Red Velvet Cake

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Red Velvet Cake
Red Velvet Cake v hotelu Waldorf Astoria
Red Velvet Cake v hotelu Waldorf Astoria
Základní informace
Místo původuSpojené státy americké
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Red Velvet Cake (doslova „dort z červeného sametu“), zvaný též Mahogany Cake nebo Red Devil Cake, je druh dortu pocházející z jihu USA. Jeho těsto je zbarvené do tmavočervena následkem chemické reakce mezi kakaovým práškem a kyselými přísadami, v současnosti se ale k dosažení požadované barvy častěji používá barvivo. I přes to se dá považovat za druh čokoládového dortu. Prokládá se vrstvami krému.[1] Proslavené dorty tohoto typu servíruje od 20. let 20. století newyorský hotel Waldorf Astoria.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Předpokládá se, že Red Velvet Cake pochází z Marylandu na počátku 20. století. V 19. století se, jemný a sametový drobenkový dort, začal podávat jako ozdobný dezert. Přibližně na přelomu 20. století byl představen Devil's Food Cake a někteří lidé věřili, že vznikl z Red Velvet Cake. Klíčový rozdíl mezi těmito dvěma dorty je ten, že Devil's Food Cake používá čokoládu a Red Velvet Cake používá kakao.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Nejslavnější dorty podle cukrářských mistrů. Novinky.cz. Dostupné online [cit. 2018-10-18]. 
  2. The evolution of red velvet cake, an iconic American dessert. www.splendidtable.org [online]. [cit. 2021-09-23]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]