Světová komise pro přehrady

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Světová komise pro přehrady
Vznik1998
Zánik2001
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Světová komise pro přehrady (anglicky World Commission on Dams, WCD) byl v letech 1998–2001 mezinárodní orgán, který studoval ekologické, společenské i hospodářské dopady stavby velkých přehrad. Komisi v roce 1998 založila Světová banka a Mezinárodní svaz ochrany přírody (IUCN, World Conservation Union). Působili v ní zejména občanští aktivisté, akademici a jeden zástupce vlády. Jako konečný výsledek vydala komise pod záštitou Nelsona Mandely závěrečnou zprávu, v níž doporučila deset bodů, na které je třeba dát pozor.[1]

WCD zjistila, že ačkoli přehrady významně přispěly k lidskému rozvoji a jsou velkým přínosem, jejich budování si často vyžádalo neúměrné náklady a způsobilo také nenávratné škody, zejména pokud jde o sociální hlediska a životní prostředí. Mnoho projektů také nepřineslo slibovaný nebo očekávaný přínos jak z hlediska hospodaření s vodou či výrobou elektrické energie.

Komise svou závěrečnou zprávu vydala 16. listopadu 2000 a v následujícím roce se sama rozpustila.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku World Commission on Dams na anglické Wikipedii.

  1. Dams and Development: a new framework for decision-making Závěrečná zpráva WCD. www.unep.org [online]. [cit. 2017-08-01]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-11-18. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]