Souboj (Star Trek: Discovery)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Souboj
2. díl seriálu Star Trek: Discovery
Pův. názevBattle at the Binary Stars
Číslořada 1
díl 2
Původní TVCBS All Access
Premiéra24. září 2017
Česká TVPrima Cool
Česká premiéra8. dubna 2020
Tvorba
NámětBryan Fuller
ScénářGretchen J. Bergová
Aaron Harberts
RežieAdam Kane
Obsah
Rok2256
Hvězdné datum1207.3
Hosté
Posloupnost dílů
← Předchozí
Návrat Klingonů
Následující →
Nový začátek
Seznam dílů seriálu Star Trek: Discovery
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Souboj (též Bitva u dvojhvězdy (Netflix), v anglickém originále Battle at the Binary Stars) je druhý díl první řady seriálu Star Trek: Discovery, jehož děj přímo navazuje na úvodní epizodu „Návrat Klingonů“. Zveřejněn byl 24. září 2017 na internetové platformě CBS All Access.

Děj[editovat | editovat zdroj]

V krátkém prologu je vidět scéna z minulosti, ve které se Michael Burnhamová poprvé ocitla na palubě USS Shenzhou. Zpátky v přítomnosti vstoupí do prostoru před USS Shenzhou 24 klingonských lodí. To je počet, který má klingonská rada a podle Burnhamové se někdo snaží obnovit klingonskou říši. Kapitánka Philippa Georgiou ignoruje její sdělení a nechá ji zatknout.

Mezi přilétnuvšími klingonskými plavidly probíhá rozhovor, ve kterém se členové rady snaží zjistit, jaké plány má T'Kuvma. Ten se už od mala cítí být Kahlessovým vyvoleným a chce Klingony sjednotit tím, že vyhlásí válku Spojené federaci planet. Jediný Kol odmítne a přísahá mu pomstu. Vzápětí se z warpu vynoří velké množství federačních lodí a Klingoni přestanou rušit komunikaci. Georgiou jim pošle zprávu, ale ta Klingony ještě víc rozzuří a zahájí palbu. V následné bitvě utrpí USS Shenzhou těžké škody včetně protržení trupu, poté přijde o štíty i impulsní pohon. Loď začne být přitahována do pole asteroidů, naštěstí se těsně před nárazem objeví USS Europa a vlečným paprskem ji odvleče do bezpečí. Admirál Brett Anderson poté vyjedná s Klingony zastavení palby, T'Kuvma ovšem se zamaskovanou lodí do Europy narazí a ta exploduje.

Bitva skončí nerozhodně, všechny nepoškozené klingonské a federační lodě odletí pryč. Shenzhou toho není schopna a tak Saru navrhne, aby raketoplán dopravil fotonové torpédo k T'Kuvmově plavidlu a odpálil ho ručně. Proti tomu se postaví Burnhamová, která se mezitím dostala z cely, s konstatováním, že T'Kuvmova násilná smrt by z něj udělala mučedníka. Místo toho navrhne T'Kuvmu zajmout živého, čímž by Federace měla šanci vyjednat s Klingony příměří. A sama se nabídne, že úkol provede.

Když T'Kuvmovo plavidlo začne shromažďovat všechny mrtvé Klingony z okolního prostoru, Saru k jednomu z nich připevní bombu, která následně exploduje a T'Kuvmovu plavidlu tím vyřadí zbraně, štíty i pohon. Georgiou i Burnhamová se transportují na klingonské plavidlo a pokusí se T'Kuvmu zajmout, ten ovšem v osobním souboji kapitánku zabije. Burnhamová neodolá touze po pomstě a T'Kuvmu zastřelí. Saru nedokáže zachytit biosignál Georgiou a tak transportuje pryč pouze Burnhamovou. Neopravitelnou Shenzhou opustí její posádka v záchranných modulech. Burnhamová je obžalována ze zanedbání služby, z napadení důstojníka a ze vzpoury, za což je zbavena hodnosti a odsouzena k odnětí svobody na doživotí.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]