Wikipedie:WikiProjekt Chráněná území/PřF UK/Jak nahrát obrázek?

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Jak nahrát soubor na Commons a následně ho vložit do Wikipedie?[editovat | editovat zdroj]

Pro ukládání obrázků, videí či zvuků na Wikipedii je potřeba využít multimediální úložiště tzv. Commons, které je dostupné na stránce http://commons.wikimedia.org/wiki/Hlavní_strana?uselang=cs. Následně jsou popsány jednotlivé kroky, co je potřeba udělat.

  1. Pokud nemáte na Wikipedii účet, je potřeba ho založit. Pokud jej máte, přeskočte na další krok. Registrace je zdarma a bez nutnosti složitého vyplňování. Tlačítko se nachází v pravém horním rohu (Přihlášení / vytvoření účtu, případně přímo dostupné na této stránce) a během registrace je potřeba si zvolit jen uživatelské jméno, heslo a pro zájemce kontaktní email (není nutný, ale je to lepší), na který Vám v případě zapomenutí či ztráty hesla pošle systém nové vygenerované heslo.
  2. Po založení účtu/registraci je potřeba se přihlásit. K tomu slouží taktéž odkaz dostupný v pravém horním rohu (Přihlášení / vytvoření účtu), kde vyplníte své uživatelské jméno a heslo. Tím se současně přihlásíte na všechny projekty Wikipedie, včetně Commons. Bez přihlášení a registrace nelze nahrávat soubory na Commons (ale lze editovat Wikipedii…)!
  3. Před samotným nahráním souboru (např. Obrázku) je vhodné takový soubor vhodně pojmenovat. Fotoaparáty většinou pojmenovávají soubor směsicí čísel a písmen, což není pro vyhledávání vhodné (např. DSF2022.jpg). Z názvu souboru by totiž již mělo být poznat, co na obrázku/videu bude. Pokud jsem vyfotil například kapličku v obci Smrkovice, je vhodné pojmenovat takový soubor Kaple ve Smrkovicich.jpg (bez diakritiky), či ještě lépe Chapel in Smrkovice.jpg (ale pokud neovládáte angličtinu, nebojte se pojmenovávat česky, nic se neděje). Přejmenování souboru se vykoná ve složce na Vašem počítači, kde máte připravené soubory k nahrání. Klikněte na konkrétní soubor pravým tlačítkem a z nabídky vyberte Přejmenovat. Následně přepište název.
  4. Načtěte fotografie (http://commons.wikimedia.org/wiki/Special:UploadWizard?uselang=cs). Klikněte v levém menu na „Načíst soubor“, čímž se spustí Průvodce načítáním souborů. Můžete si o tom něco přečíst z obrázku, pak přejděte na konec stránky a zaklikněte „Příště tento krok přeskočit“ a dejte Další. Klikněte na daný odkaz a vyberte u sebe v počítači soubor, který hodláte nahrát na Wikimedia Commons. Pokud chcete načíst najednou více souborů, pokračujte kliknutím na „Přidat další soubor“. Když máte všechny fotografie vybrány, dejte „Načíst“.
  5. Upravte fotografie (jméno, autor textu…). Po načtení vyberte pravdivé tvrzení, které s největší pravděpodobností bude „Tento soubor je mé vlastní dílo“. Klikněte na „Další“. Do kolonky Popis stručně vypište, co na fotografii je. Dejte další a tím se Vám povedlo nahrát fotografii na Commons, respektive na projekty Wikipedie.

Povedlo se mi nahrát obrázek na Commons, ale jak ho vložím do Wikipedie?[editovat | editovat zdroj]

Ač se to nezdá, je to velice snadné. Stačí si otevřít stránku na české či jiné verzi Wikipedie, kam chcete obrázek vložit, například již zmiňovanou místní část Smrkovice (na české Wikipedii dám do vyhledávacího políčka termín Smrkovice a zmáčknu Enter). Po načtení článku se v pravé horní liště článku nachází tlačítko „Editovat“. Po jeho stisknutí se mi objeví wiki-kód stránky, většinou textu, do kterého mohu začít vpisovat rozšiřující text, či vložit obrázek.

Vložení obrázku probíhá pomocí příkazu hranatých závorek a názvu obrázku, tudíž [[Soubor:Příklad.jpg|thumb|Popisek obrázku]] – kde „Příklad.jpg“ je název souboru, který jste nahráli. Tudíž přepište Příklad.jpg tak, aby to odpovídalo názvu obrázku, který chcete vložit. Dále parametr „thumb“ je pro nás v počátku editování nepodstatný, jelikož ten vytváří rámeček a určuje nastavenou velikost obrázku. Popisek obrázku je pak text, který se pod obrázkem v článku objeví a měl by tedy shrnovat to, co je na obrázku viditelné či co chcete obrázkem sdělit. Samozřejmě s obrázky se dá dělat více, nastavovat jim větší velikost při prohlížení, posunovat je zprava doleva atd., ale to vše se určitě postupem času naučíte (vhodné je to okoukávat z jiných článků, kde je to již použito či se zeptat déle editujících uživatelů).

Po vložení tohoto příkazu je potřeba ještě stránku uložit. Doporučuji osobně nejprve stisknout dole pod textovým polem tlačítko „Náhled“, které ukáže, jak bude stránka vypadat, když ji uložíte. Můžete se tak snadno přesvědčit, jak bude Vaše změna vypadat. Pamatujte ale, že náhled stránku neuložil, takže nikdy nezapomeňte následně stránku ještě uložit. Tlačítko „Uložit“ se nachází opět téměř úplně dole pod textovým polem a náhledem článku. Gratuluji, po jeho stisknutí se Vám podařilo vložit obrázek do článku a editovat českou Wikipedii. Vidíte, není to nic složitého a Vaše úsilí pomáhá Wikipedii dále růst!