Adidas Yeezy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Yeezy jsou boty, které vznikly spoluprací rappera Kanyeho Westa se značkou Nike – Nike Air Yeezy a později s Adidas – Adidas Yeezy.

Nike Air Yeezy[editovat | editovat zdroj]

Nike Air Yeezy

Prvním pokusem Kanyeho Westa spolupracovat se známou značkou byla spolupráce s Nike, která přinesla Nike Air Yeezy. Boty byly vydány ve 2 generacích: Nike Air Yeezy a Nike Air Yeezy 2.

Kanye West však za relativně krátkou dobu kvůli omezené kreativnosti opustil společnost Nike a v roce 2013 přešel ke konkurenční společnosti Adidas, kde začala nejdůležitější kapitola v historii Yeezy. Ale zpět k Nike. Šlo o limitovanou edici o devíti tisících párech, každý za $350, což je v přepočtu asi 8000 Kč. Tyto tenisky se dnes prodávají na burzách za astronomické sumy, nejvíce z nich se cení Nike Air Yeezy 2 Red October, kdy se cena může vyšplhat až na zhruba $20 000, což je v přepočtu 460 000 korun (!). 1. generace vyšla v barevných provedeních Zen Grey, Blink a Net Tan. Air Yeezy druhé generace existují v barvách Pure Platinum, Solar Red a Red October.

Yeezy Boost 750[editovat | editovat zdroj]

14. února 2015 poprvé vyšly Yeezy Boost 750. Šlo o první boty vydané ve spolupráci s Adidas. Byly dostupné jen pro ty, kteří si je zarezervovali pomocí mobilní aplikace Adidas. Z každé barevné kombinace bylo vydáno pouze 9000 párů. Vyšly v provedeních Light Brown, Light Brown Gum "Chocolate", Light Grey Glow In The Dark a Tripple Black.

Yeezy Boost 350[editovat | editovat zdroj]

Adidas Yeezy Boost 350 Pirate Black

27. června 2015 vyšly již druhé boty od spolupráce Kanyeho Westa a Adidas, ikonické Yeezy Boost 350. Jedná se o první opravdu úspěšné Yeezy, které brutálním tempem zvedly vlnu zájmu, ba až šílenství okolo této spolupráce. Vyšly ve 4 barvách: bílá a šedá – „Turtle Dove“, černá – „Pirate Black.“, bílá – „Moonrock“ a světle hnědá – „Oxford Tan“. Byly prodávány za 200 amerických dolarů, v řádech sekund byly vyprodány, stály se na ně dlouhé fronty před obchody a při následujícím resellu se ceny šplhají až na 40 000 korun.

Yeezy 950[editovat | editovat zdroj]

29. října 2015 byly vydány ne až tak úspěšné a ani zajímavé Yeezy 950, a to v barvách Peyote, Moonrock, Chocolate a Pirate black. Boty se prodávaly za 585 amerických dolarů. Adidas Yeezy 950 jsou inspirovány vojenským stylem.

Yeezy Cleat[editovat | editovat zdroj]

15. září 2016 se do kolekcí Adidas Yeezy přidaly Yeezy 350 Cleat jako první sportovní obuv a to přešně kopačky. Byly dostupné ve stejných barvách jako Yeezy boost 350. Později vyšly v provedení Cleat i Yeezy 750.

Yeezy Boost 350 V2[editovat | editovat zdroj]

Adidas Yeezy Boost v2 Zebra

24. září 2016 vyšly Yeezy Boost 350 V2 jako upgrade řady Yeezy boost 350. Jako první byl vydán model Beluga, a zájem byl opět gigantický.

Původní generace stála $200 a po drobném vylepšení tj. přidání tzv. pulltab $220. Starší modely nesou nápis „SPLY-350“ na bocích boty a vyšly v barevných kombinacích Bred, Semi Frozen Yellow, Blue Tint, Black Red, Core Black Red, Core Black Copper, Core Black White, Zebra, Beluga a Beluga 2.0.

Následující trojice modelů Yeezy boost 350 V2: Butter, Sesame a Cream White pruh na boku postrádá, a nemá ani jakýkoliv jiný vzor na tkanině.

Další generace Yeezy boost 350 V2 má pruh na stejném místě jako původní modely, ale je transparentní a tudíž bez nápisu SPLY-350. Změnilo se také vzorování na svršku. Tato generace vyšla v barevných provedeních: Static, Clay, Hyperspace, Trfrm = Trueform, Glow a Static Black.

Aktuální Yeezy boost 350 V2 už zažily jen minimální změnu, a to odstranění již zmiňované pulltab. Zatím vyšly v barevných provedeních Antlia, Citrin, Cloud White, Lundmark a Synth.

Yeezy Boost 700[editovat | editovat zdroj]

Nesmíme zapomenout ani na Yeezy Boost 700. Jedná se o velmi oblíbený model, zatím vydaný v konfiguracích Wave Runner, Magnet, Inertia, Mauve, Analog, Utility Black a Salt.

Další generace, Yeezy Boost 700 V2 zatím obsahuje modely nazvané Geode, Vanta Black, Static, Tephra a Hospital Blue.

Yeezy 500[editovat | editovat zdroj]

Další řada je nazvána Yeezy 500. Vyšla v barevných kombinacích Bone White, Salt, Stone, Blush, Utility Black a Super Moon Yellow. Také jde o velmi oblíbenou edici, avšak postrádá technologii Boost, na což už poukazuje samotná absence tohoto slova v názvu tenisky.

Adidas Yeezy Desert Boot[editovat | editovat zdroj]

Byly vydány za $200 v barevných kombinacích Rock, Oil, Salt, Graphite, Cinder a Taupe.

Yeezy powerphase[editovat | editovat zdroj]

Tato řada není známá tolik jako ostatní, tenisky vlastně ani nenesou jakýkoliv oficiální název barevných kombinací. Přišly na trh tiše a stejně tak i odešly.

Reference[editovat | editovat zdroj]