Wikipedie:Tiskové zprávy/květen 2005

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Česká Wikipedie má deset tisíc článků[editovat | editovat zdroj]

26. květen 2005 (Praha): Nadace Wikimedia dnes oznámila, že česká verze Wikipedie (cs.wikipedia.org, www.wikipedia.cz) přesáhla počet 10 000 článků. Wikipedie je projekt mezinárodní a mnohojazyčné otevřené encyklopedie online, tvořené uživateli internetu z celého světa a podporované nadací Wikimedia Foundation (wikimediafoundation.org). Wikipedie má téměř 200 jazykových verzí, z nichž největší jsou anglická, německá, japonská a francouzská. Česká verze projektu existuje od roku 2002 a v současnosti slibně roste díky úsilí desítek dobrovolných přispěvatelů.

Tento týden překonal psychologickou hranici také další projekt Wikimedia Foundation – centrální úložiště svobodně použitelných fotografií, ilustrací, videa a zvuku nazvané Wikimedia Commons dosáhlo 100 000 uložených souborů. Veškerý tento obsah je dostupný pod tzv. svobodnými licencemi, což znamená, že uživatelé mají možnost jej nejen pasivně sledovat, ale i dále šířit, upravovat a používat ve vlastních dílech. Wikimedia Commons slouží i jako společná fotobanka pro všechny jazykové verze Wikipedie.

Wikipedie i ostatní projekty Wikimedia jsou založené na principu zvaném „wiki“, což je unikátní koncepce správy digitálního obsahu, spolupráce a sdílení myšlenek a znalostí uživatelů. Typická pro wiki je úplná otevřenost. Jen kliknutím na odkaz „editovat“ na stránce wiki se každému otevře možnost přispět či opravit chybu, dokonce i anonymně bez jakékoli registrace. Stejně jednoduché je nové stránky zakládat. Pesimisté by očekávali, že výsledkem bude pouze změť nesmyslů, reklamy, hádek a internetových „čmáranic“. Možná nejpřekvapivějším zjištěním je, že wiki fungují – Wikipedie obsahují statisíce stran kvalitního obsahu a anglická verze Wikipedie je jedním z nejpopulárnějších referenčních zdrojů na Internetu a za den obslouží asi 60 milionů požadavků.

Projekty Wikimedia Foundation neobsahují žádnou reklamu, veškeré financování je založeno na dobrovolných příspěvcích a grantech. Více informací o podpoře nadace můžete získat na wikimediafoundation.org/wiki/Sponsoři.

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Pro další informace můžete kontaktovat:

Petr Kadlec, jeden ze správců české Wikipedie
e-mail: petr.kadlec@gmail.com

Jimmy Wales, Board of Trustees Chair, Wikimedia Foundation (English only)
telefon: +1-727-644-3565
e-mail: jwales@wikimedia.org

Více informací v češtině najdete na stránkách:

Stránky celosvětového projektu v angličtině: