Wikipedie:Pod lípou (technika)/Závěry

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Zde najdete praktické výsledky diskusí, které proběhly na Wikipedie:Pod lípou (technika).


Chybová hláška po odeslání editace
Požadavek na editaci stránky se prakticky vždy povede a chybová hláška říká jen to, že novou verzi článku se nepovedlo dopravit do vašeho prohlížeče. Proto neodesílejte jednu editaci opakovaně! Úspěšnost si můžete ověřit například otevřením stránky posledních změn ve vedlejším okně prohlížeče nebo pohledem do historie editací článku. Bohužel přitom není spolehnutí na IRC kanál, kde robot poslední změny hlásí. Může někdy ohlásit i změnu, která neproběhla.
V infoboxech
Používáme align="right" místo vlastnosti stylu style="float:right".
Biografické údaje
Hodí se odkaz na databázi Národní knihovny. Materiály ze starších nakladatelství má Národní archiv (dříve Státní ústřední archiv), Praha 4, Archivní 255/4, tel. 974 847 240 nebo 974 847 245 nebo 974 847 292, nebo Okresní archiv v Pardubicích.
Excelovské tabulky
Asi není jednodušší způsob, jak je přenést do Wikipedie, než exportovat do textového souboru a ten upravit buď ručně nebo skriptem.
Symboly kvantové mechaniky bra/ket
Sázíme vždy do matematiky, například <math>|\Psi\rangle</math> vysází . Podrobnosti.
Účty na různých jazykových verzích
Pro editaci různých jazykových verzí Wikipedie (i jiných wiki projektů) je potřeba vytvořit si účet na každé zvlášť. Jednotné účty jsou velmi dlouho požadovanou funkčností Mediawiki (viz meta:Single login, bugzilla:57). Snad se jednou dočkáme.
Spam blacklist
Na obranu proti spamování externími odkazy má Wikipedie blacklist adres, na které se nedá přidat odkaz do článku. Někdy se ale stane, že správci zakážou najednou celý freeweb, na kterém jsou i užitečné stránky. Pokud na to narazíte, kontaktujte třeba toho, kdo záznam přidal, ať jej zmírní. Můžete mu sami navrhnout slabší záznam do blacklistu, který řeší problémy a neblokuje zbytečně moc stránek. Jako rychlé řešení se osvědčilo oslovit správce Briona přes IRC irc://irc.freenode.net/wikimedia-tech.
cswiki vs. czwiki
Dvojpísmenný ISO kód Česka je CZ, ale česká Wikipedie se označuje CS, protože jde o kód češtiny. Vizte také Wikipedie:FAQ.
Poslední změny v RSS
RSS feed je jenom jiná reprezentace stránky posledních změn, takže sdílí i způsoby nastavení. V adrese je parametr limit=X, který představuje maximální počet zobrazených editací.
Odkazuje sem ze šablon
Změna v šabloně neaktualizuje tabulky odkazů, takže zařazení do kategorií, seznamy „odkazuje sem“ atd. zůstávají podle staré verze až do nejbližší aktualizace každého jednotlivého článku (stačí dummy editace open, save). Je to dlouho známá chyba, vizte bugzilla:939.
Založený článek není vidět
Stává se, že po úspěšném založení článku se Wikipedie ještě pár sekund či minut tváří, jakoby článek neexistoval. Nedejte se tím zmást, objeví se za chvíli.