Wikipedie:Kabinet kuriozit/Společnost/Lvi kulatého stolu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Lvi kulatého stolu, Řád Zemí Koruny české (též Řád LKS) je malá církev, ekumenicky přináležející spíše k církvím křesťanským, přestože z hlediska učení nepatří mezi ryze klasické, velké křesťanské církve v pravém slova smyslu. Naopak je církví novou, přijímající podněty, inspiraci a obohacení ze starozákonního učení, tradic i praxe ostatních církví, proudů, hnutí a filosofických směrů, jakož i konkrétních osobností a myslitelů.

Řád LKS uznává Biblí. 

Řád LKS je církevním řádem s patriarchální strukturou vedení

Řád LKS funguje na principu patriarchální teokracie a uskutečňuje se skrze autoritu hlavy řádu

Vznik a rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Řád LKS vznikl dne 1. listopadu LP 2013 na svém 1. zasedání. Řád má osm ustanovujících členů. Tito členové tvoří většinu rady starších. Rada starších vybírá a schvaluje hlavu řádu - velmistra, kterého lze vybrat pouze z členů rady starších. Postupně se hlásili a přidávali další členové i věřící a to zejména díky postupnému seznamování s vírou napříč sociálními vrstvami a to i pomocí elektronické komunikace, šířením víry na oslavách řádu a poskytování pomoci potřebným. Řád LKS úzce spolupracuje se spolkem Lvi kulatého stolu z.s., jehož primárním účelem je napomáhání církvi Řádu LKS a prosazování dne 26. 8. státním svátkem České republiky.

Kromě České republiky nepůsobí v současnosti Řád LKS v žádné jiné zemi.

V roce 2015 se k ní v rámci Českých zemí přihlásilo přes 600 osob.

Základní poslání Řádu LKS: [editovat | editovat zdroj]

Řád LKS zastává: princip svobody vyznání a rovnosti mezi lidmi bez ohledu na jejich rasový či národnostní původ. 

Řád LKS funguje: na principu patriarchální teokracie a uskutečňuje se skrze autoritu hlavy řádu - velmistra a vychází z Kodexu cti řádu a z Učení řádu.

Poslání Řádu LKS: je upevnění víry v Boha, napravení morálních hodnot upadající společnosti, výchova k lásce k bližnímu, pomoc trpícím a potřebným a láska k vlasti.

zaměření základního poslání Řádu LKS:

  • směrem k Bohu: uctívá Božích principů zakotvených v Řádovém desateru a Kodexu cti a uznává Bibli.
  • ke členům Řádu LKS: je to duchovně-výchovná, vzdělávací a pastorační činnost s praktickou realizací.
  • směrem k okolnímu světu: je to především šíření lásky, Boží pravdy a morálního učení lidu vezdejšího.
sv. Rufus Ravenský

Patron Řádu LKS[editovat | editovat zdroj]

Patronem řádu je svatý Rufus. Svátek Řádu LKS připadá na 26. srpna, na den svatého Rufa.

sv. Rufus Ravenský, pocházel s největší pravděpodobností z Ravenny v Itálii, kde se stal konsulem. Po seznámení se s křesťanstvím uvěřil v Krista a přijal křest od místního biskupa sv. Apolináře i s dcerou Rufinou, která se rozhodla zasvětit Kristu se slibem trvalého panenství. Rufus se stal biskupem v Kapaui, ležícím v historickém území Kampánie v Itálii. Zde byl sv. Rufus Ravenský pro svou víru sťat mečem buď v roce 80 za císaře Tita, nebo 295 n.l. za vlády císaře Deokleciána.

Náboženský život[editovat | editovat zdroj]

Řád LKS se vyznačuje jasnými řádovými pravidly, kdy v rámci fungování řádu existují dva stupně věřících (členů). 1. čili nižší stupeň členství se týká všech osob, hlásící se k učení a víře Řádu LKS, vyznávající víru v Boha a řádové desatero, snažící se dodržovat Kodex cti řádu a dle svého vnitřního přesvědčení k církvi Řád LKS přináleží. 2. vyšší stupeň je pak určen členům 1. stupně řádu LKS (vyjma členů ženského pohlaví), kteří projevili o toto členství zájem, byl doporučen již stávajícím členem 2. stupně Řádu LKS (garantem), svým přístupem k učení a k víře Řádu LKS dostatečně prokazuje úsilí stát se členem vyššího stupně Řádu LKS, ztotožňuje se předpisy Řádu LKS, projde kandidaturou, přijímacím pohovorem, osvědčí se v tříměsíční zkušební lhůtě a složí zkoušku i přísahu.

Základní věrouka[editovat | editovat zdroj]

Bůh: je ve smyslu učení Řádu LKS nejvyšší autoritou, nejvyšším principem, zdrojem světla, nejvyšším, absolutním a jednotným bytím, pravdou, nejvyšším dobrem a největší krásou a láskou. Avšak je pouze na svědomí každého člověka, jak si jej vyloží, představí či zhmotní. Neexistuje člověk, který by Boha v našem pojetí nepoznal, ale pouze existují lidé, kteří jej popírají.

Člověk: byl stvořen jako svobodná bytost a třebaže jeho svoboda je Božím darem, je pro člověka tak podstatná, že by bez ní nemohl existovat. Proto je v našem pojetí víry popírán pasivní a odevzdaný přístup k životu, ale naopak ve shodě se sv. Augustinem připouští učení Řádu LKS možnost aktivním způsobem a snahou o změnu k lepšímu, podílet se na uspořádání světa.

Víra: je síla dodaná Bohem za účelem poznání jejího absolutního principu, kterým je láska a pravda.  Pomocí víry, touhy a modlitby, v kontinuitě s myšlením řádových bratří lze dosáhnout čehokoliv. Proto je nezbytné milovat bratry své a bližního svého jako sebe samého.

Modlitba: je stav mysli, kdy za pomoci víry, duševní rovnováhy, meditace a případně i formulace slov, se lze propojit s Bohem, vesmírem a dalšími členy řádu k podpoře síly myšlenky a jejího zhmotnění.

Základní charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Věroučné zásady a způsob života dle Řádu LKS jsou založeny na Kodexu cti řádu, který je pravdivý, neměnný a vychází z Řádového desatera a z Učení řádu.

Učení Řádu LKS se skládá z filosofického učení o podstatě Boha a víry, politiky, etiky, ctnosti a spravedlnosti, seberealizace a cvičení ducha i těla.

Učení církve Lvi kulatého stolu, řád zemí Koruny české (dále jen Řádu LKS) bylo od samého počátku primárně ovlivňováno starozákonními proroky a křesťanstvím, z něhož se postupně formovalo a za pomoci myšlenek antických filozofů a na ně navazujících myslitelů, ve spojení s východními filozofiemi a cvičením soustředění, postupně vykrystalizovalo do ucelené podoby. Díky těmto vlivům jsou věroučné zásady a způsob života členů Řádu LKS postaveny na třech pilířích víry.

Učení Řádu LKS[editovat | editovat zdroj]

Učení řádu stojí na Třech pilířích:

1. pilíř: Křesťanství[editovat | editovat zdroj]

Základem učení Řádu LKS je chápání poselství a inspirace v přebírání duchovní síly v konfrontaci s osudem vycházející převážně z Knih proroků Starého zákona, žalmů a zvláště pak Jeremiášova poselství. Duchovní vyspělost, duševní síla a nezdolnost v obraně Božích principů této Staré Smlouvy patří k jednomu ze tří pilířů učení církve Řádu LKS, které křesťanská věrouka zastupuje. 

Dále pak nedílnou součástí tohoto 1. pilíře učení Řádu LKS je alegorické pojetí víry a jejího výkladu obsažené v Novém zákoně, převážně pak v Matoušově evangeliu, které je nejbližší a nejvíce se ztotožňující s morálními hodnotami a čistotou vyznání v našem pojetí víry a Nového zákona jako takového. Vzory a hlavními mysliteli tohoto pilíře jsou kromě Ježíše Krista, také sv. Augustin, který poznává svět skrze onu absolutní pravdu, ke které vede cesta poznáváním sebe samého, své vlastní duše. Z toho vyplývá, že důležitým principem spočívajícím v jádru učení Řádu LKS, je autonomie lidské svobody. Člověk byl stvořen jako svobodná bytost a třebaže jeho svoboda je Božím darem, je pro člověka tak podstatná, že by bez ní nemohl existovat. Proto je v našem pojetí víry popírán pasivní a odevzdaný přístup k životu, ale naopak ve shodě se sv. Augustinem připouští učení Řádu LKS možnost aktivním způsobem a snahou o změnu k lepšímu, podílet se na uspořádání světa, tedy ad absurdum Augustinovou apologií verše přinuťte je vstoupit (compelle intrare (L 14:23)), lze ospravedlnit i aktivní obranu víry v zájmu společnosti, přestože rozvinul duchovní život v lásce a moudrosti. 

Řádové desatero[editovat | editovat zdroj]

Z prvního pilíře víry vychází Desatero Řádu LKS:

I. Bůh je nejvyšší autorita a je na svědomí každého, jak si jej vyloží, avšak víra je láska a pravda, proto budeš milovat bratry své a bližního svého jako sebe samého.

(Učení Řádu LKS definuje Boha a víru viz níže, z čehož I. bod desatera vychází)

II. Učení řádu je Boží Slovo v písemné formě. Uctívej ho a pamatuj, že nevezmeš přísahu svou nikdy nadarmo.

(Dle stanov Řádu LKS a také dle povinností spojená s členstvím, je přísaha a učení Řádu LKS pro jeho členy zavazující, a tedy i dodržování tohoto bodu)

III. Cti otce svého i matku svou, abys dlouho živ byl a dobře se ti vedlo na zemi.

(Přikázání vycházející z klasického desatera přijatého ze starozákonního Exodu)

IV. Nebudeš pracovat v den odpočinku za peníze, neboť nejen prací jest člověk živ. Proto pomni, abys den sváteční v kruhu rodinném světil.

(Přikázání vycházející z klasického desatera přijatého ze starozákonního Exodu, transformované do dnešní hektické doby)

V. Nezabiješ v dobách míru. Ani v dobách války nezhubíš bližního svého. Přesto pomni, že odpuštění bližních dosáhneš, pokud zločin zlý potrestat musíš.

(Přikázání, které vychází nejen z principů starého zákona, ale navazuje i apologií verše "přinuťte je vstoupit" (compelle intrare (L 14:23)), který použil sv. Augustin k ospravedlnění aktivní obrany víry v zájmu společnosti, případně vyššího zájmu, nebo-li z hlediska vyššího principu mravního)

VI. Nesesmilníš s ženou bratří svých ani bližního svého.

(Přikázání vycházející z klasického desatera přijatého ze starozákonního Exodu i Deuteronomia)

VII. Neokradeš bližního svého.

(Přikázání vycházející z klasického desatera přijatého ze starozákonního Exodu i Deuteronomia, transformované do dnešní doby plné nástrah, nepřehledných daňových a platebních systémů. Smyslem tohoto bodu je jasná definice morální čistoty jedince, který se nemusí orientovat v složitosti a pletichách dnešních finančních systémů, bez ochrany státu, ale chápe jasný a úmyslný akt, který nesmí páchat na svých bližních.)

VIII. Neuvedeš v omyl bratří svých či bližního svého ani nevydáš křivého svědectví proti svým bližním.

(Přikázání principiálně vycházející z klasického desatera přijatého ze starozákonního Exodu i ve smyslu kontinuity s bratry v Řádu LKS, jejich rodinami a Zeměmi Koruny české.)

IX. Nebudeš závidět ani dychtit po majetku druhých ani nestřídmě hodovat.

(Přikázání principiélně vycházející z klasického desatera přijatého ze starozákonního Exodu a Deuteronomia, kdy přínosem pro Řád LKS i společnost je jedinec zdravý na těle i na duchu)

X. Neponecháš osudu kmotřence, či rodinu bratra svého, ale postaráš se o ně, jak rodnými by ti byli.

(Bod tohoto přikázání vychází z principu morálních hodnot učení Řádu LKS, zásad slušného chování a kontinuity s bratry v Řádu LKS, jejich rodinami a Zeměmi Koruny české)

2. pilíř: Antika a scholastika[editovat | editovat zdroj]

Druhým pilířem učení Řádu LKS je chápání poselství a inspirace v přebírání závěrů a zkušeností antických filosofů a myslitelů a jejich středověkých nástupců, kteří rozvinuli a obohatili křesťanské učení uvedené v prvním pilíři učení Řádu LKS. Pokrokové myšlení vychází převážně z knih Aristotela ze Stageiry, jehož myšlenky rozvinul a zformoval Tomáš Akvinský ve své scholastice. Učení církve Řádu LKS je pak díky této epoše obohaceno i o romantické prvky rytířství (z hlediska morálky, ctnosti a obrany víry). Zakládání církevních řádů a klášterů, křížové výpravy a změny v evropské politice, to vše mělo přímý vliv i na přijmutí některých prvků řehole a zásad učení Řádu LKS, zejména pak inspirací v osobě Bernarda z Clairvaux, který je autorem přísných řeholních pravidel.

Z hlediska etiky, ctnosti a spravedlnosti využívá učení Řádu LKS poznatky Aristotela:

Nejlepší jednání: je to, které není prostředkem, nýbrž cílem. Takovým cílem je pro člověka blaženost, která není vrtkavá jako pocit štěstí, ale trvalá. Blaženost je nejspíš darem Boha, která potřebuje: prostředky, podmínky a děti. Blažený je ten, kdo v jednání uskutečňuje dokonalé dobro a má k tomu nutné podmínky po celý život. Cestou k blaženosti je ctnost.

Ctnost: se získává učením, zkušeností a návykem. Přirozenost dává člověku jen schopnost učení jako možnost, jež se uskutečňuje konáním (dobrým nebo špatným), což je právě smysl výchovy. Neřestí je mnoho, kdežto ctnost je vždycky jen jedna a většinou znamená vyhýbat se krajnostem, nedostatku i přebytku; tak je štědrost mezi rozhazovačností a lakotou, statečnost mezi zbrklostí a zbabělostí. Není to ale žádný průměr, nýbrž dokonalost sama, kterou by každé přidání i ubrání pokazilo. Ctnost se týká jen jednání chtěných a vědomých, volba je předem rozvážené chtěné jednání. Důležité ctnosti jsou statečnost, cudnost, štědrost, přejícnost. V obci zejména spravedlnost. To je výkon dokonalé ctnosti vůči druhým, „dobré těch druhých“ a “souhrnem všech ostatních ctností”. 

Život: ke vzniku konkrétních věcí je potřeba látka, tvar, účel a hybná příčina. Nejvyšší hybná příčina je Bůh. Tento dokonalý základní hybatel je také podmínkou správného řádu ve světě. Prvotní hybatel vše uvádí do pohybu, ale sám se nepohybuje (je totiž absolutní dokonalost).

Učení Řádu LKS absorbovalo a uznává závěry Tomáše Akvinského, který vymezil hranice mezi vírou a rozumem, což vzájemně uvedl do harmonie a potvrdil existenci Boha: 

Pravda: je jen jedna, ale vedou k ní dvě cesty. Cesta rozumu (cesta zjevené pravdy, která je poznatelná lidským rozumem) a cesta víry (cesta pravdy přírody, tj. přirozeného světa). 

Důkaz existence Boha: pět cest k důkazu pomocí Aristotelovy metodiky:

  • z pohybu (změny) lze usuzovat, že musí existovat prvotní impuls
  • vše má svou příčinu, musí však existovat prvotní příčina
  • věci existují nebo neexistují; to, že existují, způsobuje nějaká nutnost
  • skutečnost je rozdělena dle stupňů dokonalosti, musí však existovat nejvyšší stupeň dokonalosti
  • v uspořádání věcí je smysl, stejně jako ve směřování věcí, musí však existovat něco, co dané věci řídí.
Kodex cti řádu[editovat | editovat zdroj]

Z druhého pilíře víry vychází Kodex cti Řádu LKS:

Těžké hříchy proti učení Řádu LKS a proti Bohu:[editovat | editovat zdroj]
  1. Pýcha (superbia) Pyšným je ten, kdo se nad druhými povyšuje pro svou slávu, moc, krásu, mládí, zdraví, nadání, bohatství, postavení či původ. Proto myšlenky i chování takové, člen Řádu míti nesmí. Tolerováno jest pouze pyšným býti na Řád a bratry své.
  2. Lakomství (avaritia) Lakomstvím sveden jest ten, kdož majetky své nad životy a zdraví rodiny, bratřích a bližních svých i blaho Řádu povyšuje. Pomni, že mamon takový ti hlavu zamotati nesmí! Naopak přičinívávati se o bohatství a rozkvět Řádu jest činností bohulibou.
  3. Závist (invidia) Nebudeš nikdy toužiti po tom, co jiní mají, a tobě se nedostává, neb Bůh odměňuje dle vůle své a plánů svých. Proto na majetky druhých zbožně mysliti a uhrančivě po nich dychtiti ti zapovězeno jest. Ty sám vděčný buď za to, co máš, a touhu svou v cíl společný nasměruj.
  4. Hněv (ira) Ani hluboká trudomyslnost či pocit zmaru v hněv či nenávist proměnit se nesmí! Pamatuj, že silný svého koně na uzdě udrží. Kdo silnějším je, ten celé stádo koní opanovat dokáže. Však nejsilnějším z nich je ten, kdož sám sebe ovládnouti zvládne. Opanuj svůj vztek a přijmi vůli nejvyšší, abys bratřím ku prospěchu byl.
  5. Smilstvo (luxuries) Ženy nejen bratří tvých, ale i bližního tvého zapovězeny ti jsou. Opanuj chtíč svůj natolik, abys desatero neporušil! Svátost manželství, když slibem vzájemným vztah zpečetěn byl, ty nenarušíš!
  6. Nestřídmost - Obžerství (gula) Plodem lidské práce plýtvat či nekontrolovatelně s obžerstvím obcovat nezdravé jest! Počínání taková ti zakázána jsou! Proto střídmým v požívání jídla i pití měl bys být a rovnováhu zachovávat musíš. Umírněný ve svém počínání buď, neb zdravím na těle i na duchu, Řádu i bratřím svým prospěšný jsi.
  7. Lenost (acedia) Líným je ten, kdo pohodlnost svou nad úsilí druhých postavit se snaží. I ztráta víry nemocí obdobnou jest, a proto pamatuj, že apatheia nad tebou zvítěziti nesmí! Tedy na mysli neklesej a věř, že cíl společný se dosáhnouti podaří! A pak víra tvá tě uzdraví!
Ctnosti ve jménu Víry a blaha Řádu:[editovat | editovat zdroj]

Učení Řádu LKS specifikuje tyto nejvyšší ctnosti:

  1. Pokora (humilitas) Skromnost jest vlastnost nejvyšší, a tak skromným snaž se býti, neb cesta tvá je určována kroky, jež ti předurčeny byly. Pokorným k učení Řádu, bratřím i bližním svým člen řádu měl by být, avšak prostotu ducha připomínati to nesmí.
  2. Štědrost (liberalitas) Toť vlastnost mužů ušlechtilých a velkých. Šlechetným buď a jako lev pomáhat se snaž, neb kdo upřímně od srdce dává, ten trpící uzdravuje. Proto jen na sebe nemysli a vírou svou Řádu a bližním pomáhat se snaž!
  3. Přejícnost (charitas) Přejícnost jest vlastnost muže zralého a hotového. Proto i ty potřebným a nemocným jako lev pomáhat se snaž, bez nároků a odměn očekávaje. Radost a štěstí bližních tvých ať radostným tě učiní a naplnění ti poskytne.
  4. Mírumilovnost (patientia) Ten, kdo vyrovnaný, shovívavý a zdrženlivý jest, ten opravdovým lvem státi se může. Neb schopnost smilování, či odpuštění jen pravým králům po staletí byla dána. Laskavým buď a odpuštění nalézti se snaž, však slabošství se vyvarovat musíš!
  5. Cudnost (castitas) Cudnost jest zdrženlivostí a čistotou definována. Mravným buď a zásad Řádových se dodržeti snaž, neb pouze člověk čistý na cestě s vírou úspěchů svých získá.
  6. Střídmost (frenum) Toť vlastnost, jež se pouze zkušenostmi a věkem získává. Každé jednání bez dané míry pouze pochyby a zlou krev tvoří! Střídmým buď v plánování cílů svých a raději se ptej: "Co prospěje člověku, získá-li celý svět, ale ztratí- li svůj život?"
  7. Činorodost (industria) Pracovitý, pilný a přičinlivý buď v konání svém, však apatheii se na své cestě vyvaruj. Přesto na paměti měj den sváteční, že dodržovati bys měl! Pokud čistý jsi a dobré úmysly tě provází, tak od cílů svých se odkloniti nesmíš!

3. pilíř: Východní filozofie[editovat | editovat zdroj]

Třetím pilířem učení Řádu LKS je přijmutí poselství a inspirace některých východních filosofů a myslitelů vycházející z taoismu a zen buddhismu. Učení Řádu LKS striktně nelpí na znalostech předávaných v západní filosofii (stejně jako ZEN), ale primárně na pravidlech a pocitech. V pojetí Boha dle učení Řádu LKS, tedy záleží na každém jednotlivci, jak jej pojme, nebo jak si jej představí či vykládá. Důležitá je kontinuita s ním v modlitbě či meditaci, ve spojení s vírou a myšlením ostatních členů řádu, při dodržování řádových pravidel, etiky a ctností (viz Kodex cti). V tomto pojetí jsou si všechny tři pilíře učení Řádu LKS rovny a defacto podobné. Proto prvky taoismu vycházející z učení mistra Lao-c, kde smyslem života je následovat cestu kosmických sil, rovnováhy a přírody v našem pochopení Boha tak, aby svět byl v harmonii s lidskou duší a vesmírem, není v rozporu s učením Řádu LKS, ale naopak jej těmito prvky obohacuje. Dalším směrem obohacující duševní vyspělost a morální kodex učení Řádu LKS je zen buddhismus školy Rinzai, kdy se jedná o učení předávané beze slov, přímo od mysli k mysli, respektive od srdce k srdci bez nutnosti znalosti a studia učených textů buddhismu, ale s nutností soustředěného spočívání. Učení tedy vychází, jak bylo výše řečeno z myšlenky, že není podstatné, kdo co přesně řekl, protože smysl slov se vztahuje pouze k místu, času a úrovni jeho posluchačů. Nejdůležitější na celé nauce je zkušenost získaná propojením - probuzením a tedy vnímání skutečné podstaty světa.

Vzhledem k propojení duchovního cvičení se seberealizací a cvičením ducha i těla převzalo učení Řádu LKS určité techniky a vzorce myšlení pro případ analýzy, strategie, chování a taktiky myšlení od mistra Sun-c'.

Hlava řádu užívá titulu „Velmistr“. Velmistr je volen radou starších Řádu LKS, a to pouze z členů rady starších Řádu LKS a pouze absolutní shodou rady starších. 

Velmistr je volen vždy na jednoleté období, a to na Zasedání - Konkláve, které se uskutečňuje vždy první pátek v novém kalendářním roce. 

Velmistr je duchovním vůdcem Řádu LKS a zároveň i nejvyšším pastorem Řádu LKS s pravomocí jmenovat pastory schválené nadpoloviční většinou radou starších. 

Statutárním orgánem a hlavou Řádu LKS je „Velmistr“ (případně zástupce rady starších – „Mistr“ ), který organizuje a řídí řád.

Kontrolním a poradním orgánem velmistra je rada starších. Rada starších je vždy složena z devíti členů (velmistr plus 8 členů).

Rada starších volí ze svého středu i zástupce velmistra Řádu LKS, který́ užívá titulu „Mistr“ a je zároveň druhým nejvyšším duchovním po nejvyšším pastorovi.

Duchovními Řádu LKS jsou členové Řádu LKS vykonávající duchovní službu. Jsou jimi podle hierarchie: nejvyšší pastor, mistr, pastoři, misionáři a pomocní pastoři. 

Pokud velmistr nemůže vykonávat funkci nejvyššího pastora ze závažných, zdravotních, či jiných důvodů, je jeho povinností navrhnout za sebe na místo nejvyššího pastora, jiného člena Řádu LKS znalého Učení Řádu LKS. 

Členem Řádu LKS se může stát každý́, kdo projeví o členství v Řádu LKS dobrovolný́ zájem, pakliže byl předtím doporučen stávajícím členem řádu (dále jen garantem) a projevuje úsilí stát se členem Řádu LKS, což potvrzuje svým přístupem a svými skutky, a zároveň se ztotožňuje se stanovami, Učením desatera řádu, Kodexem cti řádu a i s cíli Řádu LKS. V takovém případě musí projít kandidaturou s přijímacím pohovorem, osvědčit se v tříměsíční zkušební době a složit zkoušku i přísahu. Členové řádu se pak mezi sebou oslovují: „Bratře“.

Věřící je jakýkoliv člověk hlásící se k církvi Řád LKS, vyznávající víru v Boha a řádové Desatero, snažící se dodržovat Kodex cti řádu a projevující zájem o Učení Řádu LKS a dle svého vnitřního přesvědčení k církvi Řád LKS přináleží.

Host je jakýkoliv člověk mužského pohlaví v přátelském vztahu k některému z členů Řádu LKS, kterému bylo nadpoloviční většinou rady starších, případně velmistrem, dovoleno zúčastnit se shromáždění, případně schůze. Host nemusí být věřící.

Osoba ženského pohlaví se nemůže nikdy stát členem rady starších, ani komturem, duchovním či hostem Řádu LKS. Pokud však dle svého vnitřního přesvědčení k církvi Řád LKS náleží, je za věřícího Řádu LKS považována a má právo se shromáždění Řádu LKS zúčastňovat.

Donátor je jakýkoliv člověk podporující materiálně Řád LKS, a to i za předpokladu, že neprojevuje zájem o Učení Řádu LKS. Donátor nemůže určovat ani jinak zasahovat do nakládání s darem, který́ Řádu LKS poskytl. 

Sídlo řádu[editovat | editovat zdroj]

Sídlo Řádu LKS Roudníček 8, ve výstavbě v r. 2014

Sídlem Řádu LKS je Roudníček č. p. 8, Budyně nad Ohří, PSČ: 413 01

Řádové symboly[editovat | editovat zdroj]

Řádový odznak, malý a velký znak[editovat | editovat zdroj]

Řád používá navenek tři typy značení. Jedná se o:

Kulatý odznak Řádu LKS používaný na malých řádových symbolech, dekorativních předmětech ap.

Kulatý odznak Řádu LKS používaný na malých řádových symbolech, dekorativních předmětech ap.

Malý znak Řádu LKS je používán v rámci řádu v různých barevných variantách, dle hierarchie. Červená varianta značí řád jako celek.

Malý znak Řádu LKS je používaný na řádových symbolech, dekorativních předmětech, vozidlech podporovatelů řádu, v rámci řádu v barevném provedení dle hierarchie: Bratři černá varianta, Náhradník Rady starších tm. modrá varianta, Rada starších sv. modrá varianta, Mistr zelená varianta, Velmistr žlutá varianta. Červená varianta značí řád jako celek.

LKS velký znak - erb

Velký znak - erb Řádu LKS je používán na označení komend, kaplí, nemocnic a jiných institucí spolupracujících s řádem.

Řádové heslo[editovat | editovat zdroj]

EGO NOMINOR LEO, IN HOC SIGNO VINCAM! 

Řádová zástava[editovat | editovat zdroj]

Obsahuje kulatý odznak, který je buď v červeném, nebo červenobílém poli. Vyvěšuje se na sídle Řádu LKS a komendách, v místech konání shromáždění, schůze a zasedání.

Řádová hymna[editovat | editovat zdroj]

Hospodine pomyluj ny. (vlastní zpracovaná verze).

Řádová uniforma[editovat | editovat zdroj]

Řádový oděv dle vnitřního předpisu (týkající se pouze rady starších, respektive členů).

Řádové insignie[editovat | editovat zdroj]

Pečetní prsten, manžetové knoflíčky, náprsní dekorace, velká pečeť apod.

Řádová přísaha[editovat | editovat zdroj]

" Přísahám svým bratřím, při všem co mi jest svaté a v plné shodě s přesvědčením a svědomím svým, že nezradím společnou víru v dobách míru ani války a věrně oddán myšlence této, kodex cti dodržovati budu a jako Lev kulatého stolu pro blaho Řádu a Zemí Koruny české věren zůstanu."  "Čemuž mi dopomáhej Bůh!"

Řádová modlitba[editovat | editovat zdroj]

Pane, děkuji Ti, že mezi Lvi kulatého stolu mne jsi milostivě povolati ráčil. Za dohledu Tvého, pokorně tě žádám, ve svornosti všech bratří, pomoz nám naplniti cíle řádu našeho a hlavně víru a učení naše ochraňuj. EGO NOMINOR LEO, IN HOC SIGNO VINCAM! AMEN.

Den svatého Rufa[editovat | editovat zdroj]

Děti s Michalem Nesvadbou na Dnu sv. Rufa 2015

Každoročně od roku 2014 pořádá Řád LKS nejen pro děti z dětských domovů, ale i pro veřejnost ve spolupráci se spolkem Lvi kulatého stolu z.s. oslavy sv. Rufa na konci prázdnin a to o víkendu nejbližšímu ke dni 26. 8.

Prospěšná činnost[editovat | editovat zdroj]

Řád LKS se věnuje pomoci při zaměstnávání osob po propuštění z výkonu trestu


Řád LKS je vlastníkem autorských práv a spoluvydavatelem knih z oblasti prevence kriminality: Jak vydržet vazbu a Jak přežít kriminál

Reference:[editovat | editovat zdroj]

http://www-old.mkcr.cz/cz/cirkve-a-nabozenske-spolecnosti/registrace-a-evidence/data-registrace-cirkvi-a-nabozenskych-spolecnosti-a-svazu-cirkvi-a-nabozenskych-spolecnosti-11263/

https://www.mkcr.cz/data-registrace-cirkvi-a-nabozenskych-spolecnosti-a-svazu-cirkvi-a-nabozenskych-spolecnosti-408.html

http://lvikulatehostolu.org/ (stránky nyní ve výstavbě)

http://www.densvatehorufa.cz

https://www.facebook.com/densvatehorufa/?fref=ts

Související články:[editovat | editovat zdroj]

https://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_c%C3%ADrkv%C3%AD_a_n%C3%A1bo%C5%BEensk%C3%BDch_spole%C4%8Dnost%C3%AD_v_%C4%8Cesku

http://www.wikiwand.com/cs/Seznam_c%C3%ADrkv%C3%AD_a_n%C3%A1bo%C5%BEensk%C3%BDch_spole%C4%8Dnost%C3%AD_v_%C4%8Cesku

http://ceskolipsky.denik.cz/zpravy_region/vydesene-zakupy-cirkevni-rad-chce-slavit-smrt-ceskych-kralu-20140821.html

http://ceskolipsky.denik.cz/zpravy_region/cirkevni-rad-se-do-zakup-vraci-s-oslavou-svateho-rufa-20150815.html

Externí odkazy:[editovat | editovat zdroj]

http://aleph.vkol.cz/pub/svk01/00113/38/001133809.htm

http://katalog.kfbz.cz/documents/527701?locale=cs

http://komisezenkscm.cz/?p=1198

http://www.zakupy.cz/e_download.php?

http://www.halonoviny.cz/articles/view/27696984