Přeskočit na obsah

Wikipedista:Footshop/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Footshop s.r.o.[editovat | editovat zdroj]

Footshop s.r.o. je český internetový obchod se sídlem v Praze. Specializuje se na prodej tenisek, oblečení, módních doplňků a prémiových značek. Footshop provozuje celkem pět kamenných prodejen v evropských metropolích a jako eshop působí ve více než 150 zemích světa v celkem 13 jazykových mutacích. Kromě retailu se dále věnuje i pořádání kulturních a uměleckých akcí, tvorbě workshopů nebo podpoře influencerů.

Footshop vznikl v roce 2011 a od té doby se stal předním streetwear retailerem v Česku, Rumunsku, Maďarsku a na Slovensku.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Oficiálně Footshop vznikl v roce 2011, kdy ho založil ho Peter Hajduček. Inspirací pro jeho vznik byla původně Peterova bakalářská práce. Zpočátku byly k dostání pouze skateboardové siluety tenisek, po příchodu Petera Kováče však přibyla také lifestyleová obuv. Postupem času začal Footshop nabízet světoznámé značky jako Nike, adidas, Asics nebo Puma.

V roce 2014 Footshop otevřel svou první kamennou prodejnu v Praze na Bubenské. Součástí jejího otevření byl také open-air koncert, kterého se zúčastnili přední zástupci československé rapové scény.

Na začátek roku 2015 přišel velký úspěch – Footshop se stal exkluzivně pro československý trh součástí adidas Consortium, nejvyšší distribuční úrovně tenisek adidas, ke které mají na světě přístup jen ti nejlepší retaileři. Krátce poté přichází další úspěch a Footshop se stává jediným tuzemským sneaker storem, na jehož pultech se objevují tenisky adidas Yeezy.

V letech 2016-2019 se Footshop rozrůstá o další prodejny. Po jedné přibylo v Bratislavě, v Budapešti a vznikla také druhá pražská prodejna Na Příkopě, která se zaměřuje na prodej prémiových produktů.

Na podzim roku 2018 vznikla v rámci Footshopu historicky vůbec první spolupráce československého obchodu s mezinárodní značkou na tenisce, která nesla název Footshop x KangaROOS Ultimate 3. Teniska vyšla s podtitulem City of Hundred Spires s odkazem na místo svého vzniku – stověžatou Prahu. O rok později se úspěšná spolupráce opakovala a teniska tak vyšla znovu, tentokrát však v novém barevném provedení.

V roce 2019 má Footshop už přes 200 členů týmu.

Kamenné prodejny[editovat | editovat zdroj]

V roce 2014 vznikla první kamenná prodejna Footshopu v Praze na Bubenské, která byla o necelé čtyři roky později přesunuta do nedalekého multifunkčního prostoru Vnitroblock. Na začátku roku 2016 Footshop otevřel také v hlavním městě Slovenska Bratislavě a dále následovala prodejna v Budapešti. V rodném městě také došlo k rozšíření. Přibyla prodejna v Praze Na Příkopě, která nabízí prémiovější a limitovanější produkty. Konec roku 2019 opět patřil expanzi, kdy Footshop otevřel kamenný obchod v rumunské metropoli Bukurešti.

Produkt[editovat | editovat zdroj]

Kromě obecně dostupných produktů od značek jako Nike, adidas, Vans, Puma nebo Reebok Footshop nabízí (v mnoha zemích exkluzivně) také řadu prémiových značek a produktových řad, k jejichž získání vede složitější proces a ke kterým má přístup jenom několik vybraných obchodů z celého světa. Řeč je o adidas Consortium, adidas Originals by Alexander Wang, adidas x Raf Simons, adidas Yeezy, Vault by Vans, Converse QS, Maison Kitsuné, Paccbet nebo Rick Owens.

Přesah[editovat | editovat zdroj]

Kromě provozu prodejen a eshopu Footshop organizuje také vlastní akce ve formě koncertů, výstav, workshopů a release parties s myšlenkou propojování tenisek, kultury a umění.

Spolupráce[editovat | editovat zdroj]

Footshop je první československý sneaker store, který vydal oficiální tenisku ve spolupráci se zahraniční firmou. Výsledkem této kolaborace z roku 2018 je model Footshop x KangaROOS Ultimate 3. O rok později vzniklo při příležitosti výročí 5 let od první kamenné prodejny Footshopu další barevné provedení této boty.

Kromě tenisek Footshop spolupracoval také na několika kolekcích oblečení. Například se značkami Life is Porno, Soulland nebo se slovenským rapperem Rytmusem. Společná kolekce se značkou LAFORMELA byla představena v rámci pražského Fashion Weeku.

Footshop spolupracuje také s mnoha umělci, hudebníky a influencery. Z těch československých jsou to Yzomandias, Nik Tendo, Renne Dang, Sharlota nebo Gabča Heclová.

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

CENA UMÍSTĚNÍ
Deloitte Technology Fast 50 CE 2019 28. místo
IEA 2019 prodejná microsite 1. místo
IEA 2018 digitalní reklamní kampaně 2. místo
IEA 16/17 (za?) 3. místo
Fenix content marketing Youtube 2016 1. místo
Fenix content marketing Youtube 2017 1. místo
Fenix content marketing Social media campaign (Rok?) 3. místo