Wikipedista:Štěpán Krupka/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Gotický kostel sv. Alžběty (Jilemnice)
Místo
StátČeskoČesko Česko
ObecJilemnice
Lokalitav zámeckém parku
Štěpán Krupka/Pískoviště (Česko)
Základní informace
Provinciečeská
Diecézekrálovéhradecká
Vikariátjilemnický
FarnostJilemnice
Zasvěcenísvatá Alžběta
Další informace
Adresa514 01 Jilemnice

Kostel sv. Alžběty (Jilemnice)[editovat | editovat zdroj]

Kostel sv. Alžběty byl gotický kostel cisterciánských jeptišek, který se nacházel v zámeckém parku v Jilemnici. Rok postavení není znám, první archivní zmínka se datuje až do 16. století. Jednalo se o jednolodní kostel s presbyteriem.

Historie[editovat | editovat zdroj]

U kostela sv. Alžběty není znám rok jeho výstavby. První archivní zmínka o jeho existenci se datuje do 16. století, kdy kostel zřejmě upravil stavitel Carlo Valmadi. Kostel sv. Alžběty byl používán jako hrobka majitelů jilemnického panství až do doby, než byl roku 1786 přestavěn na zámeckou kapli sv. Alžběty. Následně v roce 1788 vyhořel. Vzhledem k tomu, že kostel od roku 1786 nesloužil jako hrobka, tak po požáru nebyl Harrachy obnoven z toho důvodu, že v Jilemnici již stál barokní kostel sv. Vavřince. Kameny ze zbylého zdiva kostela sv. Alžběty byly použity na výstavbu nové školy a na jeho místě byl postaven zahradní domek. Dodnes se zachovala pouze část stěny, která slouží jako středová zeď zahradního domku.

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Zámek se zahradním domkem, který stojí na místě kostela sv. Alžběty

Kostel sv. Alžběty byl jednolodní gotický kostel, ve kterém se nacházelo presbyterium a sakristie. Kostel byl také opatřen předsíňkou před hlavním vstupem na západní straně. Střecha byla sedlového typu. Na jejím vrcholu se nacházela menší bohatě zdobená věžička. Okna, která se nacházela po stranách, byla převážně typu jeptišky nebo výklenku s vnitřním křížem. Dveře byly dřevěné a portál byl hrotitého typu.

Reference[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • LUŠTINEC, Jan: Jilemnice, historická zastavení. Město Jilemnice, 2000
  • LUŠKA, Václav: Via Lucis - památky včera a dnes. 1. Zlín: Academia Economia s.r.o, 2019.