Rennes (stanice metra v Paříži)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rennes
Nástupiště na stanici
Nástupiště na stanici
StátFrancie
MěstoPaříž, Issy-les-Moulineaux, Saint-Denis a Aubervilliers
Vznik5. listopadu 1910
Linky12
Externí odkazy
Souřadnice sídla
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rennes je nepřestupní stanice pařížského metra na lince 12 v 6. obvodu v Paříži. Nachází se na křižovatce Boulevardu Raspail a Rue de Rennes.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Stanice byla otevřena 5. listopadu 1910 jako součást prvního úseku linky A, kterou provozovala společnost Compagnie Nord-Sud, a která vedla od Porte de Versailles do Notre-Dame-de-Lorette. Po sloučení se společností Compagnie du Métropolitain de Paris obdržela linka v roce 1930 číslo 12.

Omezený provoz[editovat | editovat zdroj]

Stanice Rennes společně se stanicí Liège na lince 13 měly časově omezený provoz, tzn. že byly ve všední dny uzavřeny po 20. hodině (poslední vlak zde zastavil přibližně v 19:50) a nedělích a svátcích po celý den. Na žádost zdejších obyvatel bylo toto opatření zrušeno 6. září 2004 a provoz ve stanici je stejný jako ve zbytku sítě. Ve stanici Liège k tomu došlo až v roce 2006.

Název[editovat | editovat zdroj]

Jméno stanice je odvozeno od názvu ulice Rue de Rennes. Rennes je město v Bretani, kam odjíždějí vlaky z nedalekého nádraží Montparnasse.

Vstupy[editovat | editovat zdroj]

Stanice má dva vchody, které jsou umístěny na Boulevardu Raspail.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Rennes (métro de Paris) na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

← směr Mairie d'Aubervilliers Metro v PařížiLinka 12 směr Mairie d'Issy
Sèvres – Babylone Rennes Notre-Dame-des-Champs

Mairie d'AubervilliersAimé CésaireFront PopulairePorte de la ChapelleMarx DormoyMarcadet – PoissonniersJules JoffrinLamarck – CaulaincourtAbbessesPigalleSaint-GeorgesNotre-Dame-de-LoretteTrinité – d'Estienne d'OrvesSaint-LazareMadeleineConcordeAssemblée nationaleSolférinoRue du BacSèvres – BabyloneRennesNotre-Dame-des-ChampsMontparnasse – BienvenüeFalguièrePasteurVolontairesVaugirardConventionPorte de VersaillesCorentin CeltonMairie d'Issy