Wikipedista:Opavacek/Piskoviste

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Neuskutečněné realizace trolejbusových tratí[editovat | editovat zdroj]

Bílovecká - KYLEŠOVICE škola[editovat | editovat zdroj]

Dá se s trochou nadsázky říci, že i dnes je stále výstavba prodloužení Bílovecká - KYLEŠOVICE škola stále v plánu. Dnešní trolejbusová smyčka v Kylešovicích (Bílovecká) byla roku 1985 vystavěna pouze jako provizorní. Toto "provizórium" se dočkalo i dnešních let a zatím prodloužení na konečnou KYLEŠOVICE škola je v nedohlednu, ale stále se s ním do budoucna počítá.

centrum - KATEŘINKY-západ[editovat | editovat zdroj]

Další plánovanou tratí byla trať na konečnou KATEŘINKY-západ. Zde byly dokonce roku 1992 při rekonstrukci ulice Vrchní vztyčeny spoupy trakčního vedení v oblasti celé plánované konečné (sloupy jsou zde dodnes). Trolejbusová trať měla vést po celé ulici Pekařská. Na konci Pekařské v Kateřinkách měla trať odbočovat na ulici Vrchní, kde jedna stopa se měla odpojovat na Rolnickou. Zde byla umístěna dříve autobusová konečná KATEŘINKY-západ a odtud měla dále trať pokračovat jednostopě přes ulici Hilova zpět na Vrchní.

Dnes na ulici Vrchní stejně jako na konečnou KYLEŠOVICE škola jezdí linka 221, kde její provoz zajišťují trolejbusy s pomocným dieselagregátem. Autobusová konečná na ulici Rolnická KATEŘINKY-západ zanikla roku 2001.

Opava - Branka u Opavy - Hradec nad Moravicí[editovat | editovat zdroj]

Hodně zajímavou měla být trolejbusová trať do městečka Hradec nad Moravicí. Linka měla začínat na dnes již zrušené smyčce Stadion. Od Stadionu měla celá trať mít něco málo přes 11 km z toho asi 1 km po trati, která již existovala a která existuje i dodnes. Celkově měla vést trať takto: Stadion - Východní nádraží - Nádražní okruh - silnice I/57 - Branka u Opavy - Hradec nad Moravicí. Konečná v Hradci nad Moravicíc se měla nacházet v městské části Kajlovec.

Na konečné v Kajlovci se měla nacházet měnírna pro napájení tratě. Trolejové vedení mělo být kompenzované s řeťezovým zavěšením (tenhle způsob zavěšení můžeme vidět napříkla na trolejbusové trati z Českých Budějovic do blízké obce Borek). Na lince měly být nasazovány vozy Škoda 15 Tr.

Celý projekt byl vypracován roku 1990 a počítalo se zahájením provozu roku 1996. Podmínkou pro zahájení provozu bylo zrušení železniční tratě číslo 315 (Opava východ - Hradec nad Moravicí). Projekt se nepovedlo uskutečnit jak již z důvodů finančního, tak i z důvodu tehdy nedostatečného technického zázemí pro depování a údržbu vozidel. Avšak je třeba uznat, že myšlenka na výstavbu této trolejbusové trati se objevovala docela dlouho. Dnes již však myšlenka nad výstavbou této trolejbusové tratě je mrtvá. Výstavba takové trati by byla příliš nákladná.