Rentgenová mikrotomografie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rentgenový mikrotomograf ZEISS Xradia 810 Ultra

Rentgenová mikrotomografie (také rentgenová výpočetní mikrotomografie, zkratka microCT nebo µCT) je zobrazovací metoda používaná pro nedestruktivní vizualizaci vnitřní struktury materiálů či živých tkání.[1] [2] Využívá se jak v biologických vědách, tak v technických oborech a průmyslu. Metoda vychází z CT používané v medicíně. Metoda je založena na vytvoření série 2D rentgenových projekcí, které jsou následně matematicky rekonstruovány pomocí softwaru do formy řezů a poté do trojrozměrné struktury sledovaného objektu.[2] Oproti medicínským tomografům má microCT vyšší rozlišení a používá se ke skenování drobných vzorků či malých zvířat v případě in vivo microCT.

Základní typy[editovat | editovat zdroj]

In vitro a ex vivo microCT[editovat | editovat zdroj]

Pro skenování materiálů a neživých objektů se používají microCT, kde se snímaný objekt otáčí během skenování kolem své osy, zdroj RTG záření i detektor jsou umístěny na pevno. Kvalita obrazu těchto in vitro skenerů dosahuje rozlišení od mikronů až po desítky nanometrů.

In vivo microCT[editovat | editovat zdroj]

U skenování živých zvířat (myši, potkani) je naopak fixován skenovaný objekt, kolem kterého rotuje zářič s detektorem, podobně jako u medicínského CT.

Ukázky[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. SCHAMBACH, Sebastian J.; BAG, Simona; SCHILLING, Lothar. Application of micro-CT in small animal imaging. Methods. 2010-01, roč. 50, čís. 1, s. 2–13. Dostupné online [cit. 2021-01-23]. DOI 10.1016/j.ymeth.2009.08.007. (anglicky) 
  2. a b KALASOVÁ, Dominika. MOŽNOSTI DETERMINACE POVRCHU OBJEKTŮ V TOMOGRAFICKÝCH DATECH [online]. [cit. 2021-01-23]. Dostupné online.