Wikipedista:Tereza.vodickova/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Yana Kudryavtseva[editovat | editovat zdroj]

Yana Alexeyevna Kudryavtseva Kugrysheva je ruská moderní gymnastka[1]. Je stříbrnou světovou šampionkou (2016), trojnásobná mistryně světa (2013-2015), dvojnásobná mistryně Evropy (2015), juniorská mistryně Evropy. Na národní úrovni je dvojnásobnou (2015, 2014) ruskou celostátní šampionkou a trojnásobnou šampionkou Ruska.

Yana Kudryavtseva

Osobní život[editovat | editovat zdroj]

Narodila se 30. září 1997 Aleksey Kudryavtsevovy,olympijskému vítězi v plavání, a Viktorii Kharitonově, která ji nazvala Anděl se železnými křídly. Yana má mladší sestru Annu.

Během své kariéry v gymnastice trénovala 6–8 hodin denně. Typický plán zahrnoval brzké vstávání, pak choreografii a otevřenou praxi v posilovně až do 14:00. A druhý trénink v odpoledních hodinách až do 19:00, po kterém šla do sauny nebo plavat. Její přezdívka v tělocvičně byla "Křišťálová socha". Navzdory tomu, že toho tolik dosáhla v mladém věku, řekla o svém úspěchu: „Nemůžu říct, že jsem toho dosáhla opravdu hodně. Stejně jako Irina Vinerová řekla:„ Když jste na stupních vítězů, jste královna, ale když z ní sestoupíte, nejste nikdo. Nemůžete být na sebe příliš pyšný."

V červnu 2018 se zasnoubila s ruksým hokejistou Dmitriem Kugryshevem. Pár v červenci 2018 vzal. 4. října 2018 Kudryavtseva přes Instagram oznámil, že je těhotná. 25. prosince 2018 porodila holčičku Evu.

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

Junior[editovat | editovat zdroj]

Její otec jí přivedl na gymnastiku když jí byly 4 roky, aby zlepšila svůj postoj, pružnost a tvar těla. [2] Vyhrála juniorské národní soutěže v Rusku, včetně národních juniorských šampionátů v roce 2009 v Dmitrov, 2011 v Samara a 2012 v Kazani. V sezóně 2011 vyhrála Kudryavtseva juniorské tituly Světového poháru v Pesaro. Na Mistrovství Evropy juniorů 2012 získala zlatou medaili v míči a pomohla ruskému juniorskému družstvu (s Julií Sinitsinou, Aleksandrou Soldatovou a Dianou Borisovou) vyhrát zlatou medaili juniorského týmu.

Senior[editovat | editovat zdroj]

Debutovala jako seniorka na Grand Prix 2013 v Moskvě. Na své další Grand Prix v Holonu se zúčastnila soutěže Senior International, kde získala zlatou medaili All-around a zlato v kuželech a míči a bronz v obruči a ve stuze. Ve věku 15 let se zúčastnila prvního mistrovství světa v Sofii (2013), kde se stala první moderní gymnastkou, která vyhrála Světový pohár ve své debutové porážce Sylvie Mitevové (stříbrná) z Bulharska a spoluhráčky Margarita Mamun (bronz).

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. J. Mihule- Rytmická gymnastika
  2. J.Krištofič- Gymnastická průprava sportovce