Wikipedista:Smyckas/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Obilí za zeleň[editovat | editovat zdroj]

Čína zahájila program "Obilí za zeleň" (anglicky: Grain for Green) v roce 1999 jako ambiciózní program ochrany přírody, jehož cílem je zmírnit a zabránit záplavám a erozi půdy. Jedná se o platby za ekosystémové služby, které pomáhají řešit problémy životního prostředí v Číně. Program je určen k vyřazení zemědělské půdy, která je náchylná k erozi, někteří zemědělci se však po skončení programu mohou vrátit k obdělávání půdy. Čína zahájila program Obilí za zeleň v západních částech země, například v provincii Šan-si. Tyto oblasti byly známé svým poměrně špatně fungujícím hospodářstvím, které bylo spojeno s ohrožením životního prostředí. Životní prostředí bylo poškozováno mimo jiné půdní erozí, která vznikla v důsledku odlesňování svažitých pozemků a jejich následnou proměnou na zemědělskou půdu.

Do programu Obilí za zeleň bylo zapojeno 124 milionů lidí v 1897 okresech ve 25 provinciích.[1] Osm let po jeho zahájení měl program skončit, ale v roce 2007 byl prodloužen o dalších 10 let. Do roku 2010 bylo přibližně 15 milionů hektarů zemědělské půdy a 17 milionů hektarů neúrodné horské pustiny přeměněno zpět na původní vegetaci.[1]

Program byl pro většinu zapojených oblastí ekonomicky přínosný[1] a počáteční obavy z nerovnosti příjmů a korupce byly vyvráceny. Výzkum ukázal, že příjmy domácností nebyly rozhodujícími faktory pro zařazení do programu.[1] Program si kladl za cíl řešit enviromentální problémy, včetně eroze půdy a záplav. Nicméně na mnoha místech nebyl přínosný pro biologickou rozmanitost na přeměněné půdě,[2] protože mnoho nově vysazených stromů byly monokultury, jejichž výsadba byla levná a pro zemědělce snadná na údržbu. Výzkum zjistil, že s minimálními dodatečnými náklady může program Obilí za zeleň podpořit biologickou rozmanitost výsadbou smíšených lesů. [2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Grain for Green na anglické Wikipedii.

  1. a b c d DELANG, Claudio O. China's Grain for Green Program: a review of the largest ecological restoration and rural development program in the world. New York: Springer ISBN 978-3-319-11504-7. 
  2. a b HUA, Fangyuan; WANG, Xiaoyang; ZHENG, Xinlei. Opportunities for biodiversity gains under the world’s largest reforestation programme. Nature Communications. 2016-09-06, roč. 7, čís. 1, s. 12717. Dostupné online [cit. 2024-04-20]. ISSN 2041-1723. DOI 10.1038/ncomms12717. PMID 27598524. (anglicky)