Přeskočit na obsah

Wikipedista:Ivan Sláma/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Aldabra je česká hardrocková skupina která vznikla v roce 2017 v Brně. Skupinu založili zkušení muzikanti kteří v minulosti působili v různých kapelách a kteří se rozhodli dělat muziku "po svém".

Aldabra
Základní informace
PůvodČeskoČesko Česko
Žánryhardrock
Aktivní roky2017 – současnost
Webhttp://aldabra-rock.com
Současní členové
Marcel "Máca" Staněk
Marek "Mara" Štork
Ivan "Segal" Sláma
Pavel "Paul" Strnad
Josef "Joseph" Mark
Dřívější členové
David "Baron" Prášil
Martin "Indoš" Gryc

Historie[editovat | editovat zdroj]

2017[editovat | editovat zdroj]

Koncem roku 2017 se baskytarista Pavel Strnad (ex-Vorazz) rozhodl založit kapelu, která bude hrát vlastní, autorskou hudbu. Oslovil svého dřívějšího spoluhráče ze skupiny Vorazz, kytaristu Davida Prášila. K nim se přidali zpěvák a frontman Marcel Staněk (ex-Stresor), klávesák Ivan Sláma (ex-Trystero) a bubeník Martin Gryc.

2018[editovat | editovat zdroj]

Rok 2018 je ve znamení tvoření. Každý ze členů přináší do kapely své nápady a také dříve nerealizované skladby a z této pestré mozaiky se postupně tvoří první koncertní program. Premiérové vystoupení absolvuje kapela 23. června 2018 na Holštejfestu. Do konce roku se Aldabra představí svým fanouškům ještě 10x a postaví se na pódium např vedle kapel Root, Insania, nebo si zahraje před Romanem Dragounem.

2019[editovat | editovat zdroj]

Aldabra pokračuje v koncertování, dostává nabídky předskočit např. Vildovy Čokovi s kapelou Bypass nebo kapele Premier. Zároveň padne rozhodnutí vydat skladby na prvním albu. Po počátečním hledání se kapela svěří do péče Radka Žáka a jeho studia Elevate Your Sound a mezi koncertováním tráví čas studiovou prací. K připravovanému albu natáčí kapela - rovněž v režii Radka Žáka - první oficiální klip "Ztracená spravedlnost", který se podaří odvysílat i v TV Rebel.

2020[editovat | editovat zdroj]

Rok 2020 zahájí Aldabra jako předkapela Martina Krause a jeho Krausberry a pak už nastává vytoužený okamžik, kdy v brněnském Metro Music Baru pokřtí Aldabra své první album - Ztracená spravedlnost. Kmotry desky byly dámy z kapely Loretta a brněnská kytarová legenda Mirek Horňák. Týden po křtu ještě odehraje Aldabra další vydařený koncert v brněnském M13 Rock Hell Pubu a pak přichází čtyřměsíční zákaz kulturních akcí (pod záminkou šíření COVIDU-19). Kapela této nucené pauzy využívá k tvorbě nových songů a také natočí svůj druhý klip - Starý desky. K uvolnění situace dochází až v půli července a Aldabra zahájí další vystupování jako předskokani kapelám Aleš Brichta Project a Titanik. Koncertování pokračuje v srpnu a září, to se ale už začnou opět stahovat mračna a poslední koncert odehraje Aldabra 25. září v kroměřížské Staré Masně. Je to zároveň premiérový koncert, který kapela odehraje sólo když druhá vystupující kapela svou účast odřekne. Odměnou kapele je skvělá atmosféra vytvořená publikem které jako by tušilo, že jde na dlouhou dobu o poslední kulturní akci... Úplný zákaz vystupování kapela využívá opět k tvorbě nových skladeb a také k další práci ve studiu. Jako vánoční dárek svým fanouškům Aldabra 25.12. vypouští do světa svůj třetí klip - Degustátor - který je zároveň ochutnávkou připravovaného nového alba.

2021[editovat | editovat zdroj]

Začátek roku 2021 je ve znamení trvajícího zákazu kulturních akcí. Pro Aldabru to znamená práci ve zkušebně a tvorbu nových songů. Dochází také k personální změně. Z pracovních a rodinných důvodů kapelu opouští kytarista David Prášil a na jeho post nastupuje Marek Štork. V této nové sestavě se kapela připravuje na obnovení koncertní činnosti a připravuje nové skladby pro své druhé album. Koncertovat se konečně začne v polovině května. V červnu Aldabra zahrála na Citellus Metal Rock Festu v Sobůlkách kde se sešla na jednom pódiu s Milošem Dodo Doležalem. Vrcholem koncertní sezóny ´21 byl bezesporu říjnový společný koncert Aldabry s Milošem Dodo Doležalem v brněnské Melodce a následný listopadový koncert Aldabry s Alešem Brichtou a jeho triem U Miláčka ve Žďárné. A jako v roce 2020 byla opět skvělá atmosféra kterou vytvořilo nadšené publikum předzvěstí dalšího drastického omezení všech kulturních akcí. A tak kapela, stejně jako rok předtím, připravila pro své věrné na Vánoce další videoklip natočený na bojištích bitvy tří císařů u Slavkova s jasným názvem - Austerlitz 1805.

2022[editovat | editovat zdroj]

A opět, jako přes kopírák, začíná další rok personální změnou. Tentokrát se změna týká postu bubenického. Martin Gryc se rozhodl dát přednost rodině a práci. Novým bubeníkem Aldabry je od ledna Joseph Mark.

Sestava[editovat | editovat zdroj]

Současní členové:[editovat | editovat zdroj]

Dřívější členové:[editovat | editovat zdroj]

  • David "Baron" Prášil - kytara [2017 - 2021]
  • Martin "Indoš" Gryc - bicí [2017 - 2022]

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

  • Ztracená spravedlnost (2020)

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]