke čtyřem písničkám z tohoto alba nahrála skupina i videoklipy.

Album se žánrově nese v čistě punk-rockovém žánru, s občasným únikem k pop-punku („Kdo jsi?“, „Zapomenutý sny“, „Když to není“ či „O hvězdáři a kometě“) a punk-metalu („Tichá voda“,„ Mordor“), své zastoupení má i píseň v mírném nádechu ska („Pseudoradikál“).

Textově i hudebně jsou písně tematicky vážnějšího charakteru. První skladba „Pseudoradikál“ je jakýsi odkaz na předešlé trio písní s názvem „Nazi-Czech“ (I, II, III), a opět se zabývá protinacistickou a šovinistickou tematikou. Druhá píseň „Tichá voda“ je novou verzí stejnojmenné písně z dema Totální nasazení 1994 z roku 1994, pouze je oproti původní verzi v metal-pop-punkovém kabátu. Třetí a čtvrtá píseň patří do standardu současného stylu Totálního nasazení, téma obou písní Když to není“ a „Kdo jsi?“ zasahuje do lidského charakteru. Skladba „Irská“ je veselou „cestovatelskou zpovědí" hudebníka, který na pozvání Jimmyho Kellyho přijme pozvání hrát v revivalu irské skupiny Cranberries – na závěr písně se krátký cover této kapely objevuje. Pátá píseň„Antoš" zavítá do města Slaného, odkud kapela pochází – tentokrát se jedná o oslavnou ódu na slánský pivovar. Sedmá skladba „Zapomenutý sny" je pocta padlým hrdinům, kteří bojovali v protinacistickém odboji za 2. sv. války. Píseň „Otevřete oči" je mírnou agitací, která upozorňuje, že zvířata ve světě trpí a jsou týrána a zabíjena, a lidé pouze apaticky přihlíží. Předposlední „Mordor" je středověká (metalová) skladba (píseň už před tím vyšla na desce punk-metalové kapely R.Z.M, ve které baskytarista a frontman Totálního nasazení Svatopluk Šváb vystupoval). Poslední závěrečný song „O hvězdáři a kometě" je pohádkovým duetem mezi frontmanem Totálního nasazení a zpěvačkou spřízněné kapely Deratizéři – Martinou Vykoukovou.

Album má celkovou stopáž přes 30 minut.

Seznam skladeb[editovat | editovat zdroj]

Pořadí NázevHudbaText Délka
1. Pseudoradikál  Svatopluk ŠvábSvatopluk Šváb 3:23
2. Tichá voda  Svatopluk ŠvábSvatopluk Šváb a Viktor Čížek 2:57
3. Když to není  Svatopluk ŠvábSvatopluk Šváb 2:31
4. Kdo jsi?  Svatopluk ŠvábSvatopluk Šváb 2:55
5. Irská  Svatopluk ŠvábSvatopluk Šváb 3:50
6. Antoš  Karel MášaSvatopluk Šváb 3:09
7. Zapomenutý sny  Karel MášaSvatopluk Šváb 3:56
8. Otevřete oči  Karel MášaSvatopluk Šváb 3:14
9. Mordor  tradičníSvatopluk Šváb 4:05
10. O hvězdáři a kometě (feat. Martina)Svatopluk ŠvábSvatopluk Šváb 3:23

Sestava při nahrávání[editovat | editovat zdroj]

  • Svatopluk Šváb – baskytara, zpěv a sbory (1–10)
  • Karel Máša – elektrická kytara, zpěv a sbory, akustická kytara (1–10)
  • Petr Žák – bicí, sbory (1–10)
  • Martina Vykouková – zpěv, sbory, irská flétna, zobcová flétna, saxofon (1, 5, 6, 10)
  • Aleš Uhlíř – sbory (5–6)
  • Radek Valenta – akustická kytara (5)
  • Jan Orthober – metalová elektrická kytara (9)
  • David Pavlík – sbor (6)
  • Zdeněk Šikýř – klávesy, šestistrunné banjo, zvukové efekty (1, 5, 7, 9)