Wikipedie:Mediagrant II

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tato stránka je zde ponechána jen pro archivní účely. Nástupcem tohoto projektu je Mediagrant III.
1. Vyber si téma

2. Vydej se fotit

3. Nech si proplatit náklady

1. Vyber si téma 2. Vydej se fotit 3. Nech si proplatit náklady

Mediagrant byl ukončen k 19. prosinci 2015. V současné době proto není možné využívat dále uvedená témata ani organizovat jiné akce. Všechny cesty i jiné akce měly být zpracované a v trackeru podané ke schválení do uvedeného termínu. Další informace získáte u garantů témat nebo u vedení Mediagrantu: mg(at)granty.wikimedia.cz.

Pro rok 2016 je plánováno pokračování Mediagrantu. Nejdříve se však musí spustit nový zastřešující grant, jehož součástí je i návrh Mediagrantu. O výsledku a datu spuštění zde budeme informovat.

Cílem Mediagrantu je finančně podporovat zejména wikipedisty působící na území ČR ve snaze získávat multimediální materiál pro použití ve Wikipedii a jejich sesterských projektech. Jste to právě vy, kdo může přispět Mediagrantu a být jeho hlavní součástí. Jeho prostřednictvím podporujeme širokou škálu wikipedistů, kteří vyjíždějí do svého okolí fotografovat nejrůznější objekty, navštěvují s fotoaparátem v ruce muzea či ty, kteří chtějí podpořit v rozvoji vlastní vize pomoci Wikipedii. A proto, pokud máte chuť se do projektu zapojit, přijít s vlastní žádostí, je Mediagrant určen právě vám.

Mediagrant je grantový program sdružení Wikimedia Česká republika, v současné době financovaný jako projekt „Mediagrant II“ nadací Wikimedia Foundation (grantová žádost je zde). Všechny dotazy můžete směřovat na vedení Mediagrantu, a to na e-mailové adrese mg(at)granty.wikimedia.cz.

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Mediagrant II na Wikimedia Commons

Jak to funguje?[editovat | editovat zdroj]

Základní idea Mediagrantu spočívá v tom, že když nafotíte nebo jinak zaznamenáte nějaký užitečný svobodný materiál, proplatíme vám s tím vzniklé náklady (nejčastěji cestovní). Co chápeme jako užitečný materiál, se snaží popsat témata, které konkrétně stanoví, jaké věci se dají fotit nebo zaznamenávat, a jak to udělat, abyste měli nárok na proplacení nákladů. O každé téma se stará garant, který vyhodnocuje jednotlivé cesty a pomůže vám, pokud si s něčím nevíte rady.

Kromě cest v rámci témat může Mediagrant proplácet i různé jednorázové akce definované v grantové žádosti. Jedná se zejména o fotografické workshopy; budeme velmi rádi, pokud budete chtít tyto workshopy zorganizovat a v rámci možností se na ně pokusíme uvolnit finanční prostředky.

Jak se mohu zapojit?[editovat | editovat zdroj]

Související informace naleznete v Obecných pravidlech Mediagrantu

Co je vlastně potřeba udělat proto, abych se mohl(a) aktivně do Mediagrantu zapojit a čerpat jeho prostředky? Ve zkratce je potřeba uskutečnit cestu, při které vám vzniknou náklady, během cesty vytvořit hodnotný mediální materiál (samozřejmě hlavně fotografie, ale pravidla tématu mohou uvažovat i video apod.) a ten následně nahrát na Commons. Poté zaslat zprávu skrze Tracker garantovi projektu, který vyhodnotí splnění či nesplnění podmínek konkrétního projektu. Nakonec se s vámi domluví administrátor grantů na předání dokladů o cestě.

Víme, že to při prvním čtení zní složitě, ale nebojte se. Pokud narazíte na překážky, obraťte se na členy vedení Mediagrantu či na garanta projektu a my vám rádi vysvětlíme, jak a co funguje. Mediagrant je určen hlavně pro vás a podporu vaší činnosti a my jsme tu od toho, aby získání prostředků bylo pro vás co nejsnazší.

Co se může fotit?[editovat | editovat zdroj]

České zoologické zahrady Některé české zoologické zahrady jsou světově proslulé a i ty méně známé – např. Zoo Zlín – patří k nejnavštěvovanějším turistickým zařízením v kraji. Z prakticky všech zoologických zahrad máme na Commons dost fotek, ale na většině z nich jsou jen chovaná zvířata. O tom, jak vypadá prostředí zoologické zahrady, mnoho fotografií nevypovídá. Cílem projektu proto je získat fotky pavilónů, jiných významných staveb, zajímavých a oblíbených výběhů (lachtani, sloni, tygři, opice) i celkových pohledů na zoo. Logo Českých zoologických zahrad
Foto českých obcí V české Wikipedii existují aspoň stručné články o všech 6251 obcích v České republice a o všech jejich částech (vesnicích). Fotografie však máme odhadem pouze z jedné třetiny z nich. Cílem projektu proto je postupně doplňovat aspoň několik fotografií ke každé chybějící obci. Fotografují se však nejen obce, jednotlivé vesnice, místní památky aj., ale také blízké hrady, zámky, rozhledny a jiné zajímavosti. Logo projektu/grantu
Chráněná území Grant je zaměřen na získávání fotografií chráněných území a památných stromů po celém území České republiky ve snaze podpořit WikiProjekt Chráněná území. Celkové množství objektů ke zdokumentování překračuje 6000 položek, z nichž je nafocena jen část, a proto je vaše pomoc více než vítána. Chráněná území
Lidová tvořivost Toto téma obecně zahrnuje především historickou lidovou tvořivost (např. lidové tradice a zvyky, kroje, lidová architektura), řemeslnou tvorbu (např. nábytek, řezbářství, kovářství, keramika, oděvy a kůže, sklo) a nástroje používané k této tvorbě. Cílem projektu je také zdokumentovat rozmanitost lidové architektury v Čechách, na Moravě a ve Slezsku a přispět tak k zachování odkazu lidových stavitelů budoucím generacím.
 
Odborná fotografie Projekt je odvozený od projektu Vědecká a odborná fotografie. Jedná se zde tedy o získávání fotografií strojů, nářadí, materiálů a postupů průmyslové výroby, stejně jako například specifických rostlinných druhů, kamenů apod. formou kolekcí. Příkladem jsou fotografie získané v minulém běhu.
Události Grant podporuje (zejména platbou za dopravu) získávání fotografií k různým významným událostem, jako jsou festivaly, konference, protesty, katastrofy a další. Fotky jsou přidávány k již existujícím článkům z kategorie Události nebo využívány jako ilustrace zpráv na Wikizprávách s možností budoucího použití i na Wikipedii. Logo grantu Události
Vodstvo Cílem tohoto tématu je fotograficky zmapovat wikipedisticky významné stojaté vody a vodní toky v České republice, aby bylo možno ilustrovat příslušné články fotografiemi a případně také videi. Nefotí se pouze voda jako taková, ale i charakter toku, porost v jeho okolí a významné objekty (krajina, náhony, mosty, tunely, přítoky, soutoky, ostrovy, přehrady, významné stavby apod.). Téma je vhodné kombinovat s jinými tématy, jako například Foto českých obcí, nebo Chráněná území.
Židovské památky Na území ČR je řada krásných židovských památek, které na Wikimedia Commons dosud nemají fotografie (a často na české wiki ani články) – jedná se především o židovské hřbitovy a synagogy, ať dosud aktivní či bývalé. Cílem grantu je fotograficky zdokumentovat dosud nezachycené objekty, aby se fotografie daly použít při psaní článků nebo k doplnění již existujících. Grant by měl pomoci především Wikipedistům, kteří se dokumentaci těchto památek dosud věnovali v rámci jiných projektů (např. FČO) nebo po vlastní ose. Vítáni však jsou všichni další přispěvatelé. Logo Židovské památky

Fotoaparáty a příslušenství[editovat | editovat zdroj]

Fotoaparát s příslušenstvím

K podpoře wikipedistů pobočka pořídila řadu technického vybavení, které si můžete zapůjčit a využívat pro snazší získávání multimediálního materiálu. Na vyžádání jsme schopni poskytnout:

  1. Fotoaparáty s příslušenstvím:
    1. Digitální zrcadlovka typu DSLR Canon EOS 1000D s dvojicí objektivů (základní zoom EF-S 18-55, telezoom EF-S 55-250 IS) a externím bleskem typu Canon Speedlite 430EX II.
    2. Digitální zrcadlovka typu DSLR Canon EOS 600D s dvojicí objektivů (základní zoom Canon 18-55 IS, širokoúhlý Sigma EX 10-20 mm DC HSM)
    3. Další samostatné příslušenství: druhý blesk Canon Speedlite 430EX II, stativ MANFROTTO MK394-PQ, fotobatoh Lowepro Fastpack 200, skládací fotostan 80x80x80 cm a drobnosti
    • Pokud tedy plánujete fotografování a nemáte vhodný fotoaparát nebo uvedené příslušenství, můžete si ho zamluvit a my vám ho rádi zapůjčíme.
    • Použijete-li fotoaparát pro získání snímku, přidejte prosím při nahrávání fotografií na Commons šablonu {{WMCZ Camera grant}}. Pokud použijete pouze objektivy, pak {{WMCZ Camera grant|lens}}, pro samotný blesk pak {{WMCZ Camera grant|flash}}.
  2. Skener Reflecta ProScan 7200, který umožňuje skenování standardních kinofilmů (pozitivních i negativních) a diapozitivů, má efektivní rozlišení 3250 dpi a vestavěnou funkci ICE (odstraňování škrábanců a prachu na skenu). Nemá automatický provoz. Zakoupen byl i program SilverFast, který optimalizuje jeho výkon. Ke skeneru je možné si zapůjčit i notebook s předinstalovaným softwarem.
    Pokud pořídíte snímek s pomocí tohoto vybavení, použijte prosím šablonu {{wikimedia CR transparent media scan}} do popisku souboru na Commons.
  3. GPS navigace Garmin Dakota 20 s mapami České republiky (báze TOPO, 1:20 000) a GPS logger Holux M-1000C.
    Při použití navigace k získání fotografií přidejte při jejich nahrání na Commons šablonu {{Mediagrant|GPS zařízení}}.[1]

Desatero fotografické cesty[editovat | editovat zdroj]

  1. Pročtěte si nabízená témata a vyberte si, co byste chtěli vyfotografovat.
  2. Na stránce konkrétního tématu se pak seznamte s jeho pravidly a se způsobem, jak si máte naplánovat svou fotografickou cestu. Většina témat je zaměřena pouze na fotografování objektů (vesnic, rezervací apod.), které ještě nemají na Wikipedii svou fotku.
  3. Neříkají-li pravidla tématu něco jiného, cestu nemusíte předem nikomu hlásit ani nikam zapisovat.
  4. Vydejte se ve vhodný den na cestu a fotografujte – samozřejmě především to, co jste si v předchozím kroku naplánovali, ale i další, co přitom uvidíte a mohlo by být pro Wikipedii užitečné.
  5. Po cestě obvykle pravidla jednotlivých témat vyžadují, abyste brzy na určené místo stručně napsali, co jste vyfotili, i když jste ještě nenahráli fotky. Je to hlavně proto, aby jiní wikipedisté nejeli náhodou fotit totéž.
  6. V rozumné době (pravidla někdy mluví o 2 měsících) nahrajte fotky na Wikimedia Commons. Přitom je správně popište, zařaďte do kategorií, označte šablonou Mediagrantu a přidejte další případné informace tak, jak určují pravidla jednotlivých témat nebo obecná pravidla.
  7. Napište zprávu o své cestě do trackeru – založte zde tzv. tiket. Názorný postup je popsán např. na stránkách grantu Foto českých obcí.
  8. Vaši cestu poté v trackeru vyhodnotí garant tématu. Pokud v ní najde závažnější problémy, bude vás kontaktovat.
  9. Po schválení se cesta dostane k administrátorovi grantů (Milada Moudrá, milada.moudrawikimedia.cz). Ten zkontroluje především formální náležitosti tiketu a posune cestu k výplatě. Pokud jste v tiketu uvedli papírové doklady (jízdenky, vstupenky), spojí se nejdřív s vámi a domluví způsob předání.
  10. Po vaší první cestě vás bude obvykle kontaktovat administrátor grantů nebo pokladník a domluví se, jak vám bude předávat peníze (preferované je zasílání na účet).

Některé témata uvádějí příklad takovéto fotocesty (ukázková 100% cesta na stránce projektu Chráněná území), jiná přidávají i snímky obrazovek, jak zapisovat cestu do trackeru (České zoo). Podívejte se na ně – pomohou vám k pochopení celého postupu a objasní vám i detaily, co kam máte v trackeru zapisovat.

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Struktura fungování[editovat | editovat zdroj]

Grant je spravován vedením Mediagrantu, kterému se dříve říkalo oko, což je skupina tří členů Wikimedia Česká republika (jmenovitě cheva, Hadonos a Packa). Vedení rozhoduje, jestli podaná žádost splňuje náležité formality a především jestli se projekt jeví jako životaschopný a pro komunitu prospěšný. Na základě shody mezi svými členy vydá vedení stanovisko, zda projekt schvaluje či jestli ho zamítá, případně zašle připomínky a návrhy, co zlepšit a na co se zaměřit.

Nad jednotlivými projekty (tématy) dohlíží tzv. garant, kterým většinou bývá předkladatel samotné žádosti. Je na něm, aby nejen připravil žádost pro vedení Mediagrantu, ale také sepsal pravidla tématu a komunikoval s vedením o jejich případných úpravách. Je to právě garant, který následně vyhodnocuje, zda uskutečněná cesta splnila podmínky grantu a byla úspěšná či nikoliv. Poté, co garant rozhodne o splnění podmínek cesty jednotlivého účastníka, předává cestu administrátorovi grantů (dříve tzv. barelovi), což je osoba zodpovědná za administrativní zpracování cesty. Ten pak prostřednictvím pokladníka zajistí finanční vypořádání účastníka projektu z financí Mediagrantu.

Hospodaření[editovat | editovat zdroj]

Nadace Wikimedia Foundation uvolnila v prvním kole pod správu Wikimedia Česká republika v rámci Mediagrantu (I.) 21 000 euro. Závěrečný report je zde. V druhém kole (tzv. Mediagrant II) bylo uvolněno 7722 EUR.

Důležité upozornění pokladníka
  • Účastníky, kteří jedou na svoji první cestu, prosíme, aby oznámili číslo bankovního účtu, na který jim má být zaslána platba (nejlépe hned po registraci v trackeru, položka Změnit údaje vpravo nahoře).
  • Účastníky, kteří se zapojují opakovaně, prosíme, aby nezapomněli stejným způsobem tyto údaje aktualizovat, pokud změnili účet či banku.

Číslo bankovního účtu je údaj neveřejný a nikdo kromě administrátorů grantu je neuvidí. V obou případech ušetříte čas a nepříjemnosti jak sobě, tak administrátorům.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Mediagrant svými základními principy i tematicky vychází z WikiProjektu Fotografování, který ještě na čistě nefinanční bázi rozjel v únoru 2007 wikipedista Chmee2. Přibližně se vznikem pobočky Wikimedia Česká republika v roce 2008 vypsala americká nadace Wikimedia Foundation granty, ve kterých bylo možné získat finanční prostředky na podporu rozvoje projektů Wikipedie. V prvním roce fungování grantů se z české Wikipedie sešlo k Nadaci 8 žádostí, ze kterých bylo 6 schváleno. Vznikl tak i projekt Fotografování českých obcí (FČO), který se stal ukázkovým příkladem využívání grantů a zapojení široké wikipedistické komunity do jeho běhu. První kolo grantů bylo ohraničeno trváním jednoho roku. Úspěch FČO a široké využívání zakoupeného fotoaparátu motivovalo členy sdružení v podání většího množství žádostí do příštího ročníku grantů. V této době se zrodila myšlenka, že by bylo pro sdružení i Nadaci výhodnější, kdyby vznikl jeden ucelený grant disponující větší částkou, o jejíž využívání by rozhodovalo samotné sdružení. Otevřela se tak cesta pro vznik Mediagrantu, který výrazně zjednodušuje čerpání prostředků na podporu svobodné tvorby.

Protože trochu bezbřehý a i časově neohraničený Mediagrant I již neodpovídal novému pojetí grantového systému nadace, dohodla se v roce 2013 nadace s Wikimedií ČR na ukončení původního Mediagrantu a na podání žádosti o nový grant – Mediagrant II. Ten byl koncem roku 2013 schválen, Mediagrant vrátil nevyužité prostředky a získal nové. Pravidla nového Mediagrantu umožňují provozování jednotlivých témat (popsaných v kapitole Co se může fotit?) za prakticky stejných podmínek jako doposud.

  1. Nejde o překlep: navigace byla zakoupena z prostředků původního Mediagrantu a proto stále používá šablonu Mediagrant a nikoliv Mediagrant II.

Související články[editovat | editovat zdroj]