Wikipedie:Wikiexpedice/2022/Wikiexpedice Jihozápad/Report

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Tato závěrečná zpráva je vytvořena ke dni 1. 3. 2023, tedy v době, kdy nejsou ještě nahrány a přidány všechny fotky.

Wikiexpedice Jihozápad, která se konala o Velikonocích 2022, navázala na tradici pořádání wikiexpedic jako výjezdních několikadenních fotoakcí na českém venkově; jejich cílem je fotograficky dokumentovat vesnice, které nejsou nafocené nebo které jsou nafocené špatně, a následně fotografie přidávat do článků. Představa je taková, že ilustrovaný článek je zajímavější, a tím se Wikipedie stává oblíbenějším zdrojem informací.

Vybraný region se překrýval s regionem Wikiexpedice Západ konané v roce 2017, protože při přípravě podkladů na Wikiexpedici Západ se nepodařilo vytěžit všechna sídla, a tak některá tehdy unikla naší pozornosti. V roce 2022 už jsme sídla netěžili z kategorií na Wikipedii, ale z Wikidat, takže jsme mohli získat všechna v určité oblasti a pak je ručně projít a vyfiltrovat. Po ručním vyfiltrování se tak ukázalo, že v regionu Pošumaví v okrese Klatovy je ještě hodně sídel, která potřebují fotograficky zdokumentovat, a proto byla další expedice naplánována do tohoto regionu.

V průběhu čtyř dnů jsme nafotografovali 81 objektů, zejména vesnic, a nahráli zatím 2400 fotek. Některé fotky je potřeba ještě zpracovat. Z tohoto počtu fotek je zhruba jedna třetina umístěna na Wikipedii (kumulativně za všechny jazykové mutace), což je dlouhodobý průměr u Wikiexpedic. Zatím jsme tak vylepšili ilustrace u 71 článků na české Wikipedii, ale fotografie jsme přidali i do článků na jiných jazykových mutacích. Vedle toho jsme nově založili 24 článků, zejména překladem a doplněním do anglické Wikipedie, a přidali tak 68 000 bajtů informací.

Cena za fotku se u této expedice vyšplhala na 11 korun, což je výše než u předchozích expedic, kdy se cena pohybovala kolem 3 korun za fotku. Toto jsou důvody: Za prvé se v České republice výrazně zvedla cena za ubytování. Za druhé se jeden účastník omluvil v době, kdy už bylo zaplacené ubytování a byly zajištěny dva vozy (jeden byl dokonce zapůjčen, protože vlastní se rozbil). Odhadujeme, že kdyby nedošlo k promrhání financí za jednoho účastníka navíc, cena za fotku se mohla pohybovat kolem 6–7 korun. Celkové náklady na tuto expedici byly hrazeny z vlastních zdrojů.

Letos se nám opět podařilo nalákat do Wikipedie, respektive v tomto případě do Wikimedia Commons, novou účastnici. Uvidíme, jestli v práci na projektech Wikimedia bude pokračovat. Rozhodně by z naší strany potřebovala více péče, kterou jí ale v tuto chvíli (z časových důvodů) nabídnout nedokážeme. Myslíme si, že kdybychom se jí pravidelně věnovali a kdybychom ji také pravidelně motivovali, časem by si vytvořila návyk a sama by na Wikipedii přispívala.

I po této expedici a po expedici Šumava, která se v podobné lokaci konala asi o dva měsíce později, zůstávají v regionu vesnice, které potřebují zdokumentovat. Důvodem je fakt, že se jedná o rozsáhlý region v horách, kde je ale velké množství obcí – Klatovský okres je nevětším českým okresem s asi 220 vesnicemi. Bylo by tedy vhodné expedici zopakovat, třeba se tentokrát již podaří dané území zcela nafotit.

Při příštím konání se bude muset nějakým způsobem vyřešit možná omluva účastníka/ů na poslední chvíli, aby nedocházelo k přílišnému mrhání prostředky. Na výkonu loňské Wikiexpedice se také negativně odrazily problémy s nahrávacími softwary PattyPan a VicunaUploader, kde střídavě vypadávaly různé funkcionality. Tuto problematiku se snažíme řešit udržováním alespoň softwaru VU, ale není to snadná práce, protože na to nemáme odbornost.

Zároveň se také po více než deseti letech fotografických akcí ukazuje, že fotografie na Wikipedii nejsou dostatečným lákadlem pro jejich rozšíření. Byť je zde vidět určitý posun v tom, že se některé články za tuto dlouhou dobu rozšířily, stále převládá velký počet pahýlů a jsou skoro netknuté, v té podobě, v jaké byly vytvořeny. Je tedy na zváženou, zda nevytvořit nějaké cílené aktivity na změnu tohoto stavu.


Za účastníky Wikiexpedice (Art Jarka, Juandev, Makrelacz, MIGORMCZ) a online pomocníky (Petr35571) Juandev (diskuse) 1. 3. 2023, 00:35 (CET)[odpovědět]