V.42

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

V.42 Postupy oprav chyb pro UZD používající konverzi z asynchronního na synchronní přenos je doporučení CCITT poprvé publikované v listopadu 1988, které definuje protokol provádějící opravy chyb vzniklých při přenosu dat mezi modemy. Jeho funkce spočívá v tom, že v případě ztráty jednoho nebo více datových paketů přijímač vyšle okamžitě žádost o opakování jeho přenosu.

Protokol standardu V.42 zásadně mění kvalitu datového okruhu z nespolehlivého, na okruh, který poskytuje spolehlivý přenos dat. Opakování přenosu chybných paketů ale způsobuje, že dobu potřebnou pro přenos dat bez chyb nelze zaručit.

Po roce 1993 spravuje V.42 ITU-T. Většina modemů pro komutované linky (anglicky dial-up) vyrobených po roce 1995 má podporu protokolu V.42.

Funkce[editovat | editovat zdroj]

Modem (UZD) pracující podle standardu V.42 používá při komunikaci s počítačem (KZD) arytmický sériový přenos; při komunikaci se vzdáleným modemem však používá synchronní přenos. Data přenáší v rámcích LAPM, který je variantou protokolu High-Level Data Link Control (HDLC).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku V.42 na polské Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]