Xóchitl Gálvezová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Xóchitl Gálvez
Stranická příslušnost
ČlenstvíPartido Acción Nacional de México (PAN)

Narození22. února 1963 (61 let)
Tepatepec
SídloCiudad de México
Alma materMexická národní autonomní univerzita
Profesepolitička
Webová stránkawww.xochi.tl
CommonsXóchitl Gálvez
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bertha Xóchitl Gálvezová Ruizová (* 22. února 1963, Tepatepec, Hidalgo) je mexická politička a podnikatelka.

Život[editovat | editovat zdroj]

Pochází z národa Otomiů. Vyrůstala ve skromných poměrech a při škole si vydělávala prodejem jídla v místní tržnici.[1] Vystudovala informatiku na Mexické národní autonomní univerzitě a pracovala jako analytička pro Národní statistický a zeměpisný ústav (INEGI). V roce 1992 založila firmu High Tech Services, zaměřenou na projektování chytrých budov. Byla vyhlášena mexickou podnikatelkou roku a časopis Bloomberg Businessweek ji zařadil na seznam budoucích lídrů latinskoamerické ekonomiky. V roce 1995 založila nadaci Porvenir, financující sociální programy v odlehlých oblastech mexického venkova.[2] Zúčastnila se Světového sociálního fóra.

Prezident Vicente Fox ji jmenoval zmocněnkyní pro záležitosti domorodého obyvatelstva, ve svém funkčním období iniciovala rozvoj infrastruktury v oblasti Sierra Tarahumara. Od roku 2015 byla starostkou obvodu Miguel Hidalgo v mexickém hlavním městě. Roku 2018 byla zvolena senátorkou za opoziční Stranu národní akce. Zastává protržní a sociálně liberální postoje; kritizuje zkorumpovanost současné vlády a nárůst kriminality, chce zlepšit postavení žen a mladých lidí v mexické společnosti, požaduje vyšší podporu pro obnovitelné zdroje energie.[3] Hlásí se k indiánským kořenům a nosí tradiční oděv huipil.

V roce 2023 ji středopravicová koalice Fuerza y Corazón por México nominovala do prezidentských voleb, které jsou plánovány na červen 2024. Podle průzkumů veřejného mínění by měla být Gálvezová hlavní konkurentkou vládní kandidátky na hlavu státu Claudie Sheinbaumové.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. HERNÁNDEZ NORZAGARAY, Ernesto. Xóchitl Gálvez: Is she an outsider in Mexican politics? [online]. Latinoamérica21 [cit. 2024-01-06]. Dostupné online. 
  2. ROCOPLAN, Valerie. Xochitl Galvez [online]. Programme EVE [cit. 2024-01-06]. Dostupné online. 
  3. ROMO, Rafael. The women vying to become Mexico’s next president. CNN [online]. 2023.10-04 [cit. 2024-01-06]. Dostupné online. 
  4. ZISSIS, Carin. Poll Tracker: Mexico's 2024 Presidential Vote. Americas Society/Council of the Americas [online]. 2024-01-04 [cit. 2024-01-06]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]