Wikipedie:Tiskové zprávy/Kauza Milan Jančík

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Celý text této tiskové zprávy je uvolněn jako volné dílo (do public domain). To platí po celém světě. V právních řádech, kde takové uvolnění není ze zákona možné, poskytují autoři komukoliv práva použít toto dílo jakýmkoliv způsobem bez dalších podmínek, ledaže by takové podmínky vyžadoval zákon.

O autorských právech k médiím použitých v tiskové zprávě viz text na konci této stránky.




Vyjádření ke kauze editace článku Milan Jančík panem Radovanem Myslíkem[editovat | editovat zdroj]

Článek Milan Jančík na české verzi Wikipedie byl editován 28. 12. 2009 v 17:38 SEČ a 29. 12. 2009 ve 12:17 SEČ z IP adresy 77.78.80.105 (gate.praha5.cz). IP adresa je veřejně známá, protože uživatel nebyl přihlášen pod žádným uživatelským jménem. V obou případech byl odstraněn kritický text o panu Milanu Jančíkovi spolu s odkazy na média, která s kritikou přišla. Naopak byl přidán neutrální text, avšak beze zdrojů. Obě změny jsou veřejně dostupné na adresách [1] a [2].

Článek Milan Jančík před úpravami z této IP adresy vypadal takto: [3] Článek byl editacemi z této IP adresy změněn do této podoby: [4] Pro srovnání článek v tuto chvíli (30. 12. 2009, 19:25 SEČ) vypadá takto: [5]

Protože Wikipedie má účinné mechanismy, jak se bránit podobným změnám, nebylo pro ostatní editory problém obě změny provedené z této IP adresy zrušit, v prvním případě za 36 minut, v druhém do minuty. V tomto okamžiku pro Wikipedii tato kauza skončila.

Pan Radovan Myslík se sám přiznal, že z této IP adresy článek nejméně jednou editoval, což potvrdil i médiím. Ze záznamů, které Wikipedie uchovává, nelze poznat, zda z této IP adresy přispíval pouze pan Radovan Myslík, nebo i někdo jiný. Z této IP adresy bylo editováno i dříve.

Dne 30. 12. 2009 v 13:14 SEČ uživatel zaregistrovaný pod uživatelským jménem Radovan Myslík napsal na diskusní stránku k článku Milan Jančík vyjádření k předchozím editacím. Ze záznamů Wikipedie nelze poznat, zda pod tímto uživatelským jménem editoval skutečně pan Radovan Myslík. Ze záznamů Wikipedie lze poznat, z jaké IP adresy editoval, ale tento údaj je z důvodu ochrany osobních údajů uživatelů neveřejný.

Není pravda, že by se článek Milan Jančík stal obětí zvůle některého ze správců Wikipedie, jak dokládá i historie článku, záznam o zamykání a seznam správců.

Mezi editory Wikipedie není známo, který správce české Wikipedie vyřkl výrok, který citovala MF DNES: „O takto brutální zásah do encyklopedie se doposud žádný z českých politiků nepokusil. Wikipedie je v celém světě naprosto apolitická a nezávislá, proto je něco podobného nepřípustné.“ Nešlo o brutální zásah, takových se dopouští spousta editorů-nováčků i u zcela apolitických témat. Snahy o ovlivňování článků týkajících se politiky se i na české Wikipedii v historii vyskytly již mnohokrát. Wikipedie se s nimi umí velmi rychle vypořádávat a není to pro ni problém. Wikipedie je apolitická a nezávislá, to znamená, že nenadržuje žádnému politickému názoru. Poctivě se snaží citovat všechny zdroje považované za relevantní a důvěryhodné.

Úpravy přičítané panu Radovanu Myslíkovi nesou řadu typických znaků pro nováčky, včetně nepochopení některých základních principů a postupů, na kterých je Wikipedie založena. Ani s tímto tedy nemá Wikipedie problém.

Vyjádření zapsal Miraceti 30. 12. 2009, 18:48 (UTC).




Celý text této tiskové zprávy je uvolněn jako volné dílo (do public domain). To platí po celém světě. V právních řádech, kde takové uvolnění není ze zákona možné, poskytují autoři komukoliv práva použít toto dílo jakýmkoliv způsobem bez dalších podmínek, ledaže by takové podmínky vyžadoval zákon.

Informace o autorských právech k dalším materiálům:

Loga

Autorská práva k logům drží Wikimedia Foundation. Zatím existuje pouze neoficiální návrh zásad pro používání třetími stranami. Použití loga v rámci seriózního informování o tiskové zprávě je zcela v souladu jak s navrženými zásadami, tak i s principy amerického autorského práva.

Ilustrační obrázky

Ilustrační obrázky jsou volně použitelné pod licencí/licencemi uvedenou/uvedenými na stránce s podrobnostmi o daném obrázku za předpokladu splnění podmínek uvedených tamtéž.