Wikipedie:Článek týdne/Návrhy/Uvíznutí kytovců na mělčině

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pokud jste tak po založení této podstránky ještě neučinili, přidejte na konec seznamu návrhů před značku |} tento kód:
{{čt/návrh|Uvíznutí kytovců na mělčině}}
název
Uvíznutí kytovců na mělčině
obrázek
Soubor:Beached pilot whales (AM 74666-1).jpg
orientace (obrázku; na výšku / na šířku)
na šířku
šířka (obrázku; obvykle stačí výchozí)
popisek (obrázku)
anotace

Uvíznutí kytovců na mělčině je událost, při které zástupce kytovců uvázne v mělkých vodách, ze kterých se nemůže dostat. Dochází k tomu z přirozených důvodů, jako je „porucha“ echolokace, dezorientace, extrémní počasí, nemoc nebo zranění, přičemž konkrétní uvíznutí může způsobit hned několik faktorů najednou. Příčinou mohou být i lidské aktivity, například důsledky srážek kytovce s lodí nebo zamotání do rybářského náčiní. Hlavně u vorvaňovců zobatých dochází k masivním uvíznutím po vojenských cvičeních, při kterých byly použity vysoce výkonné sonary na hledání ponorek. U řady druhů kytovců existují v rámci stáda velmi silná sociální pouta, která někdy způsobí, že s jedním kytovcem uvízne celé stádo, které nechce uvázlého jedince opustit. Tato masivní uvíznutí mohou zahrnovat desítky a výjimečně až stovky jedinců. Nejčastějšími druhy, u nichž dochází k uvíznutím, patří vorvaňovci, kulohlavci, sviňuchy a vorvani.

Na záchranu a vědecký výzkum uvízlých kytovců existují v řadě zemí programy sdružující vědce, veterináře, ochránce přírody a místní dobrovolníky. Zejména u menších druhů, jako jsou menší druhy delfínovitých, je při včasném zásahu člověka poměrně dobrá šance na záchranu, avšak u větších kytovců, jako jsou vorvani nebo plejtváci, kteří váží desítky tun, bývají vyhlídky na záchranu jen minimální. I když k uvíznutím může dojít po celém světě, nejčastěji k němu dochází v Tasmánii a na Novém Zélandu, dále i v Severním moři, Spojeném království, ve Spojených státech amerických, na Islandu, v Austrálii či Japonsku. Za uvízlého se považuje i mrtvý kytovec vyplavený na břeh.


nominace (NČ / DČ / české / ostatní)
rok (formát: RRRR)
týden (formát: TT)
poznámka (k návrhu)

návrh
+0Komentář Navrhl/a: OJJ, Diskuse 20. 7. 2023, 10:51 (CEST)[odpovědět]
recenze ({{čt/ano| --~~~~}} / {{čt/ne| --~~~~}} / {{čt/komentář| --~~~~}})
  1. +1Ano --V0lkanic (diskuse) 20. 7. 2023, 16:04 (CEST)[odpovědět]
  2. -1Ne Bude potřeba vyjasnit název článku, viz aktuálně vložený návrh. --Bazi (diskuse) 5. 5. 2024, 10:15 (CEST)[odpovědět]