Wikipedista:Navara Kolín/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Otakar Přibík

Otakar Přibík byl český vojenský kapelník. Narodil se dne 4. ledna 1867 v Rakovníku, zemřel dne 21.prosince 2017. Narodil se v domě č.p. 55 na dnešním Husově náměstí. v měšťanské rodině Přibíků, otec Hynek Přibík, matka Terezie Přibíková- Kutschenreitrová.

V letech 1879-1882 studoval  na pražské konzervatoři hru na housle u Antonína Benewitze a Antonína Dvořáka ale odešel dobrovolně v roce 1884 k vojenské hudbě polního pluku č. 33 se sídlem v Aradu. Dále působil jako koncertní mistr v divadle ve Wuerzburgu v Německu a jako dirigent hudby gardy bulharského  knížete Ferdinanda I. V Bulharsku provedl reorganizaci vojenského hudebního umění podle v té době moderních směrů. V roce 1895 se vrátil do armády a působil jako dirigent hudby pěšího pluku č. 18 v Tridentu a od roku 1900 jako dirigent hudby pluku č. 32 se sídlem v Budapešti. Na přiložených fotografiích z roku 1902 je portrét Otakara Přibíka  a skupinové foto hudby 32. pěšího pluku . Otakar Přibík je zachycen sedící ve druhé řadě dekorován třemi medailemi. Za první světové války žil ve výslužbě u své sestry Františky v Bruntále. Zemřel ve Vídni dne po dlouhé těžké nemoci ve věku padesáti let. Je pochován na městském hřbitově v Rakovníku v rodinném hrobě blízko kaple.

Osobnost Otakara Přibíka  patří do okruhu českých vojenských hudebníků jako Julius Fučík, Karel Komzák, Václav Janda, Bohuslav Leopold a další. Jejich význam záleží v rozvíjení hudební kultury v místech jejich působení a založení tradice  českých vojenských hudebních uskupení, která přetrvává dodnes. Jako umělečtí vedoucí  profesionálních  vojenských  hudebních těles  šířili hodnotné evropské produkce nejen sloužící rozvíjení hudební kultury ve vojenském prostředí ale i při veřejných  produkcích populární hudby a skladeb, vycházejících z folklorních podnětů a prvků.

Otakar Přibík vystupoval  vždy jako rakovnický rodák, původem Čech a rakouský občan. [1]

  1. Oesterreichisches Musiklexikon. [s.l.]: [s.n.]