Wikipedie:WikiProjekt Fotografování/Židovské památky v ČR/Jak se zapojit

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Informace o grantu ŽP Jak se zapojit Pravidla podrobně Pomůcky a informace Historie


V rámci grantu Židovské památky se dobrovolníci zaměřují na památky v České republice spojené s židovskou kulturou, např. židovské hřbitovy, synagogy, mikve, bývalé židovské uličky a čtvrti či památníky. Často bývá vhodné se na výlet připravit v domácí pohodě - dozvědět se, kde přesně místo je, jak vypadá, jaký je k němu přístup a jakými památkami v okolí můžeme cestu za židovskými památkami doplnit. Wikipedie se stala prvním místem, kde často požadované informace hledáme a kde najdeme i informace, které nám při fotocestě pomohou.

Wikipedie vzniká prací dobrovolníků, kteří jsou nerovnoměrně rozeseti po celé České republice. Vzhledem k vzdálenosti židovských památek od sebe navzájem a často i hlavních turistických cest není možné, aby snadno a rychle vznikl katalog všech židovských památek jen svépomocí několika wikipedistů. Proto se my wikipedisté obracíme i na vás, vášnivé turisty a fotografy, s žádostí o pomoc a podporu při dokumentaci těchto památek a pomoci tak dobré věci. S trochou úsilí umožníte dalším návštěvníkům poznat území skrze stránku na Wikipedii dříve, než se tam vydají. Nikdy nevíte, kdy se i Vám podobná služba bude hodit. A my doufáme, že to bude právě Wikipedie, která Vám jako první nabídne ucelené informace včetně doprovodných fotografií. Udělat jeden snímek a následně obětovat trochu času do jeho vložení na Wikipedii pomůže dokončit v blízké době tento ambiciózní projekt, který jsme pro její čtenáře založili. Zkuste proto prosím podpořit projekt Židovské památky v ČR nahráním alespoň několika fotografií na Wikipedii.

Jedním z důležitých principů akce je vzájemná důvěra mezi účastníky a komisí tématu, což pomáhá omezit byrokracii, nutné kontroly apod. Je na obou stranách, aby dobré vztahy podporovali.

Stručný postup[editovat | editovat zdroj]

  1. Najít si na Wikipedii nenafocené památky a zjistit, která památka v okolí nemá fotografie. Seznamy se postupně doplňují, již nafocené památky lze najít i pod jednotlivými obcemi na Commons zadáním jména obce Category:Jméno obce a dále kliknout na podkategorii, která bude v seznamu níže, např. Synagogue in Kocourkov.
  2. Vydat se na cestu po nich a fotit vše, co je v nich i v blízkém okolí zajímavé
  3. Zapsat do seznamu, které památky jste nafotili
  4. Fotky nahrát na Commons s popisky do příslušných kategorií
  5. Založit k památce článek nebo alespoň jeho pahýl, nemá-li jej
  6. Fotografie každého objektu fotocesty umístit na Wikipedii či do jiných projektů Wikimedia Foundation
  7. Zapsat zprávu o cestě do systému: přihlásit se, vytvořit nový tiket, vyplnit jej a uložit
  8. Očekávat náhradu cestovních nákladů

Podrobnější popis najdete na následujících stránkách.

Nápověda[editovat | editovat zdroj]

Máte zájem zapojit se do dokumentace židovských památek?

Pokud jste jednotlivec, není nic snazšího, než začít fotografovat památky a/nebo opravovat, upravovat či rozšiřovat články. Nicméně je zde i možnost vytvořit spolupráci mezi členy projektu a různými organizacemi jako školami, zájmovými kroužky, univerzitami, turistickými kluby atd. Můžete se jako skupina věnovat jak fotografování židovských památek tak práci na článcích o nich: zakládat články nové, již existující články vylepšovat, opravovat chyby v heslech apod. Více o zaládání článků viz podstránka Pomůcky a informace.

Jak nahrát obrázek na českou Wikipedii?

Využijte nápovědu na podstránce Wikiprojektu Chráněná území.

Kam a jak přidávat fotografie do článků?

Hlavním úkolem grantu je ilustrovat články na Wikipedii. Ilustrační fotografie je vhodné umisťovat zejména do infoboxu a do galerie článku s odkazem na Commons, fotku a odkaz na Commons také přidejte do tabulky ŽP dle krajů. Je vhodné při tom dbát na zvyklosti umísťování obrázků do hesel. Počítají se také fotografie přidané k položkám [www.wikidata.org Wikidat] nebo použité v cizojazyčných Wikipediích.