Turistická značená trasa 1841

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Turistická značená trasa 1841
Trasa 1841 vstupuje z Palackého ulice na Masarykovo náměstí
Trasa 1841 vstupuje z Palackého ulice na Masarykovo náměstí
Základní informace
Typturistická stezka
Délka3,5 km
ProvozovatelKlub českých turistů
Značenímodrá turistická značka modrá značka
Sezónaceloroční
Lokalizace
PolohaPodorlická pahorkatina
ČeskoČesko Česko, Okres Náchod
StartNáchod (žst, bus)
CílBranka (bojiště)
Výškový rozdíl97 m
Nejvyšší bodles Branka 445 m
Nejnižší bodMasarykovo náměstí 348 m
Vyhlídkové bodyviz turistické zajímavosti
Zajímavostiviz turistické zajímavosti na trase
Některá data mohou pocházet z datové položky.

modrá turistická značka Turistická značená trasa 1841 je 3,5 km dlouhá[1] modře značená trasa Klubu českých turistů v Náchodě spojující centrum města s areálem bojiště bitvy u Náchoda jihozápadně od něj.[2] Její převažující směr je jihozápadní.

Průběh trasy[editovat | editovat zdroj]

Turistická trasa má svůj počátek v Náchodě u vlakového a autobusového nádraží, kde přímo navazuje na stejně značenou trasu 1842 přicházející sem od osady Dlouhé. Průchozí je zde červeně značená Jiráskova cesta, výchozí stejně značená Cesta Boženy Němcové do Červeného Kostelce a rovněž tak zeleně značená trasa 4225 do Dobrošova a žlutě značená trasa 7254 do Nového Města nad Metují.

Trasa vede nejprve západním směrem ulicemi v souběhu s Cesou Boženy Němcové na Masarykovo náměstí a poté již samostatně jihozápadním směrem ulicemi podél železniční trati Náchod - Týniště nad Orlicí k zastávce Náchod a k židovskému hřbitovu. Zde se nachází rozcestí se zde výchozí žlutě značenou trasou 7253 do Václavic. Trasa 1841 kříží železniční trať, obchází městský hřbitov, přechází souběh silnic I/14 a I/33 a Václavickou ulicí stoupá na okraj zástavby místní části Náchoda Starého Města nad Metují. Po jejím opuštění stoupá lesní cestou masívem Branky na její temeno, na odvráceném okraji lesa opět kříží silnici I/14 a v prostoru bojiště končí na rozcestí opět s trasou 7253 přicházející sem přes Vysokov.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Ve Starém Městě nad Metují vedla trasa dříve o něco severněji a Nemastovou ulicí a poté lesní cestou k silnici I/14 a dále po ní na koncové rozcestí.[3]

Turistické zajímavosti na trase[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. http://www.trasy.kct.cz Plánovač tras KČT
  2. Trasa 1841 na Mapách.cz
  3. Starší vydání map KČT