Wikipedista:MaT

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
  • Narodil se v Turnově, kde strávil asi polovinu života (která už se ale pomalu stává tou menší polovinou). Tamtéž také absolvoval tamní gymnázium.
  • Několika články přispěl do magazínu Novinky (v době, kdy to ještě byl opravdu online magazín a ne online verze Práva).
  • Absolvent 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze.
  • Během studií a ještě pár let poté správce portálu www.medik.cz a také webu wiki.medik.cz (několik let před projektem Wikiskripta). S pomocí webu medik.cz prodej odborné literatury především medikům, byť přímo e-shop to úplně nebyl.
  • Po studiu nastoupil jako vývojář databázových systémů pro Ústav biologie a lékařské genetiky 2. LF UK a FN Motol, v posledních letech ale převládá práce lékaře (specializovaná způsobilost v oboru lékařská genetika). Dále práce pro Ústav zdravotnických informací a statistiky v rámci Národního centra pro medicínské nomenklatury a klasifikace (překlady, revize překladů, digitalizace zdravotnictví), pro 2. lékařskou fakultu UK (výuka), Orphanet (mezinárodní portál pro vzácná onemocnění) a Společnost lékařské genetiky a genomiky ČLS JEP.
  • Již od mala záliba ve věcech kolem počítačů, tehdy ještě 8bitovými. První vlastní počítač Sam Coupé, zde pokusy o programování v BASICu. Později další zkušenosti s programováním v Pascalu již na platformě PC. Na sklonku 90. let zájem o webové technologie a také nějaká zkušenost s jazykem Perl (díky tomu asi roční práce na částečný úvazek pro Seznam.cz). Na přelomu milénia získávání zkušeností s PHP, protože bylo daleko jednodušší sehnat pro něj hosting. Správa několika webů v systémech postavených právě na PHP (Drupal, Mediawiki, Wordpress, Dokuwiki). Vytvoření několika vlastních webových aplikací bez použití frameworků (Český registr pacientů s cystickou fibrózou, laboratorní databáze pro Ústav biologie a lékařské genetiky a pár dalších menších projektů). Nyní se snažím PHP všude zbavit (u CF registru se to již podařilo) a nové projekty tvořím v Pythonu (s využitím frameworků jako je Django či Flask, potažmo CMS Wagtail). Python je mnohem univerzálnější jazyk, nejen pro webové aplikace, ale i pro různé systémové skripty, analýzu dat a jejich vizualizaci, bioinformatiku a různou automatizaci.
  • Dále se často potýkám i se správou Linuxových systémů (hlavně Debian).
  • A záliby? Kromě počítačů? Které už jsou více prací než zálibou... Cykloturistika, turistika, geocaching.
  • Kontakty na mě najdete třeba na www.turnovec.cz
Babylon – informace o uživateli
cs-N Tento uživatel je rodilý mluvčí češtiny.
en-2 This user has intermediate knowledge of English.
Wikipedisté podle jazyka