Wikipedie:Nový start

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Úvahy, názory a podněty k zamyšlení

Text této stránky není pravidlem ani doporučením, a v tomto smyslu tudíž není závazný. Je to ale názor, který na určité aspekty fungování Wikipedie zastává jeden či více wikipedistů a předkládá ho ostatním jako podnět k zamyšlení.

  • Jste-li zastáncem tohoto názoru: Pokud budete někde diskutovat, neargumentujte touto stránkou, jako by šlo o pravidlo, ale užijte odkaz na ni k vysvětlení svých pohnutek. Nebojte se k názoru přihlásit na příslušném místě diskuse nebo na vlastní uživatelské stránce.
  • Jste-li oponentem tohoto názoru: Nevkládejte do této stránky své názory. Diskutovat můžete v diskusi, můžete založit názorovou stránku s konkurenčním podnětem k zamyšlení.

Respektujte, že jiný wikipedista může mít jiný názor než vy.


Jako nový start nebo také čistý start či začátek s čistým štítem se označuje pokus uživatele začít svou wikikariéru znovu od začátku. Takové jednání není napadnutelné, pokud předchozí uživatel svou činnost ukončil "spořádaně". Pokud následnými editacemi porušuje platné opatření arbitrážního výboru nebo omezení editace, je kontroverzní. Uživatel by měl nejprve počkat na vypršení opatření nebo bloků, pokud je to možné. Pokud to možné není (jsou nastaveny na neurčito), měl by požádat o zrušení nebo časové zastropování opatření. Pokud si uživatel, který projekt opustil "nespořádaně" myslí, že se vnitřně změnil natolik, že může být přínosným projektu, ale na své předchozí hříchy by rád zapomněl, nechce je asi ani připomínat v nějakých žádostech komunitě. V takovém případě ovšem riskuje odhalení a další důsledky, protože se většinou nevyvaruje vlastních stereotypů a komunita ho pozná. Za nový start nelze označit současné provozování starého i nového účtu.