Přeskočit na obsah

Wikipedista:CESTA/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Cesta odpovědné společnosti (zkráceně i oficiální zkratkou CESTA) je nově vzniklým politickým hnutím, které pod číslem 3 kandidovalo ve volbách do Poslanecké sněmovny 2017[1].Vizí hnutí CESTA je odpovědná společnost sounáležitosti, tedy vytvořit co nejlepší podmínky pro svobodný, odpovědný, tvořivý a šťastný život jednotlivců, rodin a komunit.

Volební program[editovat | editovat zdroj]

Ve svém volebním programu se hnutí CESTA zaměřuje na sedm klíčových oblastí,[2] postavených na devíti principech[3] k dosažení svobodné společnosti.

Jak uvádí ve svém programu, cílem je dosažení odpovědné společnosti sounáležitosti. Pojetí svobody chápe v bezpodmínečném spojení s odpovědností za rozhodování na úrovni jak jednotlivců, tak organizací a institucí. Uplatňování práv je podle nich vázané s povinnostmi. Cílové nastavení společnosti vnímají jedině ve vzájemné spolupráci, souvztažnosti mezi lidmi navzájem a mezi lidmi a přírodou. 

Důležitou součástí aktivit hnutí CESTA je projekt Chceme vědět proč, kdy hledá odpovědi na otázky týkající se občanských práv a svobod a reflektuje společensky diskutovaná témata jako např. očkování, imigrantskou politiku apod.

V parlamentních volbách 2017 hnutí CESTA kandidovalo pod číslem 3 prostřednictvím 80 kandidátů ve 13 krajích České republiky a získalo 0,07 % platných hlasů.[4]

Historie hnutí[editovat | editovat zdroj]

Hlavním motivem pro založení tohoto hnutí byla dlouhodobá nespokojenost s politickou situací a nezdravým stavem společnosti. S myšlenkou založit hnutí přišlo pět zakladatelů, kteří v roce 2016 iniciovali petici za vznik politického hnutí Cesta odpovědné společnosti.K oficiálnímu uznání hnutí došlo dne 27.1. 2017 na základě registrace v rejstříku politických stran a politických hnutí.[5] Ministerstva vnitra České republiky. Statutární orgán hnutí tvoří předsednictvo, jehož předsedou je Jaroslav Kuchař, lídr hnutí CESTA.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Celkové výsledky hlasování | volby.cz. www.volby.cz [online]. [cit. 2017-10-26]. Dostupné online. 
  2. Volby. Hnutí Cesta. Dostupné online [cit. 2017-10-26]. 
  3. Principy, na kterých stavíme program. Hnutí Cesta. Dostupné online [cit. 2017-10-26]. 
  4. Parlamentní volby 2017 - výsledky voleb online - Info.cz. Info.cz [online]. [cit. 2017-10-26]. Dostupné online. 
  5. Seznam politických stran a hnutí - Ministerstvo vnitra České republiky. aplikace.mvcr.cz [online]. [cit. 2017-11-05]. Dostupné online.