Svratka (člun)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Svratka
Základní údaje
Typosobní motorový člun
MajitelDopravní podnik města Brna
Domovský přístavprovoz: Brněnská přehrada
Uvedena do služby5. května 1946
Technická data
Délka6,65 m
Šířka1,84 m
Pohonbenzínový motor
13 kW
Rychlost9 km/h
Kapacita18 osob

Člun Svratka byl jedním z plavidel, které využíval Dopravní podnik města Brna pro provoz lodní dopravy na Brněnské přehradě. V provozu zde byl od roku 1946 zřejmě do roku 1955.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Pro zahájení lodní dopravy na Brněnské přehradě v roce 1946 byl, kromě dvou německých lodí Brno a Morava, k dispozici také malý motorový člun Svratka. Kromě fotografií a vzpomínek pamětníků o něm však neexistují téměř žádné záznamy.[1] Z kusých informací, které jsou k dispozici, je možné vyčíst, že Svratka byla možná totožná s parníčkem Carolus, který jezdil na Svratce od Jundrova do Kamenného Mlýna v době kolem první světové války.

Člun Svratka byl určen k přepravě malých skupin cestujících. Vzhledem k velké poruchovosti byl ale později využíván již pouze jako služební k ošetřování a opravě přístavišť. Kolem roku 1955 byl zřejmě člun vyřazen, neboť o něm již nejsou žádné zprávy.

Konstrukce[editovat | editovat zdroj]

Trup člunu, dlouhého 6,65 m, byl vyroben ze želeného plechu o síle 2 mm. Plavidlo bylo vybaveno benzínovým motorem o výkonu 13 kW. Nejpozději na konci roku 1952 byl člun přestavěn, byl upraven jeho trup a také obdržel elektrický pohon, jako ostatní lodě na Brněnské přehradě. Celková hmotnost plavidla (včetně cestujících) je uváděna 2,2 t, maximální rychlost 9 km/h. Obsaditelnost člunu byla 17 osob plus vůdce lodi.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Kolektiv: Lodní doprava na Brněnské přehradě 1946 – 2006, ISBN 80-903012-9-0, str. 49