Wikipedie:Revize smazání/Nadace Brücke/Most

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Nadace Brücke/Most[editovat | editovat zdroj]

Žádost podal -jkb- (cs.source) 19. 7. 2008, 16:24 (UTC)

Zdůvodnění[editovat | editovat zdroj]

Stránka byla smazána 19.07.2008 bez hlasování, pouze na základě šablon Urgentně ověřit a Významnost; obě šablony musím hodnotit jako neoprávněně umístěné. Aby bylo možno záležitost diskutovat, je ale nutno napřed a ihned obnovit stránku Diskuse:Nadace Brücke/Most, která obsahuje potřebné údaje pro následující diskusi.

Podle knihy smazaných stránek ([1] a [2]) byly stránky smazány 19.7.2008; hlasování neproběhlo. Protože jsem se na taktéž již smazané stránce k problému vyjadřoval, a sice kolem 10. července, mohu i když jen z paměti argumentovat proti důvodům ke smazání.

A. Ověření: článek, jak tam uvedeno, byl napsán podle poněkud obsáhllejšího článku na de.wiki (de:Brücke/Most-Stiftung), který byl napsán podle webové stránky nadace (http://www.bruecke-most-stiftung.de/), povolení o použití na Wikipedii je k dispozici na OTRS (viz i de:Brücke/Most-Stiftung), což jsem poznamenal a také potvrdil, že jsem email na OTRS sám četl.
B. Významnost: uvedl jsem výsledky hledání googlem, kde je organizace často zmíněna a referována různými universitami v Německu, organizací DAAD a dalšími renomovanými prameny.

Za těchto okolností by ke smazání mohla vést pouze cesta přes VfD, což se nestalo.

Zacházet takto rigorózně ne s nějakým ultrasubpahýlem nějakého polovandala, ale s článkem ochotné přispěvatelky (tuším byla to ona) vede k tomu, že renomé projektu bude poškozeno a nové přispěvatele to odradí.

Žádám tedy o revizi tohoto smazání a o obnovu stránky, k čemuž je názor komunity důležitý. -jkb- (cs.source) 19. 7. 2008, 16:24 (UTC)

Názor: jsem pro obnovu stránky[editovat | editovat zdroj]

  1. --Čočkin 19. 7. 2008, 16:32 (UTC)
  2. --MiroslavJosef 20. 7. 2008, 23:33 (UTC)
  3. Fakticky je nadace pro ČR ještě významnější než pro Německo. --Sokoljan 19. 7. 2008, 17:09 (UTC)
  4. Rovněž pro obnovení. --Nolanus C E 19. 7. 2008, 23:26 (UTC)
Já sem na to dokonce koukal ještě před smazáním, nějakým nedopatřením nebo opomenutím ale šablonu neodstranil. Je velmi na pováženou, že řada uživatelů si plete šablonu uurgentně upravit s šablonou upravit; jako kdyby každý, kdo od první editace na wiki neví, co to je interwiki, kategorie, interní a externí odkaz, členění etc. byl úplný hlupák, zatímco každý, kdo ji vloží, tohle všechno uměl od prvního okamžiku. Ta kategorie by měla být kontrolována a správci by neměli mazat automaticky po vypršení lhůty, ale podívat se, nakolik na tom bylo zapracováno a nakolik bylo vůbec oprávněné její vložení, připadá mi, že se to neděje. --Nolanus C E 19. 7. 2008, 23:26 (UTC)
Jenom podotýkám, že tam nebyla šablona urgentně upravit, ale urgentně ověřit, což zjistíš, pokud se podíváš do historie článku. Dále bych prosil, aby ses zdržel závěrů typu „správcové nekontrolují to, co mažou“. Nehaž prosím všechny do stejného pytle. Děkuji. -- Mercy (|) 20. 7. 2008, 09:00 (UTC)

Změň urgentně upravit na urgentně ověřit a upravit na "neověřeno" a jde stejně o fakticky o úplně stejnou věc; šablona urgentně upravit nebyla založena za účelem nahrazení šabl. upravit a urg. ověřit nebyla založena za účekem nahrazení "ověřit"; BTW já nejenže netvrdil, že tak jednají všichni správce, ale dokonce se moje formulace netýkala jen správců. --Nolanus C E 20. 7. 2008, 23:28 (UTC)

Názor: jsem proti obnově[editovat | editovat zdroj]

Diskuse[editovat | editovat zdroj]

Podle mého názoru by k obnově takto smazané stránky mělo stačit dobrozdání/žádost nějakého zavedeného editora, jakým -jkb- bezesporu je, na nástěnce správců. Hlasování pod hlavičkou Revize smazání by se mělo používat jenom v případech, kdy jde o jasně spornou záležitost nebo kdy je třeba hlasováním zvrátit předchozí hlasování o smazání, jež dopadlo ve prospěch mazání. Abychom se tu nezahltili diskusemi a hlasováními o kozím chlupu, když důležité procesy (přijímání nových pravidel a tak podobně) se často potýkají s nedostatkem zájmu.

Čili prosím správce, aby stránku obnovili, a prosím -jkb-, aby ji dotáhl na potřebnou úroveň zdrojování nebo oč tam tehdy šlo a toto hlasování stáhl. Hezký víkend.--Ioannes Pragensis 19. 7. 2008, 17:12 (UTC)

Já osobně proti obnovení nic nemám. Jen mi vadí to, že na článku visela měsíc šablona urgentně ověřit, zdroje do něj nikdo nedodal a teď se to musí řešit tímto způsobem. -- Mercy (|) 19. 7. 2008, 20:08 (UTC)


Obě požadované stránky jsem obnovil. Na stránku jsem navíc dodal šablonu {{Urgentně upravit}} a {{Urgentně ověřit}} jsem restartoval, běží tedy znovu měsíční lhůta, během níž je nutné zpracovat text tak, aby splňoval běžné standarty Wikipedie. Veškerý text je nutné ozdrojovat z nezávislých zdrojů, vytvářet články o organizaci čistě jen na základě jejich vlastních textů není možné. --Reaperman 19. 7. 2008, 20:22 (UTC)




Závěr

Několik zdrojů doplnil Ioannes P. a já. Rád bych se zde přimluvil za používání zdravého rozumu. Když nějaký zástupce a prodejce hedgesových fondů začne psát o své údajné firmě, je to jedna věc, něco jiného je článek o mezinárodní institutci, která je stará 11 let a je doporučována a referována různými částečně i státními institucemi. Tam by to kliknutí na snazat mělo být trochu povlovnější. Žádost ale stahuji. -jkb- (cs.source) 20. 7. 2008, 16:58 (UTC)