Wikipedista:Adela.vrancikova/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Borovice Engelmannova[editovat | editovat zdroj]

Borovice Engelmannova

Borovice Engelmannova (Pinus engelmanii) nese název podle německo-amerického vědce a botanika George Engelmanna, který tento druh v roce 1848 objevil. Nejčastěji se vyskytuje v Severním Mexiku, v pohoří Sierra Madre Occidental, jehož rozsah sahá jen kousek do Spojenách států a Nového Mexika a v Arizoně. Roste v podobě stromu. Má rovný kmen, nepravidelně okrouhlou korunu, borka je tmavě hnědá, později hluboce svráštělá. Větve jsou rovné a vystoupavé, tlusté 1-2 cm, světle šedé až do hněda, v dospělosti drsné a tmavé. Pupeny mají tvar vejčitěkuželovitý, mohou být dlouhé až 2 cm a jsou pryskyřičnaté. Jehlice jsou obklopené pochvou, matně zelené, na obou stranách se nachází stomatální pruhy. Vyrůstají po 3, někdy i po 5 ve svazku na konci větve. Jsou kartáčovitě seskupené, dlouhé 2-4,5 cm, široké 2 mm a na stromě vydrží až 2 roky. Samčí šištice jsou 2,5 cm dlouhé, válcovité, žlutohnědé. Samičí šištice bývají zakřivené, mají vejčitý tvar, jsou dlouhé 11-14 cm, světle hnědé a dozrávají 2. rokem. Semena jsou bovejčitá, 8-9 mm dlouhá, mají 2 cm křídlo a bývají hnědá až tmavě hnědá. Borovice mají rády slunná a polostinná místa s kyselejší písčitou půdou. Množí se pomocí semen.

Rod Pinus[editovat | editovat zdroj]

Na světě se vyskytuje více než 100 druhů rostoucích v Africe, Evropě, Asii a Severní Americe. V České republice je původní Borovice lesní (největší), Borovice kleč a Borovice blatka. Jsou to stálezelené stromy, méně často keře. Dělí se podle počtu jehlic ve svazečku, což je jedno z klíčových hledisek při určování druhů borovice.

George Engelmann[editovat | editovat zdroj]

George Engelmann, také známý jako Georg Engelmann, se narodil 2. února 1809 ve Frankfurtu nad Mohanem v Německu. Vystudoval gymnázium ve Frankfurtu a později Univerzitu Heidelberg a Würzburskou univerzitu. O rostliny se začal zajímat již v brzkém věku. Byl to německo-americký botanik a pomohl při popisu flóry na západě Severní Ameriky, tehdy velmi málo známé. Byl zvláště aktivní ve Skalistých horách a severním Mexiku. Jedním z jeho stálých společníků byl další německo-americký botanický ilustrátor Paulus Roetter. Měl jednoho syna - George Julia Engelmanna. Zemřel 4. února 1884 v St. Louis, Missouri, USA ve věku 75 let.



[1]Reference

  1. Pinus engelmannii (Borovice Engelmannova) - eshop, prodej, semena, rostliny, pěstování, fotografie, množení, popis, atd. -> www.rostliny.net. www.rostliny.net [online]. [cit. 2021-03-28]. Dostupné online.