Wikipedie:Wikimania 2012

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Wikimania 2012 se konala ve dnech 12.–15. července v americkém Washingtonu DC; před konferencí se ještě konalo vývojářské setkání Hackathon a ještě před ním se od 6. července konalo v New Yorku setkání Wikimania Takes Manhattan a s ním spojený Wiki World's Fair. Českou republiku zastupoval Jagro, který se účastnil i obou předkonferencí a Chmee2, který přednášel. Pokud vás nějaký z následnicích bodů zaujal nebo se chcete zeptat na něco jiného týkajícího se Wikimanie, neváhejte mě kontaktovat. Existuje také neveřejný report obsahující pobočkové záležitosti, který je dostupný členům WMCZ.

Wikimania Takes Manhattan[editovat | editovat zdroj]

České postery na Wiki World's Fair
  • Organizace WTM byla dle mého názoru velmi slabá, program na další dny se objevoval až den předem večer, nebo dokonce daný den ráno. A i když už program byl, docházelo k časovým prodlevám atd. Celou akci organizovat jediný wikipedista, za což mu samozřejmě patří obrovský dík a obdiv, ale na organizaci akce s cca 50 účastníky je prostě potřeba lidí více.
  • Mluvil jsem s předsedou švédské pobočky o možnostech, jak přitáhnout na Wiki různé firmy, aby uvolňovaly svoje fotky, případně texty. Mluvil o plánu uspořádat soutěž pro firmy a o jednáních s asociací místních firem.
  • Na Wiki World's Fair se sešlo několik desítek posterů, více či méně předpřipravených a akce se zúčastnilo na padesát wikipedistů a asi stejné číslo kolemjdoucích, kteří se v parku u plakátů zastavovali a dívali, oč vlastně jde.
  • Bulharskému kolegovi se velmi zalíbila myšlenka našeho koncertu a chtěl by něco uspořádat i pro jiné hudební styly. Padl nápad udělat soutěž kapel ve stylu slož písničku typickou pro tvůj žánr a my jí budeme ilustrovat článek.
  • Mluvil jsem s bývalým švédským wikimediánem, který si nyní rozjel vlastní projekt na skenování knih a pomocí profesionálního skeneru jich skenuje několik desítek denně. Všechny prochází přes komerční OCR Abbyy FineReader, protože open-sourcový software dle jeho slov nedosahuje potřebných kvalit. Padla také zmínka o francouzském projektu, ve kterém dobrovolníci z Wiki čtou a kontrolují knihy naskenované Národní knihovnou a opravují v nich chyby vzniklé rozpoznávacím softwarem.
  • Nákup například foťáku pobočkou a následné půjčování není naše novinka, normální je to například ve Švédsku nebo Rakousku a všude s tímto mají dobré zkušenosti. A například ve jmenovaném Švédsku mají takto k dispozici i dvacítku notebooků, které používají při prezentacích v knihovnách atd.
  • Při prohlídce Congressional Cemetery jsem mluvil jsem s člověkem, který v rámci GLAMu spolupracuje s uvedeným hřbitovem a který po hřibově vysázel na 60 QRkódů. Říká, že přes kódy přichází asi jedno procento návštěvníků odkazovaných článků a že pokud se kódy instalují do exteriérů, je potřeba je dávat na plastové kartičky typu kreditek a nikoli pouze laminovat, protože laminovaná kartička vydrží asi jenom měsíc–dva.
Destička s QR kódem
  • Angličan, který pracoval na umisťování štítků s QR kódy do města Monmouth mi ukazoval, jak takovéto štítky vypadají. Jedná se v podstatě o glazurovanou keramickou destičku, na kterou je nažehlena samolepka s kódem, logem projektu a Wikipedie. Co se týká vandalizmu páchaného na tabulkách, z celkového počtu byly za cca dva měsíce tři ukradeny a jedna zničena, ale dá se předpokládat, že ve větším městě, jako je například Praha, bude vandalizmů mnohem více. Ke všem kódům vygenerovaným pomocí QRpedie lze zobrazit statistiku přístupů. Na příkladu je vidět, že počet přístupů není velký, zvýšení návštěvnosti v květnu je způsobeno tím, že lidé skenovali kódy z novin atd.
  • Používá se zde ve velkém založení vlastní MediaWiki na cizím hostingu, což je perfektní k vysvětlování čehokoli, protože lze wiki jednoduše zabordelit pokusy a nakonec ještě jednodušeji celou smazat. Na této stránce také běží skvělé rozšíření (Special:CreateTemplate) na tvoření šablon, které dělá jednoduché šablony opravdu jedním kliknutím. V současné době pracuji na překladu rozhraní Referaty do češtiny.
  • Přednáška o americkém Národním registru památek, ze kterého si můžete vytáhnout informace o jakékoli památce. Toto je velmi užitečné pro Wiki Loves Monuments. Zajímavá je také aplikace, ze které je možné si vytáhnout infobox a popis pro fotky na Commons pro každou z památek. V národním registru již byly zaneseny GPS souřadnice, takže nemuseli řešit problém s jejich generováním z adres pomocí Google API.
  • Francouzská Wikipedie má velký projekt na udržení nováčků. Například místo „Dobrý den, vítáme vás na Wikipedii, přečtěte si tu, tu a tu nápovědu“ vítají nováčky zprávou „Ahoj, já jsem Petr a jestli se chceš na něco zeptat, napiš mi. A tak mimochodem, co chceš na Wikipedii dělat? O čem bys rád psal?“. První krok jejich snažení je ve změně všech šablon tímto způsobem. Na změnách pracuje kolem třiceti dobrovolníků.
Screenshot Twinklu
  • Na en.wiki mají úplně všechno! Například bota, který vygeneruje plnohodnotnou citační šablonu z minišablonky, do které zadáte pouze ISBN a citovanou stránku. Jedinou chybou všech těhle vychytávek je, že nepracují na žádné jiné než anglické Wiki, protože jejich překlad by byl složitý, kvůli rozdílné syntaxi šablon a autoři k tomuto své skripty ani nepřizpůsobují.