TOM 4312 Třicítka a Dvojka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

TOM 4312 Třicítka a Dvojka je smíšený turistický oddíl mládeže[1] fungující v Ostravě - Porubě. Prošla jím řada významných osobností, např. herečka Zuzana Kajnarová, a je nástupcem oddílu, který založil skautský památník Ivančenu.

Struktura oddílu[editovat | editovat zdroj]

V současnosti fungují oddíly Třicítka a Dvojka ve sloučené podobě jako smíšený oddíl. Má pět družin - Vlky, Vydry, Vlaštovky, Srnky a Tygry, jejichž členové se scházejí na družinových schůzkách. Tyto schůzky vedou starší členové - rádcové - s tím, že na část každé družinovky dorazí také člen vedení. Jedenkrát měsíčně vedení pořádá oddílovou schůzku na které se sejde celý oddíl a vyhlásí se pořadí členů v bodování za uplynulý měsíc.

Pokud dítě přijde do oddílu a splní nováčkovskou zkoušku, stává se členem. Pro členy organizuje vedení, v čele s hlavním vedoucím, oddílové akce. Stalo se tradicí, že nejlepší z členů přecházejí do vedení oddílů, ti nejlepší z vedení pak přebírají funkce hlavních vedoucích. Takto se v čele oddílů vystřídala již řada generací.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Historicky šlo o dva paralelně fungující stejnopohlavní oddíly – o chlapeckou Třicítku a Dívčí dvojku. Oba dva byly založeny v roce 1945. Chlapeckou Třicítku založil 5. června 1945 Jarek Podhorný a Sláva Moravec, Dívčí dvojku jeho žena Naďa Moravcová se Zorou Skalickou. Oba oddíly k sobě měly vždy blízko – tábořiště měly vždy vedle sebe a nezřídka i přes rok pořádaly společné výpravy.[2] Samostatně fungovaly s několika přerušeními až do roku 2004, kdy došlo k jejich sloučení.

Ivančena[editovat | editovat zdroj]

Oddílová rada 30. oddílu Ostrava dne 6. 10. 1946 na památku Vládi Čermáka, Vládi Pacha, Milana Rottera, Quido Němce, Otto Kleina, kteří byli za odbojovou činnost zavražděni německými okupanty v dubnu 1945 v Cieszyně založila mohylu na Ivančeně a vztyčila tam dřevěný kříž.[3][4] Mezi jejími kameny je údajně i kámen z Měsíce od kosmonauta Armstronga.[5] Oddíl se na Ivančenu každý rok pravidelně vrací a rozšiřuje ji o další kameny, na její čelní straně má dokonce umístěnu bílou pamětní desku.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Asociace turistických oddílů mládeže [online]. Asociace turistických oddílů mládeže, 2012-07-05 [cit. 2016-05-17]. Dostupné online. 
  2. Třicítka & Dívčí Dvojka. tricitka.com [online]. [cit. 2019-08-13]. Dostupné online. 
  3. ŠTALMACH, Darek. StB ji rozmetala výbuchem, vzpomíná spoluzakladatel kamenné Ivančeny. iDNES.cz [online]. 2016-04-25 [cit. 2016-04-25]. Dostupné online. 
  4. shawnee.unas.cz [online]. shawnee.unas.cz [cit. 2016-04-26]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-05-13. 
  5. www.historickykaleidoskop.cz [online]. www.historickykaleidoskop.cz [cit. 2016-05-17]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-06-01. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]