Wikipedista:TerezaTi

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Petr Lesenský[editovat | editovat zdroj]

Petr Lesenský je novinář, PR konzultant, člen výkonné rady české Asociace Public Relations Agentur[1], člen pracovní skupiny Regionální hospodářské komory Brno a majitel PR agentury Lesensky.cz[2]. Kromě své angažovanosti v public relations a marketingu je certifikovaným futsalovým trenérem a rovněž zakladatelem a předsedou českého spolku Dětský futsal[3].

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Už během studií na gymnáziu v Zastávce u Brna se věnoval psaní a působil jako externí redaktor převážně v kulturních magazínech. Po maturitě působil jako redaktor rok ve Vyškovském deníku (tehdejší Vyškovské noviny), kde se zaměřoval na komunální politiku, a to včetně dění na obecních úřadech, v místní samosprávě i monitorování obecních a krajských voleb.

Z Vyškovského deníku se přesunul do Brněnského deníku (tehdejší Deník Rovnost), kde se věnoval komunální politice v městských částech. V Brně se zabýval také investigativní žurnalistikou se zaměřením na činnost místních radikálních pravicových hnutí.

Po odchodu z Brněnského deníku krátce působil jako mediální konzultant v soukromé sféře, než se v roce 2005 stal šéfredaktorem odborného časopisu Connect (vydavatelství Computer Press, s.r.o.). Měsíčník Connect, tehdejší leader na trhu B2B časopisů s IT tematikou, vycházel zhruba v desetitisícovém nákladu a zaměřoval se především na produkci oborových článků pro IT specialisty.

Po odchodu z časopisu Connect zůstává Lesenský ve vydavatelství Computer Press, avšak stává se šéfredaktorem měsíčníku Osobní Finance, s osmnáctitisícovým nákladem třetího nejúspěšnějšího časopisu v oblasti osobního finančního poradenství.

Po svém působení ve vydavatelství Computer Press odchází do soukromé sféry a věnuje se mediálním konzultacím a práci PR specialisty. V roce 2009 pak začíná vystupovat pod značkou Lesensky.cz a v roce 2012 oficiálně zakládá PR a marketingovou agenturu stejného jména.

Agentura Lesensky.cz[editovat | editovat zdroj]

Agentura Lesensky.cz zhruba o dvaceti zaměstnancích je jediným mimopražským členem české Asociace Public Relations Agentur[4]. K jejím stálým klientům patří E.ON, cestovní agentura Invia, Aqualand Moravia či Lomax[5]. V roce 2018 agentura poprvé zvítězila v České ceně za PR (sekce Politická komunikace, politické PR, Public Affairs) se svou kampaní pro nadaci Prezident 21[6]. Rovněž zaštiťuje vzdělávací projekty PR Gang[7] a PR Akademie.

Petr Lesenský žije s manželkou a dvěma dětmi v Brně. Ve volném čase hraje a trénuje futsal.

  1. AUST, Ondřej. Mediář. online magazín [online]. News Media, 29.1.2018. Dostupné online. 
  2. Propojujeme PR a marketing I Lesensky.cz. www.lesensky.cz [online]. [cit. 2018-08-03]. Dostupné online. 
  3. FUTSAL, Dětský. DětskýFutsal.cz [online]. Dostupné online. 
  4. Novým členem APRA je agentura LESENSKY.CZ | Asociace Public Relations Agentur. apra.cz [online]. [cit. 2018-08-03]. Dostupné online. 
  5. Reference. www.lesensky.cz [online]. [cit. 2018-08-03]. Dostupné online. 
  6. Absolutním vítězem České ceny za PR je Touching Masterpieces. MediaGuru.cz [online]. [cit. 2018-08-03]. Dostupné online. 
  7. MEDIA, News. Lesensky.cz spouští studentskou agenturu PR Gang. Médiář. Dostupné online [cit. 2018-08-03].