Wikipedista:Korislav/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Budova Knihovny Kroměřížska

Knihovna Kroměřížska – příspěvková organizace[editovat | editovat zdroj]

Služby[editovat | editovat zdroj]

Kulturní instituce, poskytující svým uživatelům široké spektrum služeb. Mohou si zde zapůjčit knihy a periodika, hudební a filmové nosiče, zvukové knihy, e-knihy, společenské hry a další. Dále poskytuje veřejný přístup k internetu a možnost využití elektronických databází, nebo využití Meziknihovní výpůjční služby, při objednání nedostupných titulů z dalších knihoven v ČR. V knihovně se nachází asi 120tis. knih ve volném výběru, dále kolem 100 titulů periodik a cca 6000 hudebních nosičů. Knihovna dlouhodobě shromažďuje fond literatury, vztahující se k regionu Kroměřížska, který je poskytován k prezenčnímu studiu v informačním oddělení.

Knihovna je nejen půjčovnou, ale především jedním z kulturních center města Kroměříže, pořádá celou řadu kulturních a vzdělávacích přednášek, akcí a výstav nejen pro své uživatele, ale i pro širokou veřejnost. Vzdělávání probíhá v cyklech Akademie 3. věku[1] a Univerzity 3. věku[2], které mají již letitou tradici, ale i formou samostatných přednášek a besed se širokým okruhem témat. V suterénních prostorách knihovny se nachází i počítačová učebna, která je využívána pro kurzy počítačové gramotnosti a další výukové akce.

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

Knihovna poskytuje i méně obvyklé služby, např. je možné navštívit protiletecký kryt, nacházející se v suterénu budovy, nebo využít validačního místa Moje ID a služeb střediska Europe Direct, které poskytuje informace o Evropské unii a jejích jednotlivých členských státech. Zapomětliví čtenáři si zde mohou půjčit brýle na čtení, nebo deštník. Součástí knihovny je Turistické informační centrum, umístěné v Prusinovského ulici vedle radnice. Knihovna má ve městě dvě další pobočky a jedno výpůjční místo. Prostřednictvím oddělení Regionálních funkcí poskytuje materiální a metodickou podporu obecním knihovnám v kroměřížském regionu.

Komunikace s uživateli[editovat | editovat zdroj]

Návštěvníci knihovny mohou jejích služeb využít nejen osobně, ale i pomocí elektronické komunikace. Lze si půjčovat e-knihy, využít katalogů a informací, nebo se připojit na své čtenářské konto z webových  stránek www.knihkm.cz[3] a komunikovat přes Facebook[4], nebo Instagram[5]. Samozřejmostí je i prodlužování výpůjček prostřednictvím telefonu, e-mailu a sms.

Z historie[editovat | editovat zdroj]

Knihovna byla v Kroměříži založena 17.února 1897[6], nejdříve byla umístěna na dnešním Riegrově náměstí, dále např. v Jánské ulici. Několikrát místo svého působení měnila, až po r. 1945 zakotvila na delší čas v domě v Kollárově ulici. Po roce 1989 dům podléhal restituci a proto bylo rozhodnuto o úpravě budovy bývalého kina na Slovanském náměstí pro potřeby knihovny a celá instituce sem byla přestěhována v roce 1997 a sídlí zde až do současné doby. Budova je stále upravována a modernizována tak, aby neustále splňovala zvyšující se nároky na kvalitu poskytovaných služeb, postupně byl vybudován bezbariérový vstup, letní čítárna, sklad s posuvnými regály, prostory byly rozšířeny o část, kterou dříve využívala Česká pošta. Průběžně je inovován i interiér a počítačové vybavení či systémy pro odbavování výpůjček. Koncem 90. let knihovna postupně nahradila půjčování knih tzv. sáčkovou metodou moderním elektronickým systémem, nejdříve programem Lanius, poté Clavius a v r. 2017 Tritius, který umožní samoobslužné odbavení čtenářů[7].

Práce se zdravotně hendikepovanými[editovat | editovat zdroj]

Knihovna je vybavena bezbariérovým vchodem, zrakově postiženým poskytuje možnost zapůjčit si zvukové nahrávky knih, využití elektronické čtecí lupy, nebo připojení k internetu se systémem FriendlyVox, transformujícím obrazový vjem na zvukový popis, sluchově postižení mohou využít indukční smyčky, která je k dispozici při přednáškách v konferenčním sále. Oddělení pro děti a mládež dlouhodobě spolupracuje se zařízeními pro tělesně a mentálně hendikepované.

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Knihovna je nositelem státní ceny Knihovna roku 2005 v kategorii  informační počin, udělené MK ČR. Jako dosud jediné knihovně se jí toto ocenění podařilo získat opakovaně i v roce 2016[8], tentokrát za inovativní použití metod biblioterapie[9]. Od r.2005 je nositelkou nejvyššího městského ocenění Zlatý tolar, uděleného zastupitelstvem města Kroměříže

Citace[editovat | editovat zdroj]

  1. OSTRAVA-VÍTKOVICE, WebConsult.cz - Internet & Marketing s.r.o., Pohraniční 52/23, 703 00. Akademie III. věku. Knihovna Kroměřířska. Dostupné online [cit. 2017-09-21]. 
  2. OSTRAVA-VÍTKOVICE, WebConsult.cz - Internet & Marketing s.r.o., Pohraniční 52/23, 703 00. Univerzita III. věku | Vzdělávání | Služby | Knihovna Kroměřížska. www.knihkm.cz [online]. [cit. 2017-09-21]. Dostupné online. 
  3. OSTRAVA-VÍTKOVICE, WebConsult.cz - Internet & Marketing s.r.o., Pohraniční 52/23, 703 00. Hlavní stránka. Knihovna Kroměřířska. Dostupné online [cit. 2017-09-21]. 
  4. Knihovna Kroměřížska. www.facebook.com [online]. [cit. 2017-09-21]. Dostupné online. 
  5. Knihovna Kroměřížska (@knihovna_kromerizska) • Fotky a videa na Instagramu. www.instagram.com [online]. [cit. 2017-09-21]. Dostupné online. 
  6. MEJSNAR, Karel. Půl století veřejné knihovny v Kroměříži 1897-1947. 1.. vyd. Kroměříž: Knihovní rada, 1947. 59 s. 
  7. VONDRÁŠEK, Jan. Knihovna Kroměřížska se po rekonstrukci podlahy otevřela návštěvníkům v polovině srpna. Kroměřížský zpravodaj. 2017, roč. 14, čís. 9, s. 3. 
  8. -RED. 7 knihoven roku 2016. Biblio. Roč. 2016, čís. 11, s. 2. 
  9. PACINOVÁ, Zuzana. Biblioterapie pomáhá. Veřejná správa. 2016, roč. 27, čís. 24, s. 9.