Recyklace za studena

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Recyklace za studena je technologie opravy vozovek.

Stávající vozovka, která vykazuje poruchy podkladních vrstev, je pomocí speciální frézy promíchána s vhodným hydraulickým pojivem a srovnána. Po vytvrdnutí pojiva dosahuje tato vozovka vysoké tuhosti a po položení nových asfaltových vrstev je připravena k užívání.

Metoda je vhodná pro použití u vozovek s velkou četností poruch, je možné vozovku zároveň rozšířit. Povrchové znaky inženýrských sítí postup sice komplikují, ale nevylučují, takže lze metodu použít i v zastavěném území. Nevýhodou je delší doba tvrdnutí pojiva, takže mezi provedení recyklace a pokládkou asfaltových vrstev nelze vozovku cca týden používat pro dopravu.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • ZAJÍČEK, Jan. Recyklace konstrukčních vrstev netuhých vozovek za studena: Technické podmínky. 1. vyd. [s.l.]: Ministerstvo dopravy odbor silniční infrastruktury, 2009. 27 s. Dostupné online.  Archivováno 20. 1. 2022 na Wayback Machine.
  • SKÝVA, Lukáš. Recyklace za studena na místě. , 2017. 71 s. Bakalářská práce. Dopravní fakulta Jana Pernera Univerzity Pardubice. Vedoucí práce Pavel Lapour. Dostupné online.