Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety Bratislava, Detašované pracoviště Praha

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety Bratislava, n.o.
Detašované pracoviště Praha
Logo univerzity
Logo
Motto
Fons pietatis ora pro nobis
ZkratkaVŠZaSP
Rok založení2005
Typ školysoukromá vysoká škola univerzitního typu
Vedení
Rektorprof. MUDr. Marián Karvaj, Ph.D.
Vedoucí pracoviště:
Doc. ThDr. David Tonzar , Th.D.
Další informace
SídloPraha
http://www.hitspraha.cz/vs-hits.html
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety Bratislava n.o., zřídila dekretem rektora školy v říjnu roku 2005 detašované pracoviště Praha, které je akreditovaným zahraničním pracovištěm spadajícím pod Fakultu Misijní práce a tropického zdravotníctva. Sídlo tohoto pracoviště je v pražské Bubenči, výukovou základu má pak v Praze 3 na Žižkově.

Studijní program[editovat | editovat zdroj]

Detašované pracoviště Praha realizuje vzdělávací obor Sociální práce v programu Misijní a charitativní práce. Tento jedinečný studijní program umožňuje v rámci multidisciplinárního dialogu skloubit poznatky ze sociální a charitativní práce s prací misijní a pastorační.

Absolventi tohoto studijního oboru se uplatňují v širokém spektru sociálních a pastoračně-misijních služeb: v sociální sféře (domov seniorů, hospic, dětský domov, chráněné bydlení a dílny, mateřská centra, dětská centra), ve výchovně vzdělávacích procesech (domovy mládeže, školní družiny, volnočasové aktivity), samostatné přípravě grantových projektů, výuce náboženské a etické výchovy. Součástí studijního plánu je výuka cizího jazyka. Absolventi jsou v cizím jazyce vybaveni základní odbornou slovní zásobou v oblasti sociální práce. Absolventi jsou připravováni tak, aby vyhověli požadavkům na odbornou způsobilost dle zákona 108/2006 Sb.

Konference[editovat | editovat zdroj]

V květnu 2013 uspořádala VŠ ZaSP sv. Alžbety, detašované pracoviště Praha ve spolupráci s Husovým institutem teologických studií v Praze mezinárodní konferenci na téma Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce v roce 2013 a další aspekty pomoci. Jako výstup z této konference byla ve spolupráci s Husovým institutem teologických studií vydána stejnojmenná publikace.

Publikační činnost[editovat | editovat zdroj]

VŠ ZaSP sv. Alžbety, detašované pracoviště Praha nemá vlastní ediční řadu, ale spolupracuje s Husovým institutem teologických studií, který vydává skripta pro studenty školy.

Významní pedagogové[editovat | editovat zdroj]

Prof. ThDr. Zdeněk Kučera, je český teolog, duchovní Církve československé husitské, filozof, profesor Husovy československé bohoslovecké fakulty a Husitské teologické fakulty Univerzity Karlovy

Prof. ThDr. Milan Salajka, byl český teolog, duchovní Církve československé husitské, profesor a děkan Husovy československé bohoslovecké fakulty v Praze, po roce 1990 profesor Husitské teologické fakulty Univerzity Karlovy, publicista, překladatel z němčiny, novinář, redaktor, editor a ekumenický pracovník.

Prof. ThDr. Zdeněk Sázava, je český teolog, biblista-novozákoník, publicista, editor, duchovní Církve československé husitské, emeritní profesor Husovy československé bohoslovecké fakulty v Praze, po roce 1990 Husitské teologické fakulty Univerzity Karlovy.

ThDr. Tomáš Butta, Th.D., je duchovní a VIII. biskup-patriarcha Církve československé husitské. V roce 1997 získal doktorát teologie, týž rok začal působit jako farář v Praze a současně jako odborný asistent na Husitské teologické fakultě Univerzity Karlovy. V roce 1999 byl zvolen generálním tajemníkem osmého sněmu Církve československé husitské. Je autorem řady písní, divadelních her i odborných prací.

Mezi další pedagogy školy patří uznávaný misiolog prof. PhDr. Ing. Ladislav Bučko, Ph.D., a fyziolog a genetik prof. RNDr. Jiří Mejsnar, DrSc.