Stroncium (román)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Stroncium
AutorJiří Kulhánek
Obálku navrhlDorian Cleavenger
Jazykčeština
Žánrsci-fi román
VydavatelKJV - Poutník
Datum vydání2006
Typ médiabrožované vydání
Počet stran467
ISBN80-85892-85-5
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Stroncium je sci-fi román českého autora Jiřího Kulhánka, vydaný v roce 2006. Děj se odehrává v postapokalyptické budoucnosti a od autorových předchozích děl se v mnohém liší.[1] Autor v díle využívá dobově čerstvé vědecké poznatky o Saturnově měsíci Titan získané sondou Cassini-Huygens. Zároveň se autor věnuje silné kritice mediokracie.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Děj knihy se odehrává v budoucnosti. Píše se rok 2129. Je to více než sto let potom, co Zemi postihla přírodní katastrofa vulkanického charakteru.

"V roce 2015 začalo v červenci hustě sněžit, do konce srpna zemřely 4 miliardy lidí. V polovině září ožily sopky, kouřová clona zabránila pronikání slunečních paprsků na Zem. V důsledku toho klesla teplota na více než −90 °C. Začátkem prosince zbyl na Zemi poslední milion lidí."[1]

Ti založili jediné město Majesty, ve kterém vládl Lloyd Byron, druhý baron Austen-Rohrer VM (Vlastník Médií) a šógun, pan Micuhide Tokugawa. Město se postupně rozvíjelo. Byl objeven nový zdroj energie – stroncium a přípravek, který způsoboval dlouhověkost. Vládci používali Tézet – technické zaměstnance, neoficiálně „technozombie“, kteří jsou předělaní z mrtvého člověka na poslušný stroj. Ve městě časem došlo k přelidnění, což bylo potřeba nějak řešit. Hlavní hrdina knihy, Longin Kandinsky, který je původní profesí archeolog,[2] chce pravdivě informovat lidi a sesadit dosavadního vládce Lloyda Byrona. Bojuje proti sociálnímu vykonavateli panu Corgenovi. Elvis Corgen je zabiják, který se věnuje své profesi pilně a s láskou, pracující pro Lloyda Byrona, druhého barona Austen-Rohrer VM (Vlastník Médií). Během různých střetů dochází k napínavým situacím. Pana Kandinského se snaží zabít kdekdo. Byla na něj vypsána mimořádná odměna. Největším nepřítelem je slečna Hayesová, bitevní Tézet. Longin Kandinsky překoná všechny nástrahy. Uteče z vězení, podaří se mu uniknout z počítačové simulace zvané Luxor, sloužící k simulaci extrémních podmínek za účelem těžby technologií.[3] A nakonec zjistí, že byl od začátku i on ovládán a bylo s ním manipulováno. Sám uzná, že lidem nemůže říkat pravdu. Stane se z něj vládce celého Majesty a začíná se chovat velmi podobně jako původní vládce.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b PECHANEC, Jan. Jiří Kulhánek, Stroncium [online]. 2006-12-04 [cit. 2012-03-20]. Dostupné online. [nedostupný zdroj]
  2. KOPEČEK, Jaromír. Kulhánek, Jiří - Stroncium [online]. 2006-12-05 [cit. 2012-03-20]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-11-04. 
  3. Jiří Kulhánek, Stroncium [online]. 2007-02-19 [cit. 2012-03-20]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]