Wikipedista:Páv korunkatý/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Trhlina (kniha)[editovat | editovat zdroj]

Trhlina je román slovenského spisovatele Jozefa Kariky. Kniha vyšla v originále roku 2016. Do českého překladu byla přeložena roku 2017. Román je situován do slovenského pohoří Tribeč, které je opakovaně spojováno s nevysvětlitelným mizením lidí a mnohými okultními konspiracemi.[1] Slováky bývá pohoří označováno za slovenský bermudský trojúhelník.[2] Kniha též získala slovenskou literární cenu Anasoft litera.[3]

Trhlina
AutorJozef Karika
PřekladatelJiří Popiolek
Obálku navrhlNeil Johston
ZeměSlovensko
Literární druhromán
VydavatelIkar
Datum vydání2016
Český vydavatelArgo
Česky vydáno2017
Počet stran331

Děj[editovat | editovat zdroj]

Igor je nezaměstnaný absolvent vysoké školy a také blogger. Skrze absolvenstkou praxi se dostane mezi skupinu dělníků, kteří momentálně vyklízí budovu bývalé léčebny pro duševně choré v Žilině. Právě v této budově se mu do rukou dostane dokumentace bývalého pacienta Waltera Fischera společně s nahrávkami jeho výpovědí během procesu léčení. Právě Fischer byl jedním z lidí, kteří se ztratili v pohoří Tribeč, ale také jeden z mála, který se našel.

Skrze svůj blog, na kterém píše o mystických okolnostech Tribeče, a nalezených předmětech v prostorách léčebny, se dostává do kontaktu s Andrejem a Davidem. Andrej je esoterický konspirátor, který je fascinován nevysvětlitelnými záhadami. David je spíše fanatický racionalista a nevěří smyšleným příběhům, které nejsou podložené fakty. Zájem o historické události jsou pro Davida spíše koníčkem. Právě tito dva muži se společně s Igorem a jeho přítelkyní Miroslavou, které se říká Mia, vypraví do hor, aby se pokusili odhalit prapodivná tajemství pohoří Tribeč.

Naplánovaná třídenní výprava po slovenském pohoří zprvu nevyvolává žádné smíšené pocity. Skupina se začne potýkat s nejasnostmi v terénu, které se s nevyšujícím se časem stráveným v horské oblasti zvyšují. Tyto nevysvětlitelné jevy a další nadpřirozené okolnosti začnou vyvolávat strach. Pro všechny zúčastněné se víkendová výprava stává šílenou hrou o smysly a poslední zbytky vlastního vědomí, přičemž stačí jedna malá trhlina a...[4]

Přijetí díla a interpretace[editovat | editovat zdroj]

Jozef Karika nechává pravdivost knihy na čtenáři, aby sám zaujal postoj racionality nebo iracionality k celému příběhu. Příběh je vystaven na základě skutečného rozhovoru, za kterým si autor stojí, že skutečně proběhl. Kniha je také doplněna zdroji, odkazy či vysvětlivkami, které si čtenář může sám dohledat a zapojit se do odhalování záhady.

Jelikož se jedná o příběh naší zemi velmi blízký, protože se odehrál na Slovensku, tak se lidé, jenž se seznámili s příběhem knihy, rozdělili na dva tábory. Jedni příběhu věří a druzí ne. Ovšem z hlediska vztahu k lokalitě se lidé dělí dál. Buď se Tribeči vyhýbají obloukem a za žádných okolností by do tohoto pohoří nevkročili. Nebo jsou vzrušení napětím a plánují výlety v onen frekventovaný časový horizont během roku.[5]

Kniha bývá řazena mezi romány s mysteriózními a hororovými prvky.[6]

Příběh o výpravě skupiny lidí velmi připomíná na kultovní hororový film Záhada Blair Witch. Na tento film je odkazováno i v rámci samotné knihy. Kniha má svoji sílu a spád. Nicméně explicitní děsivé scény nechává působit v lidské mysli, což může být pro žánrového konzumenta zklamáním. Příběh působí neukotveně a charakter je nejednoznačný.[7]

Příběh se spojen s písní Hýkal od skupiny Zrní, která je v knize citována.[8]

Filmová adaptace[editovat | editovat zdroj]

Na motivy románu byl zfilmován stejnojmenný film roku 2019. Film režíroval Peter Bebjak, který též stojí za významnými seriály či filmy jako jsou Devadesátky, Zpráva, Učitelka nebo Matematika zločinu. V samotném filmovém zpracování si Jozef Karika, autor románu, zahrál epizodní postavu a účastnil se autentického natáčení v horských lokalitách oblasti Tribeč.[9]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. HOWADOOR. Případ Tríbeč: Expozice. www.physics.muni.cz [online]. [cit. 2024-02-28]. Dostupné online. 
  2. ZAJÍCOVÁ, Regina. Tajemné pohoří Tribeč: Lidé se tu ztrácí už 90 let, teď se hledá Vlado. tn.nova.cz [online]. [cit. 2024-02-28]. Dostupné online. 
  3. PÁTKOVÁ, Jana. Současná podoba a perspektivy překladu slovenské literatury do češtiny. Čtenář. 2022-03-14, roč. 74, čís. 3, s. 110-115. 
  4. KARIKA, Jozef. Trhlina. Bratislava: Ikar, 2016. 331 s. ISBN 978-80-257-2232-9. 
  5. SIMOGLU, Andrea. Čtenářská recenze: Jozef Karika - Trhlina. literarni-kavarna.knizniklub.cz [online]. [cit. 2024-03-05]. Dostupné online. 
  6. WEBMASTER@TYDEN.CZ, TYDEN, www tyden cz, e-mail:. Kniha TÝDNE: Slovenský mysteriózní thriller Trhlina. TÝDEN.cz [online]. 2020-01-20 [cit. 2024-03-05]. Dostupné online. 
  7. MANDYS, Pavel. Horor ze Slovenska – iLiteratura.cz. iLiteratura [online]. [cit. 2024-03-05]. Dostupné online. 
  8. BUKÁČKOVÁ, Hana. Příběh českého hitu: Zrní – Hýkal. iREPORT – music&style magazine [online]. [cit. 2024-03-06]. Dostupné online. 
  9. GÖTH, Jindřich. Slovenský spisovatel Jozef Karika: Příběh je drama, konflikt a problém - Novinky. www.novinky.cz [online]. [cit. 2024-02-28]. Dostupné online.