Wikipedista:MorgothAulëOlórin/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Dračí přilba z Dór-lóminu[editovat | editovat zdroj]

Přilba z fiktivního světa nazývaného Středozem J. R. R. Tolkiena. Přilba ochraňuje svého nositele před zraněním a smrtí-meče, které přilbu zasáhnou se zlomí a šípy se odrazí. Je z oceli a pokryta zlatem.

Ukutí přilby[editovat | editovat zdroj]

Je trpasličí bojová přilba, z prvního věku. Přilba byla ukována jedním z nejslavnějších trpasličích kovářů Telcharem z Nogrodu, někdy po roce 260 prvního věku, protože právě v roce 260 prvního věku se poprvé objevil drak Glaurung. Právě on je vypodobněn na vrcholu přilby.

Nositelé[1][editovat | editovat zdroj]

Dračí přilbu z Dór-lóminu nejvíce proslavil Túrin (známý Turambar). Původně byla, ale tato výjimečná přilba nebyla vyrobena pro něj. Prvním majitelem přilby, pro kterého byla i ukována byl Azaghâl, pán trpaslíku z Modrých hor. Poté co byl Azaghâl napaden skřety pomohl mu elf Maedhros, kterému jako dar za pomoc daroval právě přilbu z Dór-lóminu. Přilba dále putovala do vlastnictví Fingona, přítele Maedhrose, jemuž Maedhrosem byla darována. Fingon přilbu daroval svému pánu Hadorovi, v jehož domě se stala dědičnou. Poté dále přecházela přilba na potomky Hadora, až do doby, kdy se u něj objevil Túrin. Túrin přilbu z Dór-lóminu často nosíval do bitev. Ale když se z něj stal hledaný psanec, raději ji odkládal, aby nebyl poznán. Poslední zmínka o přilbě je v bitvě na Tumhaladu, po ní se pravděpodobně ztratila.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. TOLKIEN, John Ronald Reuel. Nedokončené příběhy: Númenoru a Středozemě. Praha: Mladá Fronta, 1994. 273 s. S. 45,46. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

https://www.postavy.cz/telchar/

https://ancar-network.fandom.com/wiki/Dragon_Helm_of_Dor-l%C3%B3min

https://www.postavy.cz/azagh-l/

https://lotr.fandom.com/wiki/Fingon

http://www.angrenost.cz/enc-bitva+na+Tumhaladsk%C3%BDch+pol%C3%ADch

http://tolkiengateway.net/wiki/Dragon-helm_of_Dor-l%C3%B3min

https://lotr.fandom.com/wiki/T%C3%BArin#Slayer_of_Glaurung