Sliačske travertíny

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Přírodní rezervace
Sliačske travertíny
IUCN kategorie IV (Oblast výskytu druhu)
Základní informace
Vyhlášení1951, 1983
Rozloha7,0162 ha
Poloha
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
OkresRužomberok
UmístěníNAPANT
Souřadnice
Sliačske travertíny
Sliačske travertíny
Další informace
Kód421
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sliačske travertíny je přírodní rezervace na Slovensku v oblasti NAPANT. Nachází se v katastrálním území obce Liptovské Sliače v okrese Ružomberok v Žilinském kraji. Leží na severní straně Nízkých Tater asi 8 kilometrů východně od Ružomberku mezi obcemi Liptovské Sliače a Partizánska Ľupča v nadmořské výšce 583 metrů. Její rozloha činí 7 hektarů, ochrana byla vyhlášena v letech 1951 a 1983 na rozloze 7,0162 ha. Ochranné pásmo nebylo stanoveno.

Jedná se o travertinovou kopu s kráterem na vrcholu. Dochází zde k výronům plynů ze země, které mají občas za následek úhyn menších ptáků a drobných živočichů. Na travertinovém podkladu se vyskytují zákonem chráněné vápnomilné rostliny. Na úpatí kopy vyvěrá minerální pramen vody se stálou teplotou přibližně 16 stupňů Celsia (mofetový prameň). Podél níže tekoucího potoka roste slatinná flóra – zejména rákos obecný, ale i vzácné druhy jako například skřípinka smáčknutá, skřípinec Tabernaemontanův, vachta trojlistá a bařička přímořská.

V poslední době dochází k těžkému poškozování rezervace koly motocyklů amatérských vyznavačů motokrosu. Na rozrytém terénu se výrazně urychluje půdní eroze.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]