Wikipedista:ViCa-7/Cestou k tobě

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Cestou k tobě
AutorEmily Houghton
Původní názevBefore I Saw You
PřekladatelJana Vlčková
ZeměAnglie
Jazykčeština
VydavatelBantam Press
Datum vydání2021
Český vydavatelDomino
Česky vydáno2021
Počet stran352

Cestou k tobě je název knihy v českém překladu, která vyšla v roce 2021. Originální název je anglicky Before I Saw You. Napsala ji Emily Houghtoun [1], přeložila Jana Vlčková. V českém překladu obsahuje 352 stran. Také se dá vyhledat pod ISBN: 978-80-7498-515-7.

Emily Houghton – autorka[editovat | editovat zdroj]

Emily Houghton vyrůstala v Essexu. V současné době žije v Londýně. Můžeme ji tedy považovat za britskou spisovatelku. Dříve pracovala jako specialistka online marketingu, ale nyní se věnuje psaní na plný úvazek. Je cvičitelkou jógy a spiningu. Známe ji také jako velkou milovnici psů. Jakmile udržela tužku v ruce, snila o dráze spisovatelky. Kniha Cestou k tobě je jejím prvním vydaným dílem.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Hlavními hrdiny knihy Cestou k tobě jsou Alice Gunnersleyová a Alfie Mack. Tito dva by se nejspíš nikdy nepotkali, kdyby se jim nestala hrozivá nehoda. Alice je popálená, protože v její kanceláři vypukl požár a Alfie přišel při nešťastné autonehodě o nohu. Oba leží na lůžku v nemocnici na rehabilitačním oddělení. Jejich postele spolu sousedí, mezi nimi je pouze natažený závěs, který jejich lůžka odděluje. Během jejich pobytu v nemocnici se tváří tvář nikdy nesetkají. Alfie je hodně komunikativní, a když přivezou vedle něj Alici, tak sestra Andělka ho prosí, aby na ni nemluvil, protože si s nikým nechce povídat. Od nehody totiž nepromluvila ani slovo. Ovšem Alfiemu to po pár dnech nedá a zkusí s Alicí navázat kontakt. Bez úspěchu. Po každodenních marných pokusech se za několik dní hlas Alice ozve. Během pobytu na rehabilitačním oddělení se jejich komunikace zlepšila, poté tam je jeden pro druhého. Za Alicí přiletí z Austrálie kamarádka Sarah. Rychle se seznámí s Alfiem a společně vymýšlejí pro Alici program, aby se nenudila. Každý den, když Sarah odejde, si Alfie s Alicí povídají. Několikrát i dlouho do noci. Sarah odlétá zpět do Austrálie. Jednoho dne odvážejí Alici na plastickou operaci popáleného obličeje. Následně leží na jiném oddělení. Alfiemu se stýská, chce ji navštívit, ale Alice před operací řekne sestrám, aby za ní nikoho nepouštěly. Než ji stihnou přeložit zpět na rehabilitační oddělení, Alfie je propuštěn domů. U nejoblíbenější sestry Andělky nechá pro Alici dopis, který jí má předat, až se na oddělení zase vrátí. V dopise jí mimo jiné vyznal lásku. Nechal jí tam napsanou adresu, aby mohla odpovědět. Alice se místo odpovědi se za ním vydá. Poprvé se spatří tváří v tvář. Na konci knihy je napsán epilog. V něm je příběh dokončen o pět let později. Dozvíme se tam, že z Alfieho se stal pan učitel a na úplném konci se jim s Alicí narodí syn.

Styl díla[editovat | editovat zdroj]

Kniha Cestou k tobě se čte pohodově. Jedna kapitola patří Alici a hned další vždy Alfiemu. Takto se kapitoly pravidelně střídají. Někomu by nemuselo vyhovovat, že se po každé kapitole musí zorientovat z pohledu jaké postavy je zrovna příběh vyprávěn. Kniha je psána v er-formě a pokud se jedná o mluvený projev postavy, tak je vždy zapsán v uvozovkách.

Přijetí díla[editovat | editovat zdroj]

Jelikož je dílo nové, tak k němu zatím není moc recenzí. Kniha má mezi čtenáři na Databázi knih [2] úspěšnost 82 %. Většinou má kniha v hodnocení tři až pět hvězdiček.