Zázraky přírody

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zázraky přírody
Původní názevZázraky přírody
Žánrysoutěžní pořad
filmová komedie
ScénářMaroš Kramár
RežieAdam Rezek
HrajíMaroš Kramár
Marcela Augustová
Iva Pazderková
Vojtěch Kotek
Zdeněk Izer
Bohumil Klepl
Ondřej Gregor Brzobohatý
Jitka Čvančarová
Jan Čenský
Halina Pawlowská
… více na Wikidatech
ModerátořiVladimír Kořen
Maroš Kramár
Země původuČeskoČesko Česko
Jazykčeština
Oficiální webové stránky
Zázraky přírody na ČSFD, Kinoboxu, SZ, IMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zázraky přírody je zábavný pořad/show o přírodě, který vysílá Česká televize od roku 2009. Celý formát, s výjimkou silvestrovského dílu, trvá 70 minut. Moderátory pořadu jsou Vladimír Kořen a Maroš Kramár. Jeho hlavním tématem je genialita matky přírody a to, jak lidé dokáží využívat jejích úžasných vynálezů. V každém díle procházejí se čtyřkou vybraných osobností 6 témat z různých odvětví přírody.

Na konci dílu nesmí vítěz (někdy i více než jeden) odejít s prázdnýma rukama, proto mají pro ně vždy připravenou odměnu v podobě dárku „pocházejícího“ z posledního pokusu, respektive pokusu, kde se připravoval.

Součástí každého dílu je také jeden experiment, který vždy podstoupí na vlastní kůži moderátor Vladimír Kořen (často oba dva moderátoři).

Silvestrovský díl je vždy premiérový.

Princip soutěže[editovat | editovat zdroj]

Ozdobou každého dílu jsou 4 známé osobnosti, které tipují správné odpovědi. Na odpověď stiskem tlačítka ve studiu mají přesně deset sekund. Když odpovědí správné, připočte se jim bod. Když tipnou špatně, body se neodečítají. Tipující s nejvyšším počtem bodů se stává vítězem/vítězi soutěže.

Studio[editovat | editovat zdroj]

Studio pořadu Zázraky přírody se nachází v budově České televize na Kavčích horách v Praze 4.

Je rozděleno na dvě části: jeviště a hlediště. Na jevišti, které je rozděleno ještě na dvě další části, se v jedné části nachází černá lakovaná podlaha a na ní je pět oranžových křesel proložených bílými opěrkami, kde se nacházejí vždy 3 bílá tlačítka A;B;C, seřazena svisle. Před křesly je dlouhý monitor s podsvícením a Maroš má před sebou počítač, kde se mu objevují otázky. V části druhé je umístěna kruhová bíla podlaha. Nad ní je další obrazovka. Stěny studia jsou tvořeny stupňovitými ovály, vždy po jednom v každé části. Na oválu, respektive před ním, v teorii se nachází 5 obrazovek, z nichž pátá je jakoby stranou.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]