Wikipedie:Článek týdne/2023/43

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
název
Křižák podkorní
obrázek
Soubor:Nuctenea umbratica (Araneidae) - (female imago), Arnhem, the Netherlands.jpg
orientace (obrázku; na výšku / na šířku)
na šířku
šířka (obrázku; obvykle stačí výchozí)
popisek (obrázku)
Samice
anotace

Křižák podkorní (Nuctenea umbratica) je pavouk z čeledi křižákovití (Araneidae). Jde o hojný eurasijský druh, rozšířený prakticky v celé Evropě včetně Česka. Žije převážně v nížinatých stanovištích a jeho přirozeným biotopem jsou světlé lesy, často pobývá v mrtvém dřevě s odchlípnutou kůrou, což mu vyneslo i druhové jméno. Velmi hojně však žije i poblíž lidských obydlí, díky čemuž byl zvolen Evropským pavoukem roku 2017, což má mimo jiné zvýšit obecné povědomí o jeho původním stanovišti.

Křižák podkorní patří mezi nezaměnitelné druhy pavouků. Snadno jej lze poznat podle zřetelně zploštělého těla, které mu napomáhá žít pod kůrou stromů. Jeho barva se pohybuje v různých tmavých odstínech, s jednobarevnou hlavohrudí a výraznou laločnatou skvrnou – foliem – na zadečku. Samice dosahují velikosti 11–14 mm a samci 8–9 mm. Samci jsou obecně menší, s útlejším zadečkem, ale mají delší končetiny.

Na rozdíl od mnohých jiných křižáků loví křižák podkorní v noci a na lov létajícího hmyzu si staví řídké kolové sítě, které mohou měřit až 70 cm. S přicházejícím rozbřeskem své sítě většinou zničí a pozře. Vývoj křižáků podkorních je víceletý, dospělci a mladí jedinci mohou zimovat. Doba rozmnožování připadá ve střední Evropě na měsíce mezi červnem a srpnem, samice svá vajíčka kladou do kokonů. Mladé nymfy osidlují nová území tak, že se pomocí pavučinových vláken nechají unášet větrem.


nominace (NČ / DČ / české / ostatní)
rok (formát: RRRR)
týden (formát: TT)
poznámka (k návrhu)
Po dlouhé době české zvířátko, navíc bezobratlé. To tu dlouho nebylo. OJJ, Diskuse 24. 7. 2022, 15:09 (CEST)[odpovědět]

návrh
+0Komentář Navrhl/a: OJJ, Diskuse 24. 7. 2022, 15:09 (CEST)[odpovědět]
recenze ({{čt/ano| --~~~~}} / {{čt/ne| --~~~~}} / {{čt/komentář| --~~~~}})
  1. +1Ano --Bazi (diskuse) 29. 5. 2023, 19:35 (CEST)[odpovědět]
  2. +1Ano --V0lkanic (diskuse) 11. 6. 2023, 16:08 (CEST)[odpovědět]