T puzzle

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vyřešené T puzzle

T puzzle nebo T problem[1] je skládačka ze čtyř mnohoúhelníkových částí, které mohou být složeny tak, aby vytvořily velké písmeno T. Jsou to obvykle dva lichoběžníky, jeden rovnoramenný pravoúhlý trojúhelník a jeden nepravidelný pětiúhelník. Navzdory své zdánlivé jednoduchosti, jde o překvapivě obtížnou hádanku, klíčem k jejímuž řešení je umístění nepravidelného pětiúhelníku.

Řešení T puzzle[editovat | editovat zdroj]

Pokud se skládá jen ze čtyř částí, T puzzle se zdá překvapivě jednoduché. Studie však ukázaly, že pouze málo lidí je schopno ho vyřešit za méně než pět minut a že většina lidí potřebuje víc než půl hodiny.[2] Mnoho lidí se domnívá, že hádanka je neřešitelná.[1] Hlavním problémem řešení T puzzle je překonání přesvědčení, že mnohoúhelník má být umístěn buď horizontálně nebo vertikálně. V souvislosti s tím se projevuje tendence vyplnit výřez mnohoúhelníku. V jedné studii[2] se zjistilo, že účastníci stráví přes 60 % svých pokusů nesprávným umisťováním mnohoúhelníku. A dokonce když se podařilo mnohoúhelník umístit správně, často řešitel tuto možnost zavrhl jako nesprávnou, protože s výsledným T není snadno rozpoznatelná. T puzzle se podaří snadno vyřešit, když je dosaženo přesvědčení, že mnohoúhelník je částí jak horizontální, tak vertikální "větve" písmena T a že výřez v mnohoúhelníku tvoří vnitřní roh.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku T puzzle na anglické Wikipedii.

  1. a b FINKENBINDER, E. O. The Remembrance of Problems and of Their Solutions: A Study in Logical Memory. The American Journal of Psychology. 1914, s. 39. Dostupné online. DOI 10.2307/1413023. JSTOR 1413023. , hledejte také klíčové slovo "block T"
  2. a b SUZUKI, Hiroaki; HIRAKI, Kazuo. Constraints and their relaxation in the processes of insight.. Tokyo: Electrotechnical Laboratory, 1997. Dostupné online.